Поради непрекъснатия поток от анонси на геймърски монитори, забравяме за факта, че те всъщност са доста тесен сегмент на пазара – обикновения купувач в по-голяма степен се интересува от универсалните модели, подходящи за всички задачи, които могат да възникнат за един обичаен потребител и в същото време без да се налага да заплаща сума, надвишаваща стойността на системния му блок. Един от тези „мултимедийни“ монитори, както те още го наричат, е ASUS Designo MZ27AQ, чиято отличителна черта е във външния му субуфер.

Технически характеристики:

 • Тип – LCD монитор;
 • Диагонал на екрана в инчове – 27;
 • Тип на LCD матрицата: IPS;
 • Формат на изображението: 16:9;
 • Разделителна способност в точки: 2560х1440;
 • Време за реакция в ms: 5;
 • Ъгъл на видимост, отгоре / вертикално: 178/178;
 • Вид на системата за осветление: WLED;
 • Максимална яркост в cd/m2: 350;
 • Контраст (динамичен контраст): 1000:1 (100000000:1);
 • Покритие на екрана: матово;
 • Форма на дисплея: плоска;
 • Честота на опресняване в Hz: 40-60;
 • DisplayPort +;
 • HDMI: + (2x);
 • Средства за мултимедия: аудио-система: 2×6 W, 5 W (събуфер), линеен аудио-изход;
 • Размери в мм : 50/0,5;
 • Тегло в кг: 614x433x225;
 • Поддръжка на VESA-монтаж: 4,3.

Комплект

Мониторът ASUS MZ27AQ се предлага в тънка черна кутия с качествена полиграфия. Кутията се отваря като книга, а отгоре има пластмасова дръжка за лесно пренасяне.

Комплектът от нашия тестов образец включваше следното оборудване:

 • Захранващ кабел;
 • Външно захранване;
 • Кабел за DisplayPort;
 • Колонка-събуфер;
 • Инструкции за безопасност на употреба;
 • Ръководство по инсталиране и настройка;
 • Проспект ASUS VIP Member;
 • Стойка.

Дизайн

ASUS MZ27AQ принадлежи към „дизайнерската“ линия от монитори на ASUS, в която винаги се акцентира върху външния вид — за това не е изненадващо, че устройството изглежда наистина добре, макар и доста традиционно, като за тази линия. Много тънкият корпус (около 7 мм в основната част и около 5 см в долния блок с електрониката) е с безрамков дизайн на екрана (във включено състояние, около изображението се вижда малка, около 6 mm широка рамка, скрита зад защитното покритие на екрана). В корпуса се използва комбинация от черна и графитено-матова повърхност, а поставката е направена във вид на изящен пръстен от метал – като цяло, мониторът изглежда строго и стилно и за своите 27 инча, той изглежда доста компактно и дори елегантно.

За съжаление, поставката позволява промяна в ъгъла на наклона – регулирането по височина, завъртане наляво-надясно и преминаване в портретен режим при този модел не е предвидено. Всички конектори се намират в плитка ниша в дясната долна част на задния панел на корпуса и са хоризонтално ориентирани, без никакви възможности за маскиране или поне подредба на свързаните кабели. Сред видео-входовете тук се срещат DisplayPort и два HDMI порта, плюс аудио-изход за слушалки и жак за свързване на външни високоговорители („субуфера“).

Меню

За навигация по менюто се използва един четирипозиционен джойстик, без допълнителни бутони в ASUS MZ27AQ. Щракването върху него или отклонението във всяка посока, извиква бързото меню, в което може да се регулира силата на звука, да настроите филтъра на синята светлина, изключите захранването и да отидете до основното меню.

В него, първият пункт позволява избор на видео-режимите Splendid (пейзажен, театрален, игрови, sRGB и т.н.), зад него — филтърът за синия цвят (намалява неговия дял в подсветката, което прави изображението по-топло и приятно за продължително четене от екрана). По-нататък – в пункт „Цвят“ се настройва яркостта, контраста и се избира цветовата температура. В пункт „Изображение“ може да се включи форсажа на матрицата, да се избере форматът на екрана, активиране на фирмената технология за подобряване на изображението VividPixel и да се включи адаптивната честота.

След това е наред настройката на звука от вградената акустика – нивото на звука и избора на един от режимите на звука. Също така, в менюто има възможност за ръчно превключване между източниците на видео-сигнала, а в последния пункт са разположени системните настройки: параметрите на OSD, езика на менюто, работа на индикатора за захранването, информация за текущия видео-режим, нулиране на настройките към фабричните стойности и т.н.

Работа на монитора ASUS Designo MZ27AQ

ASUS Designo MZ27AQ използва 8-битов 27-инчов IPS-панел със съотношение на страните 16:9 и резолюция от 2560х1440 точки (плътността на пикселите е 110 PPI). Въпреки, че мониторът не е обявен като игрови, и максималната честота на опресняване е стандартната 60 Hz, производителят все пак е предвидил поддръжката на технология за адаптивна честотата AMD FreeSync (тя работи при свързване към DisplayPort, в диапазона 40-60 Hz).

Отличителна черта на ASUS MZ27AQ е акустичната му система, разработена съвместно с Harman Kardon – тя се състои от два вградени високоговорителя с мощност 6 W всеки и външен субуфер (5 W). Разбира се, от него не очаквайте дълбок бас („най-ниският“ звук, който той успя да възпроизведе в нашият експрес-тест започна в диапазона 130-140 Hz), но средночестотния диапазон с негова помощ се възпроизвежда значително по-добре, отколкото без него – така, че за видео от Youtube, фонова музика по време на работа и дори при малки игрови сесии, тази система при липса на качествени слушалки е доста подходяща.

Времето за реакция – стандартното за съвременните IPS-матрици – 5 ms (GtG). В настройките има опция за овърклок на матрицата (скрита е под името TraceFree) и са достъпни 5 различни степени на ускорение и пълното му изключване. На първите две стойности, особен ефект на овърдрайва не се наблюдава, и едва на третия (TraceFree=60) размазаността на движещите се обекти започва да намалява. С увеличаването на овърклока, те почти изчезват, но вече на четвъртата степен на овърдрайв се появяват забележими артефакти във вид на тъмни шлейфове. По този начин, най-добрият вариант, по наше мнение, е използването на средната степен на овърклока.

В този модел се използва полуматово покритие на екрана — в него няма паразитни отражения при типичното разположение на потребителя, но при отклонение встрани, екрана постепенно се „превръща“ от матиран в гланциран. Благодарение на това решение, изображението почти не страда от кристалния ефект, въпреки че на макроснимка е възможно да се забележат леки пиксели.

Ъглите на видимост са много добри, дори и в сравнение с другите IPS-монитори — при силно отклонение встрани, яркостта и контраста намаляват много умерено, но без каквито и да е забележими изкривявания в цветопредаването или температурата на изображението.

Равномерността на подсветката също се оказа много добра, което е малко неочаквано като за тънък IPS-монитор с W-LED осветление — на черен фон в пълен мрак не може да се различат никакви особени петна или течове по краищата на екрана. А относно дълбочината на черното, то тук е типичното за IPS и значително отстъпва на мониторите с VA-панели.

Glow-ефектът също изглежда традиционно: на черен фон при поглед под ъгъл отгоре се появява средна степен на „изсветляване“ на сребристия или кафяв цвят, в зависимост от ъгъла на обзор.

Трептене на подсветката в този модел липсва – за регулиране на яркостта, тук PWM не се използва, което по достойнство се цени от потребителите с чувствително към такива неща зрение.

Минималната яркост е много ниска – само 26 cd/m2 — това е достатъчно за комфортна работа дори и при пълна тъмнина. Максималната яркост (средна стойност по измервания в 35 точки на екрана) е много висока, като за десктоп монитор – 365 cd/m2 (обикновено при други модели, този показател е на ниво от 250-300), а разликата между най-ярките участъци (централната област) са малко по-малко от 70 кд/м2 — като се има предвид дебелината на корпуса и домашната ориентация на модела, то показателя е напълно приемлив.

Фирменият набор от видео-режими Splendid съдържа стандартните за монитортните на ASUS възможности – sRGB, Пейзажен, Театрален, Игрови и т.н. sRGB режимът предлага малко завишена гама (до 2.3) и понижена температура, което предоставя топъл отенък, цветови обхват и покрива 95% от пространството на sRGB и 68% – Adobe RGB.

Традиционно, в този режим са блокирани почти всички настройки на изображението, включително и на яркостта, в същото време, режимът „Standard“, с пълен достъп до всички настройки, предлага почти същата картина, така че бихме препоръчали като основен да използвате именно него, като най-гъвкав и с възможности за фина настройка. Останалите също могат да се използват, но трябва да се има предвид, че те доста силно променят оригиналното изображение – например, в „Театър“, картината става откровено студена и с дълбоки сенки, а в „игрови“ сянката, напротив, значително изсветлява, а в „Пейзажен“ се появява ярко и наситено изображение.

Обобщение

ASUS Designo MZ27AQ – тънък и елегантен домашен монитор с много добро качество на картината и акустична система, която звучи много по-добре от характерните вградени високоговорители и може да се превърне в разумна алтернатива на малките мултимедийни високоговорители. Вероятно е възможно само да се оплачете от традиционните за серията скромни възможности за регулиране позиционирането на екрана.

Положителни черти:

 • Ефектен дизайн и тънък корпус;
 • Високо качество на картината при заводски настройки;
 • Приличен звук от акустичната система със събуфер.

Отрицателни черти:

 • Регулиране само ъгъла на наклона на екрана;
 • Липса на VESA-монтаж.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за