Ревю на Huawei Band 4

0
3560

След морето от фитнес гривни и часовници тази година, най-сетне дойде ред да поговори за смарт фитнес гривната Huawei Band 4 – новото устройство на Huawei. Да разберем как се различава от алтернативата (Honor Band 5) и колко добра е всъщност. Тези устройства наистина са хит на 2019 година и съвсем естествено се превърнаха в едни от най-желаните джаджи, както за лична придобивка, така и за подарък за предстоящите празници. Но нека видим с какво се отличава една от най-добрите подобни гривни на пазара и несъмнен лидер, когато става дума за съотношение цена/качество.

Функционалност

По отношение на функционалността този тракер е много подобен на Honor Band 5, но  е още по-лесен за използване. Имаме обичайния набор от функции: време, дата, стъпки, разстояние, калории, проследяване на сърдечната честота, проследяване на съня, таймер, хронометър, будилник, локализиране на телефона.

Ако говорим за режими на тренировки, при него ще намерите: бягане (навън и на пътека), ходене (вън / вътре), упражнения с колело, велоаргометър, машина за гребане и свободна тренировка . Какво липсва ли? Липсва плуване в басейн. Но от друга страна, има режим за каране на велосипед навън.

Какво има в кутията?

Всъщност съдържанието на кутията не е особено голямо, в нея има само няколко листа хартия и … Huawei Band 4. Със сигурност веднага искате да зададете въпроса – къде е зарядното устройство? Почакайте и  ще разберете …

Дизайн, материали, конфигурация на елементи и ергономичност

Дизайнът на Huawei Band 4 е още по-компактен от този на  Honor Band 5, но малко „по-усложен.“ да кажем. Той има плоска форма, а стъклото отпред е с 2.5D заобляне в краищата и олеофобно покритие. Екранът, заедно със стъклото, е вграден в тънка пластмасова рамка с тъмносив цвят.  В долната част има малък продълговат бутон, наподобяващ навигационния бутон от EMUI.

Размерите на основния модул по цялата дължина без каишка са 56 × 18,5 × 12,5 мм. Но разбира се, видимата зона е по-малка – с дължина около 46 мм.  Тежи 24 грама с каишката. И каквото и да кажете, този тракер е абсолютно идентичен с Honor, разликата е само логото. Всъщност няма много разлики, еднакво удобна е и може да се носи постоянно.

Предният панел се състои от екран и сензорен бутон, които вече споменахме. Краищата на страните са напълно изчистени, в горната част има свързващата част за каишка, а отдолу има допълнителни връзки. Да, те са необходими за зареждане. Отзад са маркировките и има панел със сензори, които почти не изпъкват над повърхността.

Разбира се, гривната е влагозащитена, а водоустойчивостта й достига до 50 метра. Това е достатъчно за да не  се притеснявате от ежедневни дейности и спокойно можете да измиете ръцете си или да вземете душ, без да сваляте гривната от китката си.

Цветът на обвивката на дисплея може да бъде Graphite black, Sakura pink и Amber Sunrise. Каишката също идва с цвета на обвивката.

Сега – да поговорим повече за каишката

Изработена е от много мека силиконова гума, без никакви шарки отвътре или отвън. На каишката има държач с фиксатор и логото на Huawei. Каишката има матово покритие с лъскави диагонални линии.

За да свалите каишката, трябва да натиснете бутона и да издърпате част от каишката отстрани. Всичко е фиксирано много стабилно, с характерно щракване. На каишката има много дупки, което позволява да се носи, на която и да е китка. Има дължина 123 + 85 мм и ширина 17 мм.

Екран

Екранът на Huawei Band 4 е чувствителен на допир, направен по TFT технология с разделителна способност 160 × 80 пиксела и диагонал 0,96 „. Това е друга важна разлика – Honor Band 5 и Xiaomi Mi Smart Band 4 използват OLED екрани.

Дисплеят е ярък, ъглите на видимост са добри, независимо от типа на матрицата. Единственото нещо, което е по-забележимо спрямо конкурентите, е дълбочината на черното. Има 5 режима на яркост. В повечето случаи са достатъчни 2-3 нива, но ако в определен период слънцето е ярко навън, ще трябва да го повишите до 4-то или 5-то.

Екранът се включва както обикновено, или чрез повдигане на китката или чрез натискане на бутона. Активирането с китка е бързо и работи в 90% от случаите. Но понякога се включва случайно. За разлика от  Honor Band 5, който е по-добър в това отношение.

Съществува и функция, при която можете да деактивирате екрана с китка. По този начин той остава активен за около 5 секунди – достатъчно, за да прочетете съобщение или друга информация.

Екранът остава активен за 5 минути и позволява намаляване на яркостта през нощта.

Живот на батерията

Смарт гривната е с капацитет на батерията 91 mAh. От обещаните от производителя характеристики виждаме следното:

7 дни – с проследяване на съня, пулс, но без опция за активиране с китка.

8 дни – с проследяване на съня, без проследяване на сърдечната честота и без активиране с китка.

9 дни – без проследяване на съня и сърдечната честота, също без активиране.

Но на практика резултатите могат да бъдат различни. В нашия случай Huawei Band 4 издържа 8 дни с проследяване на съня Huawei TruSleep, с активиране на екрана, но без наблюдение на сърдечната честота. В същото време всеки ден имахме будилник и, разбира се, много известия. Така че заявените цифри са верни.

За зареждане просто премахнете долната половина на каишката и свържете към USB порта на компютър, лаптоп, външна батерия или какъвто и да е адаптер. Това е доста удобно, защото при дълги пътувания няма да се налага да взимате друго зарядно със себе си.

Интерфейс и управление

Навигация: плъзнете пръст нагоре и надолу, плъзнете пръст надясно – върнете се в предишния прозорец. Бутон под екрана – отидете на началния екран.

За да промените изгледа на часовника, натиснете текущият в момента. Чрез обикновено натискане ще видите прозорец показва връзката, времето, текущата батерия и пропуснатите съобщения. Зад изгледа на часовника има активност с броя стъпки, като натискате ще видите детайлите (стъпки, калории, разстояние, време на физическа активност и брой тренировки).

При натискане върху иконата  ще се появи измерване на пулса. След това има икона с дължината на последния сън. Има 8 (или 9) режима за тренировки. Преди да започнете, можете да изберете цел и известия по време на тренировка и с течение на времето ще се покаже цялата информация за тренировката.

За тренировки има елементи с таймер, хронометър, изглед на часовника, функция за търсене на телефона с звуково известие, настройка на яркостта, активиране на екрана за 5 минути, информация за състояние на батерията и системни фукнции (нулиране, рестартиране, изключване и информация).

Последният елемент са съобщенията, в които се съхраняват 10-те най-нови известия, получени на смартфона. Иконите на нотификациите в общия случай са еднакви, текстът е четим, но често не се събира.

Huawei Health

Приложението, което идва за Huawei и Honor е Huawei Health, известно още като Health. Първият раздел от приложението показва информация данни за активност, сърдечна честота, сън и тегло. Ако натиснете върху някои от тях, можете да видите статистиката за деня, седмицата, месеца или годината.

Вторият раздел е обвързан с упражнения ви позволява да започнете избрана от вас тренировка. Ако искате да запишете маршрута на вашата тренировка, , трябва да вземете смартфон със себе си. Може да намерите и препоръки за тренировките с различи нива на физическа натовареност.

Трети раздел показва свързаните устройства. Отидете на конкретната настройка и в подменюто можете да изтеглите и инсталирате нови изгледи на часовника, както и да видите вече изтеглените такива. Списъкът им редовно се актуализира и сега (към момента на преглед) има 60 стила: минималистичен, информативен и тематичен за всеки вкус.

Ако отидете на настройките на устройството, можете да намерите съвети за отстраняване на проблеми, да активирате необходими функции и да конфигурирате някои от тях, ако има такава възможност.

Например, да зададете време или подфункции на режим „Do not disturb“, изберете приложенията, от които искате да получавате известия, задайте реда на елементите  или скрийте ненужните.

Последният раздел не е много интересен: настройки на акаунта, постижения, статистика на дейностите и други настройки.

Заключение

Основният „проблем“ на Huawei Band 4, колкото и странно да звучи, е съществуването на Honor Band 5. Той има малко повече функции за приблизително същата цена – има режим за тренировки в басейн, контрол на музиката и измерване на нивото на кислород в кръвта.

Как гривната на Huawei се откроява и защо трябва да я избирате? Например, ако ви харесва дизайна, не харесвайте собствените зарядни устройства или просто не ви интересуват специалните функции на Honor. Huawei Band 4 има добър екран, добър живот на батерията и надежден софтуер.

Техническите характеристики накратко:

Дисплей: Цветен TFT екран, 80×160 пиксела, 0.96 инча

Микропроцесор: Apollo3

ROM памет: 384 KB

RAM: 1 MB

Флаш памет: 32 MB

Батерия: 91 mAh

Време за зареждане: около 1,5 часа

7 дни работа: HUAWEI TruSleep, включен е мониторинг на сърдечната честота (интелигентен режим), активирането на екрана при повдигане на китката е изключено.

Водоустойчивост: 5 ATM

Порт за зареждане: USB

Съвместимост с операционни системи: Android 4.4 или по-нова версия, iOS 9.0 или по-нова версия

Свързване: Bluetooth 4.2

Сензори: (3-ос сензор за ускорение, инфрачервен сензор, оптичен сензор за сърдечен ритъм)

Размери на корпуса (дължина × ширина × дебелина): 56 mm (по цялата дължина без каишка) × 18,5 mm × 12,5 mm

Ширина на гривната: 17 мм

Дължина на гривната: 123 мм + 85 мм

Материал на корпуса: пластмаса

Материал на каишката: Силиконова гума

Тегло: 24 g (включително каишка)

Цветове: Graphite black, Sakura pink, Amber Sunrise

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари