Ревю на Huawei FreeBuds 3

2
3937

Безжичните слушалки стават все по-популярни на пазара. През 2019 година те са един от любимите продукти на всички големи производители на мобилни телефони, а потребителите също ги предпочитат все повече.

Последните няколко месеца донесоха много нови опции на пазара, включително някои от компании, които обикновено не бихте свързвали с аудио продукти, като Microsoft и Amazon. Apple обаче продължава да доминира със своите AirPods и чисто новите AirPods Pro. Huawei FreeBuds 3 обаче е отговорът на Huawei на AirPods 2. Те изглеждат много сходно, предлагат с подобен калъф за зареждане и имат много от същите функции.

Не бихме казали обаче, че FreeBuds 3 са просто отговор на хитов продукт на друга компания, защото успяват на изпъкнат, благодарение на функции като активно шумоизолиране.

Технически спецификации на Huawei FreeBuds 3:

 Kirin A1 чип с Bluetooth 5.1 и BLE 5.1 (първи в света)

 • Кодеци: AAC, SBC
 • Асихронна двуканална връзка (по-малка консумация на енергия, по-висока скорост на предаване)
 • Активно премахване на шума (първо в света за подобен тип слушалки), адаптивно, до 15 dB
 • Минимално забавяне от 190 мс (със съвместими устройства)
 • 2,5 секундно време за връзка
 • Костен сензор за ясно приемане на звук
 • Дизайн против вятър-шум
 • IPX4
 • 14 мм драйвер с отделен бас
 • Кабелно зареждане: USB Type-C (5V 1.2A 6W)
 • Безжично зареждане: Qi стандарт (2W)
 • Батерия: 30mAh на слушалка, 410mAh на калъфа.
 • Живот на батерията: 4h (на слушалките), 20h (на калъфа)
 • Тегло: около 4,5 г на слушалка, 48 г на калъфа
Как изглеждат Huawei FreeBuds 3?

Както се вижда FreeBuds 3 приличат много на AirPods 2, до степен, че в началото е трудно да разграничим двата продукта заради семплия дизайн в бяло. Точно като AirPods 2, но за разлика от AirPods Pro, FreeBuds 3 използва дизайн с отворен тип, което означава, че те се поставят в ухото ви, без да влизат в ушния канал.

Те са много удобни и можете да ги носите с часове наред и буквално да забравите за тях. В същото време дизайнът не осигурява голяма физическа изолация от външен шум, което влияе ако ползвате слушалките в много шумна среда. Активното премахване на шума помага – малко – но не повече за нищо, което е  по-силно от, да речем, въртящ се вентилатор или бученето на самолет. Повече за качеството на звука на Huawei FreeBuds 3 вижте по-долу.

Слушалките застават удобно в ушите и не изпадат, дори когато разтърсите глава.

Подобно на много други безжични слушалки, калъфът Huawei FreeBuds 3 включва собствена батерия, която ви позволява да зареждате слушалките в движение. Калъфът е с капацитет от 410mAh, а Huawei твърят, че това трябва да е достатъчно, за да заредите слушалките около четири пъти, което се потвърди от времето, в което ги ползвахме.

Калъфът е важна част от преживяването с FreeBuds 3 – също като самите слушалки, той е лек, но добре направен, дори и да не е особено атрактивен. Пружинният капак се затваря с щракване. Единственото е притеснителна дълготрайната издръжливост на пантата, но за няколко седмици нямаше абсолютно никакви проблеми.

FreeBuds 3 са IPX4 сертифицирани. Това означава, че не трябва да се притеснявате от намокряне с пот или дъжд, но не се опитвайте да ги миете или използвате в басейна.

Как да използвате FreeBuds 3?

 Можете да използвате FreeBuds 3 самостоятелно или чрез приложението AI Life на Huawei. За да се свържете с FreeBuds 3, отворете калъфа (оставете слушалките вътре) и натиснете бутона отстрани на кутията за две секунди, докато светодиодът вътре в кутията започне да мига. Това ще ги въведе в режим на свързване. След това можете да ги свържете с любимото си устройство, като използвате менюто Bluetooth. Използвахме FreeBuds с устройства, работещи под Android, Windows и iOS, и всички те се свързваха бързо и безпроблемно всеки път.

При FreeBuds 3 липсват физическите контроли, с изключение на бутона за свързване на калъфа. Вместо това ги контролирате с жестове с двойно докосване или чрез приложението AI Life.

Активното шумоизолиране се активира чрез двойно докосване на лявата слушалка. А двойно докосване на дясната стартира музиката, ако е спряна, или преминава на следващата песен.

Слушалките обикновено засичат докосванията акуратно, но не са безпогрешни. Понякога не успяват да засекат двойно докосване. Обратното е по-досадно: ако няколко пъти, коригирате слушалката в ухото е възможно докосването да бъде интерпретирано като двойно докосване, което да доведе до промяна.

Можете да коригирате действията на жестовете с двойно докосване от приложението AI Life. Можете да ги настроите да възпроизвеждат /  спират музика или да активират гласовия асистент или просто да ги деактивирате напълно. Можете също да регулирате силата на активното премахване на шума.

Приложението AI Life ще работи с почти всеки телефон с Android. Клиентите ще могат да го изтеглят чрез сканиране на QR код от опаковките на FreeBuds 3, от Google Play Store или от AppGallery на Huawei.

Ако не инсталирате AI Life, FreeBuds ще работят като всички други Bluetooth слушалки. Ще получите функциите за двойно докосване, но няма да можете да промените или деактивирате жестовете. Ако обаче можете да ги свържете с телефон на Huawei (дори и в магазина), всички промени, които направите в жестовете с двойно докосване, ще се пренесат на вашите устройства, които не са Huawei.

AI Life е страхотно приложение, но не е задължително да го имате за да се насладите на FreeBuds 3. Просто добавя малко удобство.

Има няколко хубави функции, които са ексклузивни за устройствата на Huawei, работещи с EMUI 10. Това са Wearing Detection, който спира и възобновява възпроизвеждането на музика, когато извадите слушалките си и ги поставите обратно, и Pop-up Window, който показва изскачащ прозорец на екрана на телефона, за да улесни свързването на слушалките.

Технологията „Изохронна двуканална връзка“ на Huawei е ексклузивна за устройства с EMUI 10. Данните се изпращат до всяка слушалка индивидуално, което има няколко предимства: подобрен живот на батерията, по-малко забавяне и по-висока скорост на предаване. Другите производители изпращат данните към едната слушалка и след това те се прехвърлят към другата, която е по-малко ефективна.

Как и кога да зареждате слушалките?

Можете да зареждате FreeBuds 3 с USB-C кабел или безжично. Ако решите да зареждате безжично, може да използвате зарядно устройства за безжично зареждане SuperCharger на Huawei или телефон с фукнцията за безжично зареждане на други устройства, като Huawei Mate 30 Pro, Samsung Galaxy S10 или Note 10.

С едно пълно зареждане FreeBuds 3 издържа около 4 часа при непрекъснато им използване. Включването на активното шумоизолиране ще доведе малко скъсяване на живота на батерията. Батериите издържат най-дълго време, ако се използват с устройство Huawei, работещо с EMUI 10. Напълно зареденият калъф ще добави допълнителни 16 часа, като общият живот на батерията ще бъде 20 часа.

Повечето потребители не слушат непрекъснато 4 часа музика, така че е възможно калъфа да бъде преносимо зарядно. Ако не сте интензивен слушател , вероятно ще се разминете с зареждането веднъж седмично.

Как звучат Huawei FreeBuds 3?

 Бяхме приятно изненадани от качеството на звука на Huawei FreeBuds 3. Звукът е богат и приятен в средните стойности. Басът на слушалките не е дълбок, както при други видове слушалки.

Тъй като има почти нулева физическа изолация, външният шум има тенденцията да заглушава някои честоти, особено в ниския регистър. Това е най-голямата слабост на дизайна с отворен тип и нещо, с което ще трябва да направите компромис с FreeBuds 3 (както и с Apple AirPods 2).

Предполага се, че активното шумоизолиране (ANC) ще спомогне за предотвратяването на външния шум. За да успеете да активирате шумоизолирането ви трябват подходящи условия. Например, когато включите микровълновата, ANC отмени част, но не всички звуци. Все още можете да чувате шума, но малко по-различно.

Ако използвате FreeBuds 3 в тиха среда, вероятно ще искате да изключите ANC (или да го намалите с помощта на AI Life). Ако слушате музика с ниска сила на звука, има вероятност да чуете слаб шум, който звучи малко като дъжд.

ANC е чудесна функция и определено бихте могли да го активирате при пътуване с влак или самолет, когато дори малко затихване помага. Просто не очаквайте чудеса.

Фактът, че FreeBuds 3 не блокира напълно шума, може да бъде положителен. Ако не увеличите силата на звука твърде високо, можете лесно да поддържате разговор, без да се налага да изваждате слушалките си. Слушалките с отворен тип също са за предпочитане за дейности на открито или просто за разходки по оживени улици, когато трябва да чувате заобикалящата ви среда.

Трябва да помислите за закупуването на FreeBuds 3, ако:
 • Притежавате или планирате да купите смартфон Huawei от висок клас;
 • Искате безжични слушалки, които са лесни за използване и удобни за продължително време;
 • Искате продукт, подобен на AirPods, без да има високата цена и връзка с екосистемата на Apple;
 • Искате шумоизолиране, но не харесвате дизайни, които влизат вътре в самото ухо.
 • Искате преносим дизайн с добър живот на батерията.
В крайна сметка

За потребителите на смартфони Huawei, които искат страхотни слушалки, FreeBuds 3 са очевидната препоръка. FreeBuds 3 са чудесен избор за потребителите,  които искат слушалки, подобни на AirPods, но които са по-съвместими с Android устройства. Звучат страхотно, ползват се с удоволствие осигурява дълъг живот на батерията. FreeBuds 3 не са евтини, но са по-достъпни от AirPods Pro, Sennheiser Momentum или Sony WF-1000XM3.

 

Положителни черти
 • Чудесно качество на звука
 • Леки и удобни
 • Страхотен живот на батерията
 • Привлекателен дизайн

 

Отрицателни черти
 • Без контрол на силата на звука при докосване
 • Лоша шумоизолация
 • Някои функции са единствено за устройствата на Huawei EMUI 10

 


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари