Ревю на Lenovo ThinkBook Plus

4
6184

ThinkBook Plus не е първият модел лаптоп с втори E ink дисплей, който виждаме от Lenovo. Навярно си спомняте Yoga Book, който идваше с E ink панел вместо стандартна клавиатура?

Тогава амбициите на марката бяха, че може да доведе до революция в сектора на преносимите компютри и да изпрати физическата клавиатура с бутони в миналото. Е, ThinkBook не е толкова радикален, но пък както показа периодът, в който имахме възможност да го използваме е страшно удобен.

Лаптопът използва същия E ink дисплей, но този път той е поставен на външната страна на горния капак, което го превръща в допълнителен дисплей, който можете да използвате, когато лаптопът е затворен. Когато го отворите, отново ще имате достъп до стандартната 13,3-инчова система, като по този начин си осигурявате „най-доброто и от двата свята.“

Нуждае ли се наистина някой от лаптоп с два екрана, от които единият E Ink? В опит да отговорим на този въпрос, решихме да направим днешното ревю на Lenovo ThinkBook Plus, който беше представен на CES 2020, а за първи път видяхме в Болоня на специално превю, на което бяхме поканени.

Характеристики

  • Два дисплея:
  • 10,8 – инчов E ink монохромен (черно-бял) дисплей на външния капак
  • 13,3-инчов FHD дисплей (1920 x 1080) стандартен
  • Портове: 1x USB-C, 2x USB-A, 1x HDMI
  • Скенер за пръстови отпечатъци на бутона за захранване
  • Размери: 308 x 217 x 17.4mm
  • Тегло: 1,4кг

E ink е монохромна технология за дисплеи с ниска скорост на опресняване, която е проектирана да консумира изключително малко електрическа енергия при работата си, както и да работи без подсветка (в повечето случаи), за да намали натоварването и умората на очите. Както подсказва името на технологията, в тези дисплеи се използва течно мастило, управлявано от електрични заряди, което често прави E ink екраните да изглеждат като лист хартия.

Повечето от вас навярно познават технологията от електронните книги и четци, сред които най-популярен е Amazon Kindle. E ink дисплеите са изключително удобни за четене, както и за писане върху тях или водене на бележки с помощта на стилус, какъвто е включен в комплекта на Lenovo ThinkBook Plus.

E ink дисплея на ThinkBook Plus идва с преки пътища към настройките на компютъра, приложение за водене на бележки, календар и бърз преглед на имейли, гласово въвеждане с Amazon Alexa и дори възможност за четене на електронни книги през платформата Amazon Kindle

Дотук веднага става ясно, че това е лаптоп ориентиран към бизнес потребителите, благодарение на тези свои функционалности. По време на среща съвсем спокойно можете да поглеждате към записките си, без да се налага да отваряте лаптопа, а когато вторият дисплей е заключен на него ще се вижда предварително избран скрийнсейвър, благодарение на което няма да Ви се налага да се тревожите за поверителността.

За разлика от Yoga Book, ThinkBook Plus се интегрира с Microsoft OneNote, така че всякакви записки и чертежи, които правите на външния дисплей, ще се синхронизират и съхраняват автоматично в правилното приложение в реално време. По този начин, винаги когато отворите OneNote ще имате достъп до бележките си и ще можете да управлявате записките, както сметнете за добре.

Когато лаптопът е отворен и се използва стандартният екран, в зависимост от настройките, имате възможност да поддържате включен E ink дисплея или да настроите той да се изключва автоматично.

Единственият негатив на наличието на втори E ink дисплей в този лаптоп е увеличеното тегло до 1,4 килограма за този ThinkBook, който още при първото хващане в ръце се усеща по-тежък от повечето алтернативни 13,3 – инчови лаптопи на пазара. Разбира се, разликата в теглото не е кой знае колко голяма, но е добре да сте запознати с нея. Допълнителният дисплей придава около 300 грама повече тежест на устройството.

По отношение на качеството на сглобката и хардуера, серията ThinkBook Plus на Lenovo винаги е била добре известна със своето високо качество и надеждност

 

Всички портове, от които можете да се нуждаете, са налични и надградени – от USB Type C до USB-A, както и HDMI порт и 3,5 мм. аудио жак. Скенерът за пръстови отпечатъци е позициониран дискретно върху бутона за захранване.

Първи впечатления

Ако често по време на работа ви се налага да четете документи или други материали, да си водите бележки и предпочитате ръкописното записване на важни неща вместо печатното водене на бележки, тогава ThinkBook Plus определено си заслужава покупката. E ink дисплеят е безпроблемно интегриран в устройството, както и идва с различни мерки за поверителност.

Ако не мислите, че изобщо имате нужда от втори дисплей на лаптопа, но все пак сте се спрели на ThinkBook Plus, то спокойно можете да забравите за съществуването на втория дисплей, тъй като е налична възможността за пълното му изключване.

Корпусът на ThinkBook Plus се усеща солидно в ръцете, почти както всеки съвременен алуминиев лаптоп. Сглобката не издава никакви уязвими точки или зони, като създава усещането за високо качество на изработката и същевременно идва с обичайните удобство и комфорт, които можем да очакваме от бизнес лаптопите.

В затворено положение, лаптопът изглежда като голям черно-бял таблет с основни функции и достъп до интернет

Дизайн

През годините, правейки всички тези ревюта на лаптопи, сме виждали екрани, поставени почти навсякъде. Всяко едно такова изпълнение се надпреварва все по-агресивно с всичко преди него, в надеждата да привлече вниманието и интереса на потребителите. За първи път обаче виждаме лаптоп с вграден в задния капак, от външната страна, екран.

Докато по-голямата част от ThinkBook Plus е изработена от анодизиран алуминий, като изключим задния капак, който отново е метален, а E ink дисплея е със закалено стъклено покритие. Заоблените панти позволяват на лаптопа да бъде отворен до 180 градуса, което е характерно за доста бизнес ориентирани модели на Lenovo.

След като свикнете с черно-белия дисплей, то почти няма да срещнете други изненади в дизайна на ThinkBook Plus. Освен E ink дисплея, лаптопът представлява съвсем стандартно и традиционно изглеждащ преносим компютър, изработен от алуминий, с клавиатура в пълен размер, основен дисплей с покритие против отблясъци и малки брандирания на ThinkBook и Lenovo.

Тежащ 1,4 килограма и с размери 12,1 x 8,5 x 0,7 инча, ThinkBook Plus се конкурира по отношение на теглото и размерите с модели като Dell XPS 13 (2,7 паунда, 11,9 х 7,8 х 0,5 инча) и 13-инчовия MacBook ( 3 паунда, 12 х 8,4 х 0,6 инча).

Мултитаскинг

ThinkBook Plus наследява това, което много потребители харесваха в оригиналния YogaBook – възможността да си водят ръкописни бележки на компютъра, при това по много прецизен начин, вместо да се налага да разчитат на физическа тетрадка.

Външният панел с E ink ви позволява по всяко време набързо да нахвърляте важните от ежедневието ви неща, особено ако се намирате на интервю или брифинг, без да се налага да прекъсвате очния контакт с говорещия. Както вече споменахме, бележките могат да бъдат синхронизирани с OneNote, но винаги имате възможността да направите синхронизацията и с Google Документи, ако го предпочитате.

По време на ревюто открихме, че включеният в комплекта стилус за водене на бележките, осигурява бързи и отзивчиви движения, които до голяма степен могат да съвпаднат с тези, които извършвате с обикновена химикалка, като по този начин почеркът ви може да бъде до голяма степен точно уловен. Благодарение на силното магнитно задържане в дясната страна на лаптопа, стилусът може да бъде надеждно задържан, без да се притеснявате дали няма да изпадне някъде по време на пренасяне на устройството в раница или чанта.

Друг съществен детайл, който трябва да отбележим, е че външния E ink дисплей може да се използва дори когато лаптопът е в режим на заспиване, което по същество прави ThinkBook Plus по-голяма версия на обичаните от мнозина бизнес потребители смартфони Samsung Galaxy Note, макар и с много повече функционалности.

Въпреки че не съм потребител на дигиталните асистенти, определено докато тествах Lenovo ThinkBook Plus ми хареса идеята да имам Alexa на компютъра си на заден фон. В момента, в който изрекох „Alexa“, веднага чух познатите звукови сигнали и асистентът се впусна в действие, за да чуе последващите ми команди.

И не на последно място по важност, трябва да споменем за удобствата на интеграцията на Amazon Kindle

Можете да четете всичките съхранени в личната ви библиотека на платформата на Amazon книги за Kindle, на E ink дисплея на лаптопа, като отново имате същите възможности за промяна на шрифта и неговия размер, но тук страниците могат да бъдат значително по-големи, вместо стандартните 6-инчови размери на самия електронен четец Kindle на Amazon. Удобството е наистина голямо, като получавате същото предпазване от натоварване на зрението и комфорт, сякаш четете истинска хартиена страница.

Докато лаптопът се намираше у мен за тестване, напълно изоставих и забравих за своя Kindle, с който съм свикнал да завършва всеки мой ден, пътувайки до вкъщи. Можех да чета на същия комфортен екран, но обединен в едно устройство и със значително по-голям размер.

Най-голямото преимущество за мен обаче беше, че съм свикнал да чета по-дълги статии и доклади на Kindle, за да не натоварвам излишно зрението си с таблета

Проблемът на Kindle на Amazon обаче е такъв, че уеб браузъра при него е наистина силно компромисен и често страда от бъгове и други затруднения. При Lenovo ThinkBook Plus обаче това далеч не е така, тъй като все пак тук имаме пълноценен компютър, а не просто електронен четец на книги. Няколко дни подред използвах E Ink дисплея, за да преглеждам всички онлайн портали и журнали, които активно следя, като можех да чета дългите им статии, без да натоварвам зрението си. Истинско удобство!

E ink дисплея е наистина чувствителен на всякакви докосвания, дори бих казал, че до голяма степен е по-чувствителен от стандартните touch screen дисплеи, с които сме свикнали в смартфоните и таблетите

Що се отнася до консумацията на енергия, тук трябва да спомена, че при двучасово четене на предварително изтеглени PDF файлове, батерията беше паднала с едва 1% в спящ режим на лаптопа.

Разбира се, E ink екрана няма да е привлекателен за дейности като гледане на видео или филми например, или друго анимирано съдържание, не само поради факта, че е черно-бял, но и поради ниската си честота на опресняване, която често води до появяване на „остатъчно изображение“, което е напълно естествено за тази технология.

Производителност

ThinkBook Plus идва с процесор Intel Core i7 от десето поколение, който от своя страна е в комплект с вградената Intel UHD графика. Платформата идва в два варианта с 8GB или 16GB DDR4 RAM памет. Що се отнася до батерията, нещо, от което се вълнува всеки бизнес потребител, то тя идва с капацитет 45Wh, което я поставя някъде по средата спрямо капацитета на батериите на повечето други бизнес лаптопи.

Промяната тук обаче е, че Lenovo обещава 10-часов живот с едно зареждане, благодарение на изключително подобрената енергийна ефективност на мобилните процесори от десето поколение на Intel.

Този номинален живот на батерията се отнася за използването на главния 13,3 – инчов дисплей

Ако използвате външния E ink дисплей за четене на имейли, преглеждане на PDF документи и други рутинни дейности, които могат да бъдат извършени и чрез него, то тогава издържливостта на батерията би могла да бъде значително по-голяма, тъй като консумацията на E ink панела е наистина много ниска.

Когато отворите ThinkBook Plus и започнете да работите с него, бързо се уверявате, че това е наистина съвсем стандартен лаптоп за работа. Не се срещат извити или изрязани ръбове на дисплея, нито някакви други специфични акценти на конструкцията. Въпреки, че ThinkBook Plus е нестандартен лаптоп със своя втори дисплей, това не означава, че производителя е решил при него да акцентира на тази нетипична функционалност и да пожертва производителността, живота на батерията или общото качество на преносимия компютър.Като машина за всекидневна работа, ThinkBook Plus разполага с най-актуалните хардуерни параметри, които ще ви гарантират работа без забавяне и без никакъв компромис при всякакви задачи, благодарение на процесора Intel Core от 10-то поколение и варианта с 16GB DDR4 RAM памет.

Синхронизацията между E Ink дисплея и приложението OneNote може да бъде и по-бърза, което е единственият недостатък, който можем да отбележим при работата с втория външен дисплей.

Финална оценка

Lenovo ThinkBook Plus е един от малкото различни лаптопи на пазара. Той идва с процесор Intel Core i7 от 10-то поколение, разполага с 8/16 GB DDR4 RAM памет и производителността му е готова да посрещне всички ежедневни задачи, с които можете да се сблъскате на работа. Отвъд втория, вграден в капака E ink дисплей, ThinkBook Plus е съвсем стандартен алуминиев лаптоп с 13,3-инчов дисплей и с нищо не създава необичайно усещане по време на работа. Качеството на сглобката и компонентите е наистина високо, което го прави идеален избор за работен лаптоп.

 

4 6 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари