Ревю на Logitech MX Master 3

0
643

След като видяхме иновативната серия MX Master на Logitech, e време да обърнем внимание към един от най-новите ѝ представители.

По-специално, Mx Master 3 вдига летвата, превръщайки мишката от обикновено устройство за посочване и взаимодействие с компютъра до многофункционален инструмент, който може драстично да повиши производителността.

Дизайн и функционалност

MX Master 3 черпи от дизайнерските решения на MX Master 2s, но не се заблуждавайте от това – под капака двете мишки нямат почти нищо общо. Да започнем с преработеното колело за превъртане. Колелото е от обработена стомана и използва онова, което Logitech нарича MagSpeed Electromagnetic Scrolling. Казано по-просто, това означава, че можете да настройвате от бавно и прецизно превъртане от ред на ред до свръх скоростно превъртане между цели страници. При най-бързата настройка, с един оборот на колелото можете да преминете през 1000 реда за по-малко от секунда, казват от Logitech, което вероятно извиква усмивка на лицето на всички програмисти, разработчиците на код и хора, занимаващи се с огромни таблици и документи в офиса.

Бързо откриваме, ча това скоростно превъртане би било полезно за всичко – от търсене в документи с много страници до преглед на емисии в социалните мрежи. Все пак е необходимо известно време, за да свикнете с него. В режимът „свободно превъртане“, скролването е практически без никакво триене и напълно безшумно. Без тактилната обратна връзка и реакция при кликванията и скрола, каквато всички сме свикнали да получаваме от традиционните мишки, в началото може да чувствате истински дискомфорт, но след като веднъж се адаптирате, ще усетите истинските предимства на това.

Второ колело за скролване

Второто колело на мишката ви позволява да скролвате хоризонтално – една наистина неочаквана и нетипична възможност. Макар и да няма същата скорост като основното колело, скролването по хоризонталата от своя страна може да има също толкова уникални приложения, колкото супер бързия скролинг по вертикалата. Отново, ако работите с големи таблици, създавате код или използвате монитор с голямо съотношение на страните, ще видите някои наистина интересни ползи от това. Голяма част от работата с мишката, се осъществява с палеца.

Друга интересна възможност е функцията за иницииране на жестове, например да отворите Task Manager под Windows или Mission Control под Mac OS, като щракнете и задържите бутона, докато движите мишката нагоре.

Дизайнът е ергономичен, което прави работата плавна и безпроблемна, а ръката не се уморява при продължително държане, нито пръстите, които се използват за скролване или посочване.

Свързаност

Както при MX Keys, MX Master 3 може да бъде своедна с до три устройства чрез Logitech Universal Receiver или Bluetooth. В последния случай трябва да превключите бутона Easy Switch в долната част на мишката върху един от каналите за свързване, а след това да сканирате наличните устройства с Bluetooth от устройството, към което искате да я свържете. Името в Bluetooth на мишката съответства и на модела, съвсем очаквано – MX Master 3. Когато бъдат сдвоени няколко устройства едновременно към мишката, може да превключвате кое от тях да се управлява чрез бутона за смяна на канал от 1 до 3.

Ако през деня използвате няколко компютъра едновременно обаче, MX Master 3 има възможност и да ги управлявате едновременно с Logitech Flow. Всички компютри трябва да са в една и съща мрежа със софтуера Logitech Options, инсталиран на всеки един от тях и активиран в него режимът Flow. След като направите това, можете да използвате мишката на няколко компютъра, като просто ще трябва да прокарвате мишката от един екран на друг – дори до известна степен, чрез тази технология може да симулирате една обща работна среда. Това е особено удобно, особено когато прехвърляте изображения, текст или дори цели папки между компютрите, без да използвате никакъв външен софтуер от трети страни, освен… софтуера на мишката, а именно чрез Flow. Дори работи в различни операционни системи – тествали сме го за прехвърляне на файлове между MacBook Air и лаптоп Acer под Windows.

Персонализация

Освен че е необходим за активиране на Logitech Flow, софтуерът Logitech Option включва голям набор от персонализационни възможности за MX Master 3. Всеки от бутоните на мишката може да бъде настроен към различни задачи и функции, като просто го изберете от графичното изображение и зададете каква функция да изпълнява от падащото меню. Софтуерът също така ви осигурява значителен контрол над курсора и превъртането. Можете да използвате тези опции в комбинация, за да създадете преки пътища за конкретни приложения.

Но много хора едва ли имат времето и ентусиазма да задават половин дузина различни функции и настройки на бутоните. Знаейки това, Logitech включва предварително заадени сетове от настройки за различни приложения. Когато инсталирате софтуера Logitech Options, той ще сканира компютъра ви за тези приложения и автоматично ще подбере тези, които според автоматичните настройки зададени от Logitech, има вероятно да използвате най-много и да ви трябват като преки пътища.

Мишката наистина създава богата гама от възможности и функционалности. Например във Photoshop второто колело за хоризонтално превъртане контролира размера на четката, предните и задните бутони отменят или връщат отменена манипулация, а основното колело за превъртане служи за създаване на панорамни изображения, ако го задържите и движите мишката. Можете, разбира се, да пренасочите някое от тях към някаква друга задача, но в почти всички приложетия, които открихме, най-интуитивна е работата на вградените бутони с картите за навигация.

Работа и усещане

Мишката има леко нестандартен размер на външен вид, но когато я хванете в ръката си, определено става удобна и свиквате бързо с нея. Работата с нея, ще се ослани най-вече на десничарите, тъй като поначало неслучайно конструкцията ѝ е такава – статистики сочат, че 74,1 % от програмистите и създатели на приложения и код са предимно десничари и с по-развито дясно полукълбо на мозъка.

Конструкцията е солидна, стилна и устойчива. Сивите цветове придават усещане за елегантност и препращат към сериозна и продуктивна работа, а черните тонове не са натрапчиви и претенциозни, което няма да ви кара да фокусирате излишно внимание върху нея, нито хората, които ви посещават и я забелязват.

Както вече споменахме, скролера и бутоните почти не издават клик, нито някакъв звук или създават някакво усещане, когато ги използвате. Именно поради това, ако веднъж свикнете с този начин на боравене с мишка, определено ще се влюбите в него и няма да искате отново да преминете към мишка с традиционни звучи и кликове на бутоните.

Работата става леко и интуитивно, въпреки че мишката е сравнително тежка. Не се създава дискомфорт при продължителна работа, нито някакви неприятни усещания.

С 4000-те си DPI, мишката става изключително удобна, отново както за разширена офис работа и обработка на съдържание, така и за сериозна офис работа, но и гейминг, макар и изобщо да не е предназначена за това (все пак няма RGB осветление).

Предимства:

  • Бързо, гладко и тихо боравене с бутоните и скролера
  • Комфортна
  • Поддържа свързване с до три компютъра едновременно
  • Лесно споделяне на файлове, текст и изображения между свързаните компютри, благодарение на уникални софтуер на Logitech.
  • Голяма гъвкавост и богат набор от персонализирани настройки
  • 2.4 GHz или Bluetooth връзка

Недостатъци:

  • Резолюцията (DPI) не се настройва достатъчно гъвкаво
  • Няма USB интерфейс
  • Сравнително скъпа
  • Теглото ѝ може да дойде в повече на потребители, които са свикнали с по-леки мишки, макар че при ежедневната работа няма нужда да бъде повдигана, поради което теглото ѝ не се усеща, а само комфорта, освен ако нямате паразитен навик да повдигате мишката, докато работите.

Финална оценка:

След няколко седмици използване на MX Master 3, определено се чувствам по-продуктивен в повечето приложения. Там, където това не е така, усещането и работата са по-приятни. Подобно на клавиатурата MX Keys, мишката е сравнително скъпа, но ако работите професионално на своя компютър, то инвестицията определено си заслужава, тъй като най-малкото спестеното време, може да ви се отплати неколкократно. Това е една наистина качествена и солидна мишка с много възможности, която действително може да направи работата ви с компютърен по-приятна.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари