Моделите 4К HDR OLED телевизори на Panasonic от 2018 година, безспорно са почти еталон за красота. Те обаче са твърде премиално ориентирани и много хора просто не могат да си ги позволят. За да разшири кръгозора от възможности, разработчика пусна по-икономична версия, носеща наименованието Panasonic FX780. Именно на този модел избрахме да посветим настоящото ни ревю, специално за посетителите на Kaldata.com

Серията FX780 следва същият език на дизайна, както и по-премиалните OLED братовчеди. Под капака се намира впечатляващо мощен процесор, обработващ видеосигналите, а качеството на изображението на дисплея няма да Ви остави равнодушен зрител. Нека разгледаме характеристиките и по-значимите параметри и особености на модела Panasonic FX780.

Характеристики:

  • Екран: 4К Ultra Bright, 4K 2200 Hz, HDR10, HLG, Wide Color Spectrum, Local Dimming Pro, DVB-T/T2, DVB-S2, DVB-C;
  • Звук: 2 х 10 W, Cinema Surround за обемно звучене;
  • SMART TV: OS My Home Screen 3.0, Гласов асистент, уеб-браузър, Система за IP-мониторинг, медияплейър, мултитанскинг, телетекст;
  • Консумация: В режим на изчакване 0.5 W, Номинално 255 W, Сензор за околната светлина CATS;
  • Комуникация: HDMI 4 x HDMI 2.0 4K/60 HDCP2.2, USB 2 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, LAN 1 x RJ45, CI 2 x CI 1.3, Видео вход 1 х RCA;
  • Размери и тегло: размери без стойката (Ш х В х Д) 1680 x 966 x 70 мм, Размери със стойката (Ш х В х Д) 1680 x 1046 x 413 мм, Тегло 62.5 кг.

Дизайн

Както вече споменахме, дизайнът на FX780 до голяма степен определя подражанието на OLED-панелите. Това означава, че той е изключително тънък. Всъщност, както може да се види, екранът почти напълно изчезва, ако го погледнете отстрани.

 

За разлика от други представители на линията, телевизорът FX780, вместо със стъклен дизайн има плътна матирана сребриста рамка околна екрана. Но и това не са всички особености. 75-инчовият модел в гамата FX780 има в себе си още една конструктивна аномалия – той е единственият с VA панел, а не с IPS.

Това означава, че при пряко сравнение, 75-инчовият модел ще бъде значително по-ярък от по-младия си родственик, но малко ще страда от промяната на цвета, който притежава VA-панела, когато той се гледа под ъгъл.

Производителност

FX780 – 4K HDR телевизор, способен да обработва HDR10 + съдържание. За своя високопроизводителен HDR-формат, компанията Panasonic реши да даде приоритет на HDR10 + с отворен код, а не на Dolby Vision, така че няма да откриете Dolby Vision нито в един от телевизорите, принадлежащи към серита. Панелът на телевизора е част от Super Bright, т.е. той е много ярък.

Това означава, че заедно с усилвателя на яркостта (Brightness Enhancer), той достатъчно ефективно може да изобразява HDR съдържание. Отново, следвайки примера на OLED телевизорите, в FX780 е добавен HCX процесор от Panasonic, който работи заедно с технологията Wide Color Spectrum за получаване на дълбоки тъмни и наситени ярки цветове. Благодарение на това, покритието на цветовото пространство е повече от 90% по DCI стандартите.

Освен това, телевизора също има Local Dimming Pro (система за локално затъмняване), която Ви позволява да управлявате нивото на осветление не само на екрана като цяло, но и на конкретни зони. Изборът на тези зони, процесора определя автоматично въз основа на изведеното върху екрана съдържание. За сметка на това се увеличава общия контраст, което реално подобрява характеристиките на изображенията с HDR.

В серията FX780, подсветката е странична. Това означава, че управлението на затъмнението няма да бъде точно така, както в панелите с пълен масив от FALD светодиоди. И, разбира се, това не е нивото на контраст в OLED, но все пак е много впечатляващ. Другото нещо, за което си струва да споменем – това е честотата на опресняване. Panasonic твърди, че FX780 работи на честота за обновяване на подсветката от 2200 Hz, което всъщност дава реален ефект в плавността на изобразяването при движещите се обекти, като при 100 кадъра в секунда. Това е повече от достатъчно, ако играете игри, които изискват „отзивчив“ екран за своите динамични нужди, дори и в HDR режим.

Умни функции

Телевизорът FX780 има възможност за свързване към Интернет чрез вградения Wi-Fi адаптер. Работата в тази област се осъществява на базата на модифицирана Firefox OS, наречена My Home Screen 3.0. В сравнение с версия 2.0, промените основно са козметични. – променени са размерите на връзките, менютата сега се показват на фона на телевизионните изображения и т.н.

Приложението „Panasonic Media Center“ активира функцията TV-Anywhere, която Ви дава достъп до един от тунерите на телевизора или до допълнителния твърд диск във всяка точка. Bluetooth-каналът може да се включи за свързване на периферни устройства (мишка, клавиатура) и за връзка с аудио-устройства – например, саундбар.

Също така, чрез блутут може да се извършва и гласово управление на телевизора. FX780 е доста подходящ за работата на система за домашно наблюдение „Умен дом“ (Smart Home).

Свързване

За връзка с различни устройства, телевизорът FX780 разполага с целия необходим набор от конектори. На първо място, това са 3 USB входа (един отстрани и два отзад), един от които е версия 3.0. На второ място, тук имаме HDMI конектори – 2 отстрани, 2 отзад. Всички поддържат 4К/60 и HDCP2.2, дори има и реверсен ARC аудиоканал.

Сред полезните нововъведения – 2 слота за карти с общ CI интерфейс. Сега може да се приема телесигнал и от спътник, и от доставчик на кабелна телевизия, без да се налага смяна на картата в слота. Друга изненада от телевизора – тунерът Quattro HD, „удвояващ“ тунерите DVB-C / T2 HD / S2. Тунерът TV-IP транслира телевизионните сигнали към съвместимите TV-IP-устройства (HbbTV, EPG и т.н.).

Също така, разполага с цифров аудио-изход и жак за свързване на слушалки. Възможен е запис на сменяем диск с обем не по-малко от 160 GB. За свързване на аналогови видео-източници са предвидени обединени композитни и компонентни видео-изходи.

Цена

Като цяло, съотношението цена/качество в серията FX780 на Panasonic е добре балансирано и всъщност за парите си получавате съответната функционалност, дизайн и потребителско изживяване. Най-малкият модел, чийто диагонал е 49” струва около 2100 лв, 55” – 2300 лв, 65” – 3800 лв, а най-големият от четворката – 75” – 5000 лв.

Обобщение

В заключение на ревюто на телевизора Panasonic FX780 ще обобщим нашите наблюдения. Изглежда малко странно, че телевизорите с различен размер имат различни видове панели. Когато става въпрос за цветопредаване и разделителна способност, то 75-инчовият VA панел отнема точките на повечето други диагонали.

HDR e една от характеристиките, която е много важно предимство, когато е реализирана добре. И тук имаме именно такъв случай. И докато е трудно да изберем между HDR10 + и Dolby Vision, FX780 може да се даде за пример по отношение на нивото на изобразяването на това съдържание.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари