Ревю на Sony BRAVIA A1

4
1640

OLED 4K HDR телевизор с недостижим контраст и нива на черно, звукова технология Acoustic Surface и уникален дизайн

Въпреки че през 2017 г. няма по-мащабно спортно събитие, когато традиционно се наблюдава силна конкуренция и иновации в областта на телевизорите, от началото на годината станахме свидетели на премиери на много интереси модели в категорията. Голяма част от тях, отразени като новини от нас, вече пристигат на пазара, а ние в Kaldata с нетърпение им обръщаме внимание, за да направим детайлно ревю, като ви запознаем с функциите и възможностите им. Така и стигнахме до един от най-интригуващите модели за тази година – новият премиум OLED 4K HDR телевизор от Sony – KD-55A1.

През май тази година японската компания пусна на пазара своята първа 4К OLED серия, носеща името A1.  Тогава обявихме телевизора за флагман, който очаквахме от Sony от доста време, а всички фенове на марката със задоволство потриха ръце. Но дали наистина е толкова хубав? Отговор на този въпрос потърсихме по време на една приятна среща с него.

За какво става въпрос накратко? Още от момента, в който зърнете модела, е много трудно да не се влюбите в него – дизайнът е съвършен, а дебелината на А1 е горе-долу колкото на един смартфон. Но това не е всичко. Целият екран е обгърнат от изключително тънка рамка, която е почти незабележима, ако погледнете устройството от няколко метра.

Моделът, освен с OLED екран, разполага с нов по-мощен процесор, уникална акустична аудио технология, Android операционна система и работи в 4К HDR резолюция. Дори само това е достатъчно, за да ни накара да го харесаме, но ние решихме „да си поиграем” малко повече. Дали новият модел наистина заслужава титлата флагман и оправдава ли цената си, за която ще стане дума в края на материала?

Дизайн

Дизайнът на A1 e това, което определено ще привлече вниманието на всеки, още от момента, когато изкарате телевизора от кашона.

Моделът към момента се предлага в две версии – 55 и 65 инчова, което накратко означава почти половин метър диагонал на екрана в по-малката му версия. И ако широчината не е нещо, което ни изненадва, то дебелината на екрана е с впечатляващите 8,6 см в най-дебелата му част, а рамката си съперничи с дебелината на повечето смартфони на пазара в момента. Интересна подробност тук е, че телевизорът няма отделни говорители, а те са разположени зад екрана, за което ще стане обаче дума след малко.

Същевременно мощният събуфер, разположен също от задната страна на телевизора, играе роля едновременно на стойка, както и на система за съхранение на кабелите, което прави модела доста красив. Не без значение е решението, всички необходими портове също да бъдат разположени на удобно място на задния панел. Можете да оставите телевизора на равна повърхност и от него няма да стърчи нищо.  Подобно е и положението, когато използвате стандартната стойка, за да окачите телевизора на стена.

Всеки избира сам, разбира се, но благодарение на уникалния си дизайн, аз лично аз бих предпочел да поставя А1 на шкаф или маса, така че лесно да може да се оглежда от всички страни.  Повярвайте – заслужава си.

Невероятна картина

С над 8 милиона самоосветяващи се пиксела, OLED серията A1 предлага изключително визуално изживяване с безпрецедентни нива на черното, богати и естествени цветове, динамичен контраст, изображения без размазване и широк ъгъл на гледане.

Независимо от съдържанието, което е заредено, моделът предлага винаги безупречен контраст и яснота на картината. Всичко се движи плавно, а цветовете са точни, без да се преекспонират. От голямо значение за този резултат в OLED 4K HDR BRAVIA A1 е поддръжката на HDR (High Dynamic Range), който пресъздава драматичен контраст с богати, ярки тонове. В този модел Sony са използвали графичния си процесор X1 Extreme, който поддържа HDR10, HLG и Dolby Vision, който върши отлична работа при подобряването на точността на цветовете, контраста и чистотата на образа.

От компанията ни разказаха, че новият процесор, използван в тази серия, всъщност успява да обработи 40% по-бързо изображенията в реално време. Това е много важно, особено за случаите, когато се опитваме да гледаме по-обикновено съдържание, а искаме да го виждаме в HDR.

Всичко става благодарение на специалната обектно-базирана HDR ремастър технология, която може да улови, анализира и оптимизира всеки обект в картината, като подобри цялостния контраст и представяне.

За времето, в което имахме удоволствието да гледаме телевизора, можем да признаем това – дори най-обикновената емисия новини започва да изглежда като скъп холивудски екшън – просто има голяма разлика в цветовете, движението на образите и те изглеждат по съвсем различен начин при 4K HDR качество, дори и допълнително преобразувано, както беше в случая.

Именно това е и едно от нещата, които лично на мен ми допаднаха най-много в модела. Пределно ясно на всички е, че все още не може да се намери достатъчно 4K съдържание, камо ли такова, оптимизирано в HDR. С технологиите в A1 обаче просто няма нужда да го търсите или да тръпнете в очакване то да излезе, тъй като всеки филм вече изглежда по-добре отколкото на стария ви телевизор.

Няма как да пропуснем и технологията TRILUMINOS, която се грижи за широката палитра от цветове, както и специалния Super Bit Mapping 4K HDR – именно тази технология  създава естествена картина с плавна градация, а обработката чрез двойна база данни намалява шума в изображението.

Основната технология Object-based HDR remaster, с която се постига това всъщност, работи много интересно. За рекордно кратко време,  цветовете на отделните обекти на екрана се анализират и контрастът се коригира, за разлика от повечето телевизори, при които контрастът се оптимизира само по една бяло-черна скала. Тъй като обектите в A1 се подобряват отделно, този телевизор може да възпроизведе по-голяма дълбочина, по-дълбока текстура и по-реалистични картини.  При залез, например, светлината има хиляди тонове, сенки и градации. Именно технологии като Super Bit Mapping 4K HDR разкрива всички тях.

Друга интересна подробност при използваните технологии е и Motionflow, която в реално време обработва подадената картина и пресъздава плавно и естествено движенията на обектите.

В допълнение, телевизорът разполага с 14-битовата обработка на сигнала, която отива отвъд установените цветови диапазони, като балансира ефективно градацията между оттенъците, преобразувайки сигнал дори от 8-битов източник и 64 пъти нивата на цветовете на традиционен дисплей.

Всички тези неща може да ги забравите още в мига, в който ги прочетете в нашето ревю или когато приберете кашона от телевизора. За вас те могат да останат просто рекламни лога. Важното е обаче, че заради всички тези технологии този телевизор на Sony възпроизвежда реалистична картина с деликатни сенки и дълбочина на цветовете, както и драматична яркост и нива на черното.

Невероятен звук

В телевизора е използвана новата технология Acoustic Surface, която споменахме в частта за дизайна. Макар тя да има пряко отношение и към него, заради липсата на видими говорители в модела, основното тук е начина, по който чувате звука, докато гледате съдържание.

С Acoustic Surface звукът преминава директно през екрана, а вие чувате точно от мястото, от което той идва.  Без значение как сте решили да разположите телевизора, в задната си част той разполага с мощен събуфер, а А1 напълно се възползва от новата система, благодарение на липсата на задна подсветка в структурата на OLED дисплеите.

Дизайнът на А1 позволява обединяването на картина и звук, което е непостижимо за стандартните телевизори. За разлика от традиционните LED екрани, при които звукът излиза от долната част или отстрани, премиум телевизорът на Sony позволява симбиоза между звуково и визуално изживяване, при което гласовете сякаш наистина идват директно от персонажите, а експлозиите – направо от екрана.

Наред с това, балансът в представянето на Acoustic Surface доставя качествен звук и картина независимо от позицията на гледане.

Операционна система

Sony BRAVIA A1 работи на базата на операционна система Android TV и се възползва от всички нейни качества. При използването на телевизора получавате мигновен достъп до много безплатно съдържание като филми, игри, телевизионни предавания и хиляди приложения в Play Store.

Моделът има редица предварително инсталирани услуги като Netflix, Hulu, Spotify  Amazon Video, YouTube, които можете да използвате още от първото пускане. Едно от ключовите попадения тук е Netflix, за който дори имате отделен бутон на дистанционното.

Управление и дистанционно

Ако някога вече сте използвали телевизор на Sony, то дистанционното ще ви е добре познато. То дава бърза и лесна възможност за контрол на всички функции на телевизора, като има отделно изнесени бутони за Google Play и Netflix. Навигацията и най-вече търсенето из богатото съдържание става и с глас, като в дистанционното има вграден микрофон.

Цени, наличности и заключение

В момента на пазара се предлагат две разновидности на серията Bravia A1 – 65- инчовият KD-65A1 на цена от 10 999 лв. и 55-инчовият KD-55A1, струващ 7 999 лв. Очаква се по-късно тази година да се появи и още една, по-голяма версия на модела, но за сега вариантите са това.

Разбира се, цената е доста висока, но използваните технологии в този телевизор – флагман, в комбинация с качествата и възможностите му, я оправдават напълно. Ако можете да си позволите да дадете такива пари за телевизор в момента,  няма да сбъркате. Добрата новина за всички, които все още не могат да отделят подобни суми е, че въвеждането на толкова интересни и нови технологии във високия клас, неминуемо ще позволи това технологично бижу или негови еквиваленти да попаднат след няколко години в средния, а и дори в ниския ценови сегмент.

Ненадмината 4K HDR OLED картина, възможността да гледате дори обикновено съдържание в подобрена негова версия, уникалната звукова система Acoustic Surface, отличното интегриране с Android и дизайнът на A1 са нещата, които го изстрелват една идея по-горе от всичко, което сме изпробвали до сега. Именно това са и основните причини, заради които горещо ви го препоръчваме.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
4 Автори на коментарите
КуртиНаскоZapoznat... Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
...
...

„Моделът към момента се предлага в две версии – 55 и 65 инчова, което накратко означава почти половин метър диагонал на екрана в по-малката му версия.“???
диагонал 55″ = ~1.40м ..пропуснали сте ПОЧТИ 1м 🙂

Zapoznat
Zapoznat

Не се подлъгвайте.
Sony отдавна не са това, което бяха за TV
Даже и от снимките се вижда голямата пикселизация на картината.
Цялата статия е една реклама, не е ревю.

Наско
Наско

Върви и го виж на живо някъде, след това пиши за пикселизация. Картината е по- съвършена от реалния живот, с по- хубав цвят и контраст 🙂

Курти
Курти

Видях вече телевизора в Медиа Маркет и е наистина супер.Няма такова нещо като пикселизация!Картината е невероятно добра.