Още за Windows XP SP2

0
94

От известно време насам Microsoft подготвят update-a на своята операционна система Windows XP – Windows XP Service Pack 2 (XP SP2). В момента е достигнат етап на разработка „Release Candidate 1“ (RC1), което означава, че продукта е достигнал определено ниво на стабилност и повече или по-малко е завършен откъм функционалност. В тази статия ще ви покажа някои от нещата, които ще видите в XP SP2, когато той бъде пуснат на пазара – през втората половина на тази година. За сега, ако искате да видите как ще изглежда XP SP2, свалете си RC1..

Статията е основана на RC1 версията на SP2; внимавайте – не инсталирайте RC1 на корпоративни машини. Инсталирайте го на отделна машина или още по-добре, на виртуален компютър.

Когато инсталирате SP2, в System Tray ще видите иконата Windows Security Alerts:


Щракването върху иконката ще доведе до отварянето на Security Center.

Security Center следи три основни неща, за да защити вашия компютър:

  • Firewall: Това е подобрена версия на Internet Connection Firewall (ICF), представен в Windows XP
  • Automatic Updates: По подразбиране update-ите се свалят и инсталират автоматично
  • Virus Protection: SP2 ще провери за инсталирана антивирусна програма. Ако такава няма, той постоянно ще напомня, че компютъра е изложен на риск

Освен това в Security Center има линкове към:

  • Internet Options: От тук можете да настроите Internet Explorer
  • System: От тук можете да настроите автоматичния Update
  • Windows Firewall: От тук можете да настроите вградения Firewall

Windows Firewall
The Internet Connection Firewall (ICF) в Windows XP вече се нарича Windows Firewall и по подразбиране е включен

По подразбиране, Windows Firewall блокира целия външен трафик, с изключение на портовете, използвани от програмите, посочени в Exceptions. Exceptions съдържа списък на всички програми и услуги, на които им е позволено да използват Интернет. Можете ръчно да добавите приложение към списъка, или изрично да разрешите някой порт.


Когато някоя програма (например ICQ) изисква отварянето на определен порт за да осъществи връзка, Windows Firewall ще изведе диалог, в който можете да разрешите или забраните отварянето на порта:

Ако изберете Unblock, Windows Firewall автоматично ще прибави програмата към списъка Exceptions.

Virus Protection

SP2 е направен така, че да проверява дали системата разполага с инсталиран антивирус софтуер и ако има – дали той работи. За нещастие, тази част от SP2 е доста бъгава в първия Release Candidate. Много потребители съобщиха, че SP2 не е открил техните антивирусни пакети, а в случаите, когато е открил антивирусния софтуер, не е могъл да определи дали той работи. Освен това някои потребители съобщиха, че SP2 е изключил възможността за автоматичен update на Norton Anti-Virus. Вероятно тези проблеми ще са отстранени, преди SP2 да излезе официално.

Блокиране на Pop-up в IE
Отварящите се рекламни прозорци (Pop-up) са едно от най-дразнещите неща, когато сърфирате в Интернет. Най-после Microsoft направи нещо за решаването на проблема. В XP SP2, Internet Explorer автоматично блокира изскачащите прозорци на сайтовете. За да видите блокираните Pop-up прозорци, можете да щракнете на съобщението, под адреса на сайта, и да изберете необходимото действие

Internet Explorer вече е изключително внимателен по отношение на изпълнението на скриптове и програми. Ако заредите страница, която съдържа ActiveX компоненти (включително Macromedia Flash), по подразбиране IE ще ги блокира. Само след като потребителя е определил, че съдържанието на сайта е безопасно, IE ще зареди елементите.

Bluetooth
Използването Bluetooth в Windows XP не е от лесните неща – трябва да се инсталират необходимите драйвъри и да се премине през множество различни стъпки за да можете да работите с устройството. В XP SP2 използването на Bluetooth е много по-лесно. За да изпробвам поддръжката на Bluetooth в XP SP2, включих моя Billionton Bluetooth USB adapter. За моя изненада, XP SP2 автоматично инсталира необходимите драйвъри, и след секудни беше готов за работа с устройството (опитах същото с по-стария ми 3COM Bluetooth adapter, но XP SP2 попита за драйвъри; предполагам по-старите устройства все още ще изискват инсталирането на допълнителни драйвъри) В SP2 Microsoft най-после добави истинска поддръжка на Bluetooth.

За да включите устройство към компютъра си, просто щракнете на иконката Bluetooth в System Tray, след което натиснете бутона Add…

След като Windows намери устройството, той ви предлага предварително генериран ключ за използването му. Разбира се, можете да използвате собствен ключ (или изобщо да не използвате такъв).

Wireless Networking
Безжичния Интернет е още една от сферите, в които е подобрена операционната система на Microsoft. В XP SP2 има много по приятелски настроен потребителски интерфейс за свързване с безжична мрежа

Една определена функция, която привлече вниманието ми, е „Set up a wireless network“

Използвайки тази функция, можете да настроите безжична мрежа, използвайки вградения помощник. Той автоматично генерира WEP key и премахва проблема с настройването му на всички компютри в мрежата, като записва настройките на флаш памет. След това можете да включите тази памет към други компютри, wireless access point или други безжични устройства (например принтер) и те ще бъдат конфигурирани автоматично, използвайки информацията, записана на флаш-паметта.
Имах само частичен успех, изпробвайки тази функция, но идеята е полезна за мрежови администратори, които трябва да изградят безжична мрежа. Надявам се това наистина ще работи във финалната версия на SP2.


Автоматичен Update

Microsoft са установили, че повечето потребители не приемат проблема с обновяването на софтуера сериозно. Поради това Microsoft So in SP2, Microsoft са опростили този процес и са го направили автоматичен по подразбиране. Това е полезно за хора, които не искат да се занимават с update-и, тъй като всичко се осъществява на заден план.

Трябва да се отбележи, че след като update-а е инсталиран, Windows ще поиска рестартиране на компютъра. Ако непрекъснато отлагате рестартирането, Windows One thing to note, though, is that once an update is installed, Windows накрая ще пренебрегне решението ви и ще рестартира компютъра. Това е обезпокоително за мен, тъй като веднъж не бях на компютъра и системата се рестартира без мое разрешение (очевидно поради липсата на отговор от моя страна през определения за тази цел период от време).

Outlook Express

Много от електронните писма, изпращани днес, са в HTML формат, като се използват вградени изображения. Много спамъри използват това и изпращат HTML съобщения на потребителите. Когато потребителя отвори писмото, използвайки Outlook Express, изображенията се зареждат, като позволяват на спамъра да разбере, че получателя в действителност съществува

Outlook Express в Windows XP SP2 вече поддържа блокиране на изображенията в електронните писма (въпреки че Outlook вече има такава функция). Следващия screenshot показва как изглежда писмо, съдържащо изображения, когато бъде отворено с Outlook Express. За да заредите изображението трябва просто да щракнете върху съобщението.

Все пак, както повечето функции в XP SP2, вие имате възможността да изключите тази функция от менюто Options на Outlook Express

Заключение
В XP SP2, Microsoft се старае да даде на потребителя повече възможности за защита на своите компютри. След като най-после потребителя трябва да реши дали да позволи изпълнението на привидно вредно приложение или не (но отново, от къде потребителя да знае?), най-малкото потребителя разбира какво става зад сцената

Превод от английски: Максим Крижановски
Оригинална статия

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за