iRobot Roomba 896 и Roomba 696

6
3240

Почистващи роботи от ново ниво

Във времена, в които е на лице първият робот, получил гражданство, а за изкуствен интелект и за начинът, по който той ще влияе на живота ни занапред, се говори ежедневно в новините, някак си роботите за почистване станаха нещо незаменимо за доста семейства. И ако преди време това беше по-скоро екзотика, то в момента на пазара има различни класове, доста марки, които ги предлагат, както и много нови решения, които правят работата им и управлението много по-добри.

Наред с традиционните компании, произвеждащи битови електроуреди, един от най-силните играчи на пазара остава iRobot- американската компания, която за разлика от всички останали, се е посветила основно на производството и патентоването на технологии, свързани с роботите. Компанията, създадена от учени, специалисти по роботика от MIT продължава да се фокусира върху научно-изследователски и военни разработки, които и до днес са основен акцент в работата и. Технологиите, вложени именно в тези проекти, в последствие се интегрират в уредите за крайни потребители, с които iRobot всъщност става популярен. Именно тази романтично-военна част от историята на компанията ни кара всеки път да поглеждаме с особен интерес, когато тестваме техен  нов продукт.

Но малко за хората, които до сега не са имали подобен робот

Тествали сме различни модели, при това на не малко производители, и смело можем да кажем, че „новият член на семейството” надали ще промени радикално качеството на живота. Роботизираната прахосмукачва обаче е незаменим помощник в домакинството, защото тя реално върши дейността си почти без ваша намеса. Така от една страна тя ви осигурява повече свободно време, защото работи вместо вас, а от друга ви спестява една досадна ежедневна дейност. Наистина удоволствието да се прибереш у дома след работа, а някой да е събрал всички трохи, прахоляк и козина от кучето от пода е несравнимо. Същият някой почиства след нахлуването на семейството ви с кални обувки или внимателно събира мъхчетата от килима, докато вие четете книга. Вариантите са безброй, а нещата, както можете да видите в тази статия стават и много по-интересни с новите модели на iRobot.

Последните седмици в офиса и домовете ни гостуваха два от най-новите роботи на компанията – моделите Roomba 896 и Roomba 696, като в следващите редове с удоволствие ще споделим впечатленията си от тяхната работа.

Дизайн

Външният вид и на двата модела е доста сходен. Те са почти еднакви по размер и тегло, както и по излъчване. Отново на лице имаме качествени материали, които са достатъчно меки и без остри ъгли, за да не надраскат мебелите ви, когато минава покрай тях, а от друга са достатъчно здрави, за да устоят на атаките на малки деца, домашни любимци, случайни подритвания и т.н. И двата робота изглеждат пределно здрави и устойчиви, така че подобно и на други модели на iRobot които сме тествали, бихме предположили, че уредът ще може да се ползва доста време, преди да се амортизира, а и в България има сервиз, който обслужва прахосмукачките iRobot – нещо несъмнено важно.

Важните предимства 

Впечатляващо е как без никакъв проблем роботите почистват около и под маси, столове, легла, дивани, секции. Благодарение на интелигентните си сензори те не се заплитат в кабели или ресни на килими, а когато изразходват заряда на своята батерия – сами намират зарядната станция, на която се зареждат самички. Специални сензори, разположени в долната страна на робота, разпознават навреме свободното пространство и предпазват робота от падане по стълби. Roomba спира, обръща се и продължава почистването в друга посока. Всъщност и двете машинки имат доста сензори (по 42), които и помагат да знае колко замърсено място чисти, на каква повърхност, колко далеч е от мебелите и от къде вече е минала. Процесорът и изчислява с невероятна точност пътя, по който тя да мине, така че да изхаби възможно най-малко батерия, но същевременно да е максимално ефективна и да остави чисто.

Новите модели работят с най-новото поколение на Dirt Detect, който ползвайки оптични и акустични сензори за разпознаване на по-силно замърсени с прах, отпадъци или козина зони и се фокусира върху по-доброто им почистване, докато въртящата се странична четка почиства прах и отпадъци по дължината на стените и в ъглите като част от 3-степенната почистваща система.

От iRobot и този път не за забравили една много важна функция, налична и в двата им модела. Spot – това е режим, активиращ се с едно копче, който можете да използвате, ако искате да почистите нещо конкретно. Разсипвате ориз в кухнята да речем, но не искате роботът да я чисти цялата, а искате да ви е чисто на мига. И понеже имахме такъв случай съвсем реално, за да е по-автентичен теста, оставихме робота отгоре, активирахме го и в рамките на минута той събра всяко едно зрънце в зоната от 1м, която му бяхме задали.

Едно от другите важни неща, които несъмнено са необходими при използването на прахосмукачка робот са виртуалните стени. Добрата новина е, че и двата модела имат такива в комплекта. За какво става въпрос? Ако имате по-голям хол или зона в дома ви, която не искате да се почиства – поставяте стената, която е нещо като малка колонка, и роботът не припарва до нея. Това може да е много полезно, ако не искате роботът да събере пъзелът на децата в детската стая, които са решили да го редят на земята или да разлее водата на кучето, побутвайки купичката му. Поставите ли виртуалната стена и двата модела, които ви представяме днес ще заобикалят невралгичните зони, оставяйки ги за вас.

Технически данни

Преди още да започнем да разглеждаме двата, предоставени ни за тест робота, погледнахме техническите им характеристики, за да видим всъщност по какво се отличават. Споделяме го и с вас:

Roomba 896

Почиства площ до 150 кв.м с едно зареждане

Литиево-йонна батерия

Зареждане – до 3 ч

Енергийна консумация при зареждане – макс. 33 W

Енергийна консумация Stand-By режим – макс. 2 W

Размери (мм) 335 x 92

Тегло – 3,8 кг

Ниво на шум < 58 dB

Roomba 696

Почиства площ до 100 кв.м с едно зареждане

Литиево-йонна батерия

Зареждане – до 3 ч

Енергийна консумация при зареждане – макс. 33 W

Енергийна консумация Stand-By режим – макс. 2 W

Размери (мм) 335 x 93

Тегло – 3,6 кг

Ниво на шум < 61 dB

Както и сами виждате, гледайки тези характеристики, предоставени ни от сайта на производителя, основни разлики между моделите, които макар и от различни серии за последен модел за 2017-а няма. Първият може да почиства по-големи помещения и е по-тих, но в последствие не забелязахме тази разлика да се проявява по особено явен начин. Да видим все пак какво е различното?

Почистването

И двата работят със запазената марка на компанията – технолгоията iAdapt. Именно тя е една от ключовите разлики, които отличават iRobot. Чрез нея, чистейки роботите се

адаптират към различни повърхности и ги почистват адекватно. iAdapt сканира помещението до 60 пъти в секунда, за да следи дали е почистено цялото. И въпреки че на пръв поглед Roomba 896 и Roomba 696 се движеха малко хаотично, след като ги пуснахме – установихме, че минават през всеки участък по няколко пъти, за да гарантират пълното почистване.

В начина на почистване е и една от основните разлики в двата модела, които иначе си приличат доста. По-достъпната Roomba 696 работи с патентованата от компанията тристепенна система за почистване, която включва три четки, специален контейнер AeroVac с вакуумен мотор и филтри, улавящи и най-дребните боклуци, докато в същото време не позволява връщането на прахови и други фини частици във въздуха.

Roomba 896 използва по-съвременната тристепенна почистваща система Aero Force, изградена от странична четка, която почиства отлично в ъгловите зони и около краката на мебелите, както и на много други трудно достъпни места. Наред с това в основата на почистването са две противоположно въртящи се четки, с което се събират лесно и по-големи отпадъци, както и мощен AeroForce мотор, който гарантира мощно всмукване в контейнера на целия боклук, намерил място на земята в дома или офиса ви и увеличава силата до пет пъти.

Роботите вече са в мрежата

Освен дизайна и подобрената работа, едно от най-новите и впечатляващи неща, с които Roomba 896 и Roomba 696 могат да се похвалят е работата с мобилното приложение iRobot HOME. Благодарение на него нещата вече минават на ново ниво и контролът и програмирането на всеки от роботите става много по-удобно, а контролът, дори когато не сме вкъщи-тотален. Всъщност това не е първият път, в който виждаме приложението, но до сега това бе присъщо само на най-високия и най-скъпия клас на iRobot. В момента и двата модела работят перфектно, свързани към домашната мрежа, а това ви позволява лесно да настроите през мобилния си телефон график, в който роботите на чистят, както и да ги пускате по всяко време, в което искате, дори и ако не сте до тях. Примерите, в които това може да ви е полезно са неизброими, но приложението всъщност върши отлична работа и когато говорим за простото управление на работа, дори когато сте до него. Чрез него можете да научите кога контейнерът на робота е пълен, нивото на батерията, историята на почистванията, както и много инструкции и отговори на често задавани въпроси, които можете да имате около робота.

А какво всъщност има в комплекта?

Роботите пристигат в удобни кутии, с които след това можете да ги пренасяте, в случай че искате да ги покажете на някой – а най-вероятно ще искате да направите това. В тях прилежно са прибрани някои от най-важните неща, с които те работят. Roomba 696 има почистващо гребенче, с което можете да поддържате робота си във форма, без досадните заплетени косми по четките, един резервен филтър за AeroVac системата, зарядна станция, литиево-йонна батерия и една виртулана стена. Комплектът на Roomba 896 е почти същия, с тази разлика, че там на разположение имате филтър за другата и по-нова система AeroForce.

Коя да изберем? 

Никога не е лесно, когато трябва да сравняваш модели от различни класове, но тук е още по-трудно. Двата модела на iRobot работят отлично и разлика в работата им всъщност можете да откриете и малко трудно. Всичко опира до това колко често мислите да използвате робота, както и колко замърсени ще са помещенията, които почиствате с него. Няма как Roomba 896 да не е с 350 лв по-скъп. Той е с по-новата и по-мощна Aero Force система, която по данни от производителя дава до 50% повече ефективност. Факт е обаче, че при нашето ползване Roomba 696 се справи не по-малко добре и макар по-шумен също би ви свършил отлична работа. От една страна няма как да кажем, че не е по-добре да вземете по-скъпия модел от по-висок клас, но от друга – със сигурност няма да съжалявате за направения компромис, ако сте решили да вземете Roomba 696.

И в двата случая ще се насладите на последните технологии в сферата на роботите за почистване и ще си имате верен приятел вкъщи, който ще ви помага, дори когато ви няма у дома. Wi-Fi в моделите и възможността за контрол през мобилно приложение е нещото, което ни хареса най-много, освен самото почистване. По този начин контролът и връзката човек-машина е на много по-високо ниво и само можем да поздравим iRobot за това решение – дано и във всички следващи модели има подобна възможност.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари