fbpx
19.6 C
София

Xiaomi Watch S1 Active елегантен спортсмен

Най-четени

Новото поколение смарт часовници на Xiaomi е вече тук. Xiaomi Watch S1 е насочен към потребителите, които се интересуват повече от дизайна на своите носими устройства, докато Xiaomi Watch S1 Active е насочен повече към любителите на спорта и здравето. В това ревю разглеждам отблизо Xiaomi Watch S1 Active. Той има впечатляващ списък с функции и балансирана цена. Но всички знаем, че техническите спецификации не разказват цялата история. Струва ли си да купите Xiaomi Watch S1 Active? Прочетете това ревю, за да разберете.

Въпреки че е много относително, лесно можем да предположим кой най-много ще хареса този часовник. На първо място той е за фитнес ентусиасти, които искат повече от своя носим тракер. Както и при предишното поколение, Watch S1 Active надгражда чувствително фитнес гривните и без да прекрачва дълбоко в полето на умните часовници, все пак е по-скоро такъв.

Нямам съмнение, че той ще бъде много полезен на хора, които имат нужда от денонощно проследяване на жизнените си показатели и потребители, които искат богат на функции смарт часовник на подходяща цена. Watch S1 Active ще са хареса много и на хора, които се нуждаят от издръжливо устройство с голям екран и удължен живот на батерията

Какво има в кутията  на Xiaomi Watch S1 Active

Xiaomi Watch S1 Active се предлага във висококачествена бяла кутия, с релефна снимка на смарт часовника отпред. Размерите на опаковката са 11,02 x 2,67 x 1,34 инча (или 280 x 68 x 34 мм). Както страничната, така и задната страна съдържат информация за спецификациите и характеристиките на часовника.

Първото нещо, което забелязвате, когато се опитате да отворите кутията, е, че картонът е наистина дебел и здрав – той би трябвало да предпазва умния часовник вътре дори в случай на грубо боравене. Вътре смарт часовникът е надеждно закрепен в картонена форма. Под нея има две отделни отделения – едното съдържа обичайната документация, а в другото се намира зарядното устройство.

Изживяването при разопаковането на Xiaomi Watch S1 Active е приятно. Съдържанието е добре опаковано, в отделни отделения, кутията е изработена от дебел, висококачествен картон, а релефната снимка на устройството му придава премиум вид и усещане.

Външен вид

Часовникът Xiaomi Watch S1 Active е доста голям и здрав на външен вид. Ако искате подобен по размер, но малко по-елегантен смарт часовник, вместо това трябва да помислите за Xiaomi Watch S1, неговия брат. Размерите на S1 Active са 1,83 x 1,86 x 0,43 инча (46,5 x 47,3 x 11 мм), а теглото му е около (36 грама без каишката). Xiaomi Watch S1 Active е по-лек, отколкото предполага размерът му.

Дизайнът на Active все пак ни подсказва, че той очевидно е насочен към любителите на спорта и фитнеса, а рамката от подсилен със стъклени влакна полиамид, което напълно отговаря на предназначението. Часовникът е водоустойчив на дълбочина до 50 м и издържа на 5 атмосфери. Каишката е изработена от силикон (бялата) или от TPU (черната и синята).

Тя има много отвори, а дължината ѝ може да се регулира в широк диапазон. Както споменахме, трите стандартни цвята за каишката са черен (Space Black), син (Ocean Blue) и бял (Moon White). Цветът на рамката съвпада с този на каишката. В нас беше черния цвят, който според мен изглежда достатъчно елегантен, за да не се приема часовника непременно за спортен.

Ако обаче не сте доволни от един от трите стандартни цвята на каишката, можете да намерите други (като жълт, зелен или оранжев) след това. Смарт часовникът има два физически бутона:

 • бутонът Home събужда устройството, влиза или излиза от менюто с джаджи, стартира гласовия асистент и включва и изключва устройството;
 • бутонът Sport стартира уиджета Workouts и може да бъде конфигуриран с приложението Mi Fitness като пряк път за любимата ви тренировка.

Екран

Екранът на Xiaomi Watch S1 Active е просто прекрасен. Той е 1,43-инчов цветен AMOLED дисплей с честота на опресняване 60 Hz, разделителна способност 466 x 466 пиксела (326 пиксела на инч) и максимална (измерена) яркост 650 нита. Той има автоматично регулиране на яркостта и възможност за постоянно включване.

Сензори

Количеството и качеството на функциите непрекъснато се увеличават от поколение на поколение.

S1 Active има следните сензори:

 •  3-осов акселерометър
 • 3-осов жироскоп
 •  PPG (светлинно базиран) сензор за сърдечен ритъм с измерване на SpO2
 • Геомагнитен сензор
 • Сензор за въздушно налягане/алтиметър
 • Сензор за околна светлина
 • Компас
 • Двулентов GPS сензор с GLONASS / BDS / Galileo / QZSS

Свързаност

По отношение на връзките, Xiaomi Watch S1 Active също е напълно подготвен. Той има Bluetooth 5.2, NFC и Wi-Fi.

Двубандовият GPS трябва да направи локализирането на устройството по-бързо и по-надеждно. Друга добра новина е, че Xiaomi Watch S1 Active разполага с високоговорител и микрофон, така че можете да отговаряте на повиквания със смарт часовника, при условие че сте свързани със смартфона. С помощта на микрофона можете да взаимодействате и с цифровия асистент.

Батерия

Батерията е с капацитет 470 mAh и на практика е достатъчна за приблизително 12 дни нормална употреба или 30 часа с активно GPS проследяване. Това очевидно е по-малко от цифрите, обявени за Xiaomi Mi Watch, но когато го сравним с конкуренцията, той изпреварва с лекота смарт часовниците на Apple и Samsung.

Зарядното устройство е магнитно и се залепва за смарт часовника само в правилната позиция. S1 Active не разполага с безжично зареждане. Ако това е проблем за вас, можете да разгледате Xiaomi Watch S1. Кабелът е с дължина 19,68 инча или 50 см, което е достатъчно за зареждане на бюро.

Настройване и използване на Xiaomi Watch S1 Active

Настройката на Xiaomi Watch S1 Active е лесна, точно както на всеки друг смарт часовник на Xiaomi. Включвате устройството, избирате езика, след което ви се показва QR код за изтегляне и инсталиране на приложението Mi Fitness за Android или за устройства на Apple. След като стартирате приложението на смартфона си (аз използвах Xiaomi Mi 11 Ultra като негов спътник), изберете вида на часовника, към който искате да се свържете, потвърдете някои настройки за поверителност и това е всичко.

Watch S1 Active е доста голям. Това може да е проблем за хората с по-малки китки. Той е обемист и ще усещате присъствието му, когато го носите, особено ако планирате да спите с него на китката си. Благодарение на големия брой отвори, каишката обаче е много регулируема, така че поне не е нужно да се притеснявате, че няма да ви пасне.

Каишката има две примки за закопчаване на лентата (след като премине през катарамата), а едната от тях има малка вдлъбнатина от вътрешната страна, която пасва на някоя от дупките в каишката. Каишката на Xiaomi Watch S1 Active може да бъде свалена без нужда от инструменти, като се измести позицията на прибиращия се щифт.

Часовникът лесно осе управлява и с плъзване по екрана. Жестовете са прости и ефективни: плъзгате настрани, за да преминете през няколко „начални страници“ с уиджети, плъзгате нагоре, за да получите достъп до контролния център (версията на Xiaomi за бързи настройки), и плъзгате надолу, за да получите достъп до известията. Както вече споменах, натискането на бутона Home отваря менюто с уиджети.

След това се появява мрежа от икони, в която отначало може да е трудно да се ориентирате. За щастие, изглежда, че Xiaomi бързо се учи от грешките си. За разлика от последното поколение смарт часовници, сега имате възможност да промените решетката в списъчен изглед, който съдържа имената на уиджетите, както и иконите на приложенията. Целият интерфейс вече е очевидно по-добър и аз съм много доволен от напредъка.

Нека сега поговорим за екрана. Ако Xiaomi продължи да се подобрява с това темпо, скоро ще имаме екрани на смартчасовници Xiaomi, които имат по-висока честота на опресняване от iPhone. Като оставим шегата настрана, дисплеят има много добри ъгли на видимост, отлична плътност на пикселите и определено достатъчно яркост за слънчеви дни.

Можете да украсите екрана с един от циферблатите на часовника, изброени онлайн, чрез приложението Mi Fitness. Физическите бутони помагат при навигацията в менютата и обратната връзка се усеща добре. Спортният бутон има червена линия върху него, така че да можете да го откривате по-лесно.

Функцията за събуждане чрез завъртане на китката работи добре с малки изключения. Можете да увеличите чувствителността ѝ, но това ще се отрази негативно на живота на батерията. Можете също така да активирате екрана чрез натискане на който и да е от двата бутона. Докосването на екрана обаче няма да го събуди, за да не се избегне случайно активиране.

Използвах смарт часовника в различни сценарии, включително физически дейности и наблюдение на нощния сън. Както и при стария Mi Watch, много от спортните дейности на Xiaomi Watch S1 Active са много сходни помежду си по отношение на мониторинга. Проследяването на местоположението е много добро, наблюдението на сърдечния ритъм е точно, явно по-добро от това на последното поколение.

Хубавото е, че можете да следите жизнените показатели през целия ден и дори да настроите аларми за случаите, когато сърдечният ритъм надвиши предварително зададена стойност.

А сега за новите функции. Xiaomi Pay е чудесна новина, тъй като можете да използвате NFC модула на смарт часовника, за да плащате, без да се налага да носите портфейла или смартфона си. За съжаление, тя работи само с няколко европейски банки, нито една от които не е за сега в България, но се надяваме, че това може би ще се промени.

Използвах и Xiaomi Watch S1 Active за разговори и връзката работеше много добре. Можех да се обаждам на последните номера директно от смарт часовника, да отговарям на повиквания и, разбира се, да ги отхвърлям. Известията бяха силни и ясни, както и звукът от двете страни.

Синхронизирането с часовника отнема само няколко секунди, изтеглянето на циферблат или инсталирането на нова джаджа е също толкова бързо. Не срещнах проблеми със синхронизирането, освен споменатите по-горе, по отношение на известията.

За финалния тест активирах на практика всички функции: винаги включен дисплей, повишена чувствителност при повдигане до събуждане, измервания на 10-минутен интервал (сърдечен ритъм, SpO2) и всяко друго налично наблюдение. При тази настройка батерията издържа четири дни. Само с наблюдение на сърдечния ритъм прогнозното използване на батерията (на базата на средно двудневно потребление, тъй като не можех да държа смарт часовника толкова дълго) възлизаше на около 7-10 дни.

Използването на Xiaomi Watch S1 Active беше много приятно изживяване. Наистина ми харесва яркият екран, животът на батерията и фактът, че мога да насочвам телефонни обаждания през смарт часовника.

Характеристики на Xiaomi Watch S1 Active

Xiaomi Watch S1 Active използва собствена операционна система, която вече поддържа инсталиране на приложения. Броят на режимите за тренировка е ненормален: 117, от които 22 са в менюто „Тренировки“ по подразбиране, а останалите могат да бъдат добавени при необходимост. При някои тренировки се наблюдават едни и същи настройки, но предполагам, че някои променливи са различни. Можете да премахнете тренировките, от които не се нуждаете, а също така можете да конфигурирате бутона „Спорт“ като пряк път към любимата си тренировка.

Функциите за проследяване на здравето и физическата форма на Xiaomi Watch S1 Active са:

 •     Мониторинг на сърдечния ритъм: автоматичен/ръчен мониторинг на сърдечния ритъм, сърдечен ритъм в покой и крива на сърдечния ритъм
 •     Наблюдение на SpO2: автоматично и по заявка наблюдение на нивото на кислород в кръвта
 •     Мониторинг на съня: Дълбок сън, лек сън, бързо движение на очите (REM)
 •     Мониторинг на стреса: Изчислява се оценка на стреса въз основа на сензора за сърдечен ритъм и други данни
 •     Дихателни упражнения: Смарт часовникът ви напътства за дихателни упражнения
 •     Предупреждения за бездействие: Смарт часовникът може да бъде настроен да вибрира и да ви уведомява периодично, ако не открие физическа активност; освен това той може да ви насочва към упражнения за разтягане
 •     история на тренировките: Можете да видите резюмета на минали тренировки директно на смарт часовника
 •     Брояч на стъпки: Броене на крачки на дневна база
 •     Спешен SOS: бързото натискане на бутона Sport три пъти може да активира спешно повикване, при условие че Xiaomi Watch S1 Active е свързан с вашия смартфон

Освен това устройството може да следи изгарянето на калории и може да проследява менструалния цикъл (въз основа на въведени от потребителя данни). Можете също така да експортирате данните в Strava и Google Health.

Xiaomi Watch S1 Active разполага с голям брой функции за здраве и фитнес и има добър брой функции на смарт часовник:
 •     отчитане на времето
 •     Будилник с хронометър и таймер
 •     Фенерче
 •     Известия от вашия смартфон
 •     Телефонни обаждания – приемане, отхвърляне, иницииране на обаждания
 •     Намиране на моя телефон
 •     Управление на мултимедията (възпроизвеждане/пауза, предишни/следващи, регулиране на силата на звука)
 •     Управление на камерата
 •     Интеграция с Amazon Alexa – ограничена наличност
 •     Xiaomi Pay – ограничена наличност
 •     Bluetooth връзка със слушалки
 •     Отключване на смартфона чрез приближаване

Освен това Xiaomi Watch S1 Active може да измерва атмосферното налягане и да действа като компас.

В крайна сметка

Даването на оценка за Xiaomi Watch S1 Active не е лесна задача. Смарт часовникът е здрав, устойчив на атмосферни влияния и удари, животът на батерията е голям, екранът е красив, настройката и лекотата на използване също са добри. Приложението за смартфон позволява голяма степен на персонализация и показва данните по сравнително удобен за потребителя начин. Цената на устройството е отлична за впечатляващия брой функции. Xiaomi Watch S1 Active е огромна крачка напред в сравнение с последното поколение смарт часовници на Xiaomi и с това темпо Xiaomi ще се изравни с най-добрите от най-добрите наистина скоро.

Плюсове
 •     Животът на батерията му е отличен, точно както при повечето носими устройства на Xiaomi
 •     60 Hz AMOLED екранът е ярък, с чудесно възпроизвеждане на цветовете и ъгли на видимост
 •     Списъкът с функции е обширен
 •     Мониторингът на тренировките е добър
 •     Целодневният мониторинг и здравните функции правят устройството полезно за хора, които се фокусират върху здравето
 •     Пълните възможности за провеждане на разговори го превръщат в чудесен спътник на вашия телефон
Минуси
 •     Някои функции все още не са напълно функционални (връзката със слушалките, NFC плащанията не са налични в повечето региони)
 •        Мониторингът на съня не е толкова прецизен в сравнение с най-добрите устройства на пазара


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

ЕДЕНИЧНИ ОЦЕНКИ

Дизайн
Качество на изработка
Удобство при работа
Екран
Свързаност
Умни функции
Мониторинг
Автономност
Цена/качество
Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини

Новото поколение смарт часовници на Xiaomi е вече тук. Xiaomi Watch S1 е насочен към потребителите, които се интересуват повече от дизайна на своите носими устройства, докато Xiaomi Watch S1 Active е насочен повече към любителите на спорта и здравето. В това ревю разглеждам...Xiaomi Watch S1 Active елегантен спортсмен