f.lux 4.76 Final

1
2796

Продължителното използване на компютърен дисплей уморява очите. Това е безспорен факт, който дори най-модерните LСD технологии все още не могат да променят. Дългото взиране в монитора на вашите PC, лаптоп, таблет или или смартфон неминуемо води до неприятни странични ефекти и точно поради тази причина не е чудно, че десетки различни компании днес се опитват да се преборят с проблема, използвайки всевъзможни средства.

f.lux е безплатна, малка програма, променяща динамично цветната температура на вашия LCD дисплей в зависимост от времето на деня.

f.lux е сравнително малко приложение, което може да бъде много полезно за тези от вас, които прекарват много време пред компютъра. Основната функция на инструмента е да регулира яркостта и цветната температура на монитора в зависимост от часа през денонощието.

Навярно всички сте забелязали, че през нощта черен текст върху бял, ярък фон натоварва много повече очите, отколкото през светлата част на деня.

Причината за това е, че човешкият организъм е фино настроен и реагира на промените на естествената светлина през денонощието. Ярката светлина около обяд е сигнал за него, че е време за активна работа, а по-топлите, оранжево-червени тонове при залез за това, че е време за почивка и сън.

Изкуствената светлина на мониторите обаче е с постоянна яркост. В повечето случаи светлината от тях е ярко бяла, понякога с подчертано сини тонове. Точно тук на помощ идва f.lux. Инструмента променя цвета на светлината от вашия монитор, придавайки ѝ повече топлина през късните следобедни часове и нощем, с което спомага за намаляване на натоварването на очите.

f.lux е от типа програми „инсталирай и забрави“. Не изисква ръчна намеса, работи във фонов режим. Автоматично настройва яркостта и цветната температура на монитора спрямо местното часово време. Разбира се има и възможност за ръчни настройки на географско положение, корекция на цветната температура, интервала за преход между режимите.

Освен това, f.lux предлага възможност за временно изключване на ефекта от програмата, което е особено полезно при редактиране на изображения, гледане на видео или друга дейност изискваща правилно предаване на цветовете.

Промени в f.lux 4.76:

More flashing fixes
Disabled function-key hotkeys (you can turn them on again by hand)
One more update to fix a problem with DisplayLink
May 30 2018

Fixes a problem with the recent Windows 10 April update that resets f.lux’s color settings when devices are added to the system (including headphones and mice).
Fixes some crash bugs
April 2 2018

Adjust warmth of Hue lights (relative to screen)
Early support for LIFX via LAN API
Early support for YeeLight (Xiaomi Mi) via LAN API
Options menu reorganized (so there can be more)
Checkbox to allow a laptop to sleep even when lighting controller is on
Some installer and crash fixes

Официална страница
Изтегли: f.lux 4.76 (751 KB)

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
1 Автори на коментарите
Daniel Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Daniel
Daniel

Може също да пробвате Iris
https://iristech.co