f.lux 4.66 Final

1
2085

Продължителното използване на компютърен дисплей уморява очите. Това е безспорен факт, който дори най-модерните LСD технологии все още не могат да променят. Дългото взиране в монитора на вашите PC, лаптоп, таблет или или смартфон неминуемо води до неприятни странични ефекти и точно поради тази причина не е чудно, че десетки различни компании днес се опитват да се преборят с проблема, използвайки всевъзможни средства.

f.lux е безплатна, малка програма, променяща динамично цветната температура на вашия LCD дисплей в зависимост от времето на деня.

f.lux е сравнително малко приложение, което може да бъде много полезно за тези от вас, които прекарват много време пред компютъра. Основната функция на инструмента е да регулира яркостта и цветната температура на монитора в зависимост от часа през денонощието.

Навярно всички сте забелязали, че през нощта черен текст върху бял, ярък фон натоварва много повече очите, отколкото през светлата част на деня.

Причината за това е, че човешкият организъм е фино настроен и реагира на промените на естествената светлина през денонощието. Ярката светлина около обяд е сигнал за него, че е време за активна работа, а по-топлите, оранжево-червени тонове при залез за това, че е време за почивка и сън.

Изкуствената светлина на мониторите обаче е с постоянна яркост. В повечето случаи светлината от тях е ярко бяла, понякога с подчертано сини тонове. Точно тук на помощ идва f.lux. Инструмента променя цвета на светлината от вашия монитор, придавайки ѝ повече топлина през късните следобедни часове и нощем, с което спомага за намаляване на натоварването на очите.

f.lux е от типа програми „инсталирай и забрави“. Не изисква ръчна намеса, работи във фонов режим. Автоматично настройва яркостта и цветната температура на монитора спрямо местното часово време. Разбира се има и възможност за ръчни настройки на географско положение, корекция на цветната температура, интервала за преход между режимите.

Освен това, f.lux предлага възможност за временно изключване на ефекта от програмата, което е особено полезно при редактиране на изображения, гледане на видео или друга дейност изискваща правилно предаване на цветовете.

Промени в f.lux 4.66:

Clicking the graph now shows you the “advanced” three-slider mode. A second click previews (like it used to).
New darkroom hotkey: Alt-Shift-End
Maps display uses a newer browser version for Google Maps compatibility
Starting f.lux from the start menu shows the app again
Multiple monitor disable now uses color profile
0 latitude is now allowed
Adjusted long fade timing just a bit
Hue brightness is re-calibrated (somewhat brighter)
Disable for remote desktop now works faster
Stops showing app window on Alt+Shift+PgDn
More accurate “disable” timing
Options menu now reports more monitor info
Fixed a crash bug in the way we use Windows Location (thanks Microsoft app compatibility team)
Better crash reporting (it is optional to send)

Официална страница
Изтегли: f.lux 4.66 (751 KB)

ДОБАВИ КОМЕНТАР

1 коментар за "f.lux 4.66 Final"

avatar
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Daniel
Daniel

Може също да пробвате Iris
https://iristech.co