Linux Kernel 5.3.7 Stable

89
14075

Нова версия на ядрото на операционната система Линукс. Ядрото е общото между всички Linux базирани операционни системи. Вие можете да се сдобиете безплатно с него.

Обикновено го получавате в неговия изходен код (така, както са го писали Линус Торвалдс, Алан Кокс и др.), но за да се зареди операционната система, трябва ядрото да е в машинен код, т.е. трябва да превърнете ядрото от изходен в машинен код, който процес се нарича компилиране.

В процеса на компилация, може да зададете определени параметри и да включите само модули за хардуера, който смятате да използвате.

Компилирането на ядро се налага рядко и основно при сървърни машини.

За почти всички Linux дистрибуции са налични компилирани ядра, пакетирани за съответната пакетна система и архитектура на процесора. Към тях са добавени модули за хардуер, които се различават в зависимост от дистрибуцията и философията на разработчиците.

Официална страница
Изтегли: Linux Kernel 5.3.7 Stable (104 MB)

89
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
31 Коментари
58 Отговори на коментарите
21 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Анонимен
Анонимен

Apple също като Линукс се базира на Unix. :))

САЩ
САЩ

Базира се на ядро близко до BSD, но това, което го прави страхотен е невероятния потребилски ориентиран интерфейс и управление!

тц тц тц
тц тц тц

Не и за един power user. Играй си на играчката и не се прави на разбирач.

brak
brak

Не се базира, тъпанарино! То си е!

АхОх
АхОх

Lіnuх – Cyпep OC
Wіndоwѕ Рrо – Cyпep OC
Wіndоwѕ Ѕеrvеr – Cyпep OC
Мас – Cyпep OC
Аndrоіd – Cyпep OC

Aз oбoжaвaм вcичĸи OC ĸoитo ми въpшaт paбoтa.
Вcяĸa имa пoлзи и cи ги пoлзвaм cъc здpaвe тaм ĸъдeтo нaй-пpилягa.

Маргинал
Маргинал

2-ка. Седни си!

Анонимен
Анонимен

Линукс е с много голям пазарен дял, но зависи къде го търсите. При малоумните геймърчета, или във всяка техника, било то рутери, телефони, суперкомпютри и всякакви подобни.
Затова ли майкрософт се присъединиха към Линукс фъндейшън като платиниум мембър?
Затова ли майкрософт написаха и .NET за Линукс? Затова ли толкова много искат да го завземат, защото е с нисък дял? Или защото всичките им сървъри са на Линукс? Опитаха да се да го внедрят в Уин 10, но не стана.
И Ейпъл не е базирана на UNIX, а на FreeBSD, която е UNIX-like.

кики
кики

Ти сам си отговори, но не смилаш нормално. Станал платиниум мембър, като такъв майкрософт ще казва насоката в която да върви линух, той ще я ръководи, не случайно е платил (и ви е купил – жалки сте).

mkfs.ext4
mkfs.ext4

Защо тогава Микромеките имат своя Линукс дистрибуция за вътрешно ползване? Защо сървърите им са на Линукс?
Твоя Джам те шпионира и събира всичките ти лични данни, а ти казваш, че мен били купили, ахаххахаха.

dkmi
dkmi

„Затова ли майкрософт се присъединиха към Линукс фъндейшън като платиниум мембър?“

Имай предвид, че микрософт до каквото са се докопали – не е живяло дълго 🙂
Примери бол, най-фрапиращите са скапанайп (познат като скайп) и Нокия.
Ноия от номер 1 на пазара в момента никой не знае къде е… което е жалко.

dedal
dedal

При професионалната гейм индустрията Linux държи 95 %
От 250 машини имам една с DOS и 3 в XP всичко друго е linux

Хасан Буран инг Гюзел
Хасан Буран инг Гюзел

Защо, „малоумните геймърчета“? Lol …

Анонимен
Анонимен

Although the system was originally marketed as simply „version 10“ of Mac OS, it has a history that’s largely independent of the classic Mac OS. It is a Unix-based operating system[12][13] built on NeXTSTEP and other technology developed at NeXT from the late 1980s until early 1997, when Apple purchased the company and its CEO Steve Jobs returned to Apple.[14] Precursors to the original release of Mac OS X include OpenStep, Apple’s Rhapsody project, and the Mac OS X Public Beta.

Баш на unix си е базирана

копеле
копеле

MacOS винаги е била FreeBSD + много модификации! И не може да е Юникс базирана, защото по никакъв начин не е Юникс! Може да е Юникс-подобна само, каквото е FreeBSD, защото си е FreeBSD, а то е Юникс-подобно.
Като нищо не ти е ясно, защо се пробваш?
Някога пипвал ли си нещо различно от Уин? Аз като гледам, не си.
Аз пък за разлика от теб, съм пипвал всички възможни подобия.

АМЕРИКА НАД ВСИЧКО
АМЕРИКА НАД ВСИЧКО

MacOS е базирана на OpenSTEP и NeXTSTEP, които от своя страна имат ядра близки до BSD. Няма нищо общо с FreeBSD. Не вкарвай в заблуждение, проверете в Гугъл, защото дори и да ми набухате минуси, това няма да се окаже вярно. ВИЖТЕ В ГУГЪЛ!

САЩ
САЩ

Линукс е като социализма, колкото и промени да правят, все е незавършен и не става за масова употреба. Вижте дори и официалната им сраница не е оптимизирана за най-използваните устройства – мобилните телефони. Предполага се, че посетителите всичките трябва да го гледат на настолни компютри. Ето това е проблема, когато нещо не е ориентирано основно по пазара – проектите остават статични с времето. Линукс е много статична!

тц тц тц
тц тц тц

Ами то и Windows и MacOS са незавършени… постоянно нови версии, пачове, секюрити бюлетини… Това е твоята логика. Извади си главата от дупето и вземи да пробваш някоя дистрибуция на Линукс преди да се изказваш. Бих ти препоръчал Deepin да видиш.

UNIX
UNIX

Работя от десетки години с компютри с всякакви ОС, изводите са базирани на това. Бизнесът ми е в сферата на ИТ. Ходи и си лягай.

тц тц тц
тц тц тц

А аз компоти правя, ти как мислиш…

тц ^3
тц ^3

Tова, което твърдиш е много тъпо. Много фирми и дори държавни органи използват Линукс, за да не плащат една торба пари за лицензи на М$. И няма нищо лошо в това понеже приложенията им са Web-базирани и познай на какво се хостват предимно. Иначе и аз съм Windows потребител, че и AD ми се налага да поддържам… Поне от време на време се старая да погледна настрани и да видя как се развиват технологиите. А конкретно Линукс доста се разви последните години откъм „user friendly“ аспект.

mkfs.ext4
mkfs.ext4

кики, пишеш само тролски коментари, нямащи нищо общо с действителността.

Коментар
Коментар

От думите ти съдя, че си от търгашите, дето смъкват по 3 кожи на фирми, които нямат квалифицирани (или образовани) ИТ кадри. Това да продаваш скъпо и прескъпо нещо само защото си много убедителен не е голямо геройство. Какво значи натрапване – че някой не може да си играйка на игрички в работно време ли ? В специфична сфера на дейност с разработен специализиран за това софтуер, като кол и логистични центрове (с хиляди работещи) уин може да видиш само на картинка.

Гадьо
Гадьо

Кики, като линукс за нищо не става сложи си Уиндоус на фирмените рутери да видим как ще стане! 🙂

Maria
Maria

И, какво е Линукс, според теб?
Според мен не е ОС, а ядро. Като такова, според мен, е номер 1 на пазара. 99% от сървърите (няма да слагам суперкомпютрите, че са малко), 2-3 процента десктопи и абсолютно всички Андроид устройства. Да добавим и рутерите… И кое ядро стана номер 1? Сигурно Windows или BSD и подобните му? А, за да говорим за Линукс дистрота ще трябва доста да четеш и поумняваш.

Славчо Хаджийски
Славчо Хаджийски

Благодаря за инфото. Отдавна търся нещо ново за изпробване. Ще изтегля дистрибуцията и с помощта на френската MULTISYSTEM, ще я сваля на флашка и от нея веднага ще се стартира за проба и евентуално за инсталация.

кики
кики

Славчооооо, ти знаеш ли за какво иде реч, бегом в linux-bg.org най-проспериращия и уважаван линух сайт в бг.

bluewater
bluewater

Статията информира тези които ги интересува, че е излязло ново Линукс ядро. И защо се коментират Линукс базирани операционни системи? Ми като не ти е присърце Линукс като цяло защо четеш статията. След като си доволен от Уиндоус ползваи го, кои те спира.

mkfs.ext4
mkfs.ext4

Почти всички сървъри и суперкомпютри, и въобще всички машини където е важна производителността, където се върши работа, използват Линукс. Ябълката и Джама се ползва най-вече от хора които ползват компа си, за да си проверят фейсбука и да изгледат някой филм. Това е положението 😉

Анонимен
Анонимен

Въобще не подозирате в каква грешка сте, mkfs.ext4. Потърсете официални статистики на използваните операционни системи при сървърите, и ще видите, че дялът на „Джама“ надхвърля 80%. Спорът приключва, ако си мислите, че хората ползват сървъри за да гледат филми и да си проверяват фейсбука.

Кифак
Кифак

Пази боже сляпо да прогледа….

Kaлин
Kaлин

Пичове, изтерясвате по запалянковски 😀
На ниво суперкомпютри бичат само UNIX-подобни системи.
На ниво сървъри не виждам проблеми да работи човек с Windows. Имаме Линукс инфраструктура, но един проект го направихме с едни уиндоус-момчета. Много добре работеха с Уиндоус сървърите. Въпрос на навик и избор на технологии.
За лично ползване Линукс е мъка за 95% от потребителите. Свикнали са на Уиндоус, ко да праиш.

brak
brak

Като работят толкова добре с джама, тогава защо никой друг освен теб не го използва в сървърната среда? 99.9% всичко сървърно е на Линукс. Една много малка част е с UNIX, с Win почти няма никакви.

Калин
Калин

„99.9% всичко сървърно е на Линукс“ – това твърдение фактологически е тотално невярно 😀
Давайте статистиките бря, хора. Така ще се избегне да се говорят глупости 😀

Калин
Калин

Тоя линк е за Топ 500 на супер компютирте.
Както казах „99.9% всичко сървърно е на Линукс“ е фактологически невярно твърдение. Освен ако представата ти за „всичко сървърно“ не се изчерпва с Топ 500 на супер компютирите?

BlB
BlB

Калине не искам да използвам „лоши думи“ ама си голямо…. Сещай се.. За остап бендер ставаш ама за точно фактологическо говорене си мноооого далеч….такава ти е натурата…..търговче от класа…. Уолстрийт те чака:) Ето ти линка…

https://w3techs.com/technologies/overview/operating_system/all

brak
brak

Ми ко да прайш! Зомбита навсякъде! Ордата голяма.

babun
babun

Линукс си остава сървърна ОС – там е бизнеса и основната разработка. Относно Андроид и МакОС – тези системи ясно показват на линуксчиите как Линукс може да пробие при десктопа – не хиляди префасонирани дистрибуцийки, незавършени програмки, а стройна БИЗНЕС организация – досущ като при Уиндос. И щом Уиндос се ползва само за Фейсбук и Емайл, то на какво работят в продължение на десетки години милионите инженери, архитекти, дизайнери и всякакви други специалисти след като ТОЗИ СОФТУЕР е ОСНОВНО за Уиндос? То бива тъпо фенство…

BlB
BlB

уффффф предлагам ти да видиш тази страничка
https://avxhm.se/software/platform/unix_like

АхОх
АхОх

Linux – Супер ОС
Windows Pro – Супер ОС
Windows Server – Супер ОС
Mac – Супер ОС
Android – Супер ОС

Аз обожавам всички ОС които ми вършат работа.
Всяка има ползи и си ги ползвам със здраве там където най-приляга.

БатСлави
БатСлави

Линукс се ползва от хора, на които им върши работа.
Реално даже, човек, знаещ как да ползва линукс, има по-голям шанс да не е бедняк, именно, защото знае да ползава трудна за средностатистическия потребител операционна система, следователно, има качества да изкарва добри месечни доходи.

dkmi
dkmi

Въпросът е каква точно работа може да върши един линукс десктоп? Нещо повече от браузване и гледане на клипчета в ютуб може ли да се прави на него? Проблемът на линукс е фрагментацията – хилядите „дистрибуции“, всяка сама за себе си. Ако всичкото това беше обединено, и се разработваше само една, но работеща дистрибуция – ситуацията щеше да в съвсем друга. В момента има незнам си колко пакетни системи, несъвместими една с друга. Има сума ти графични среди – една с една не си приличат, и са изпълнени с бъгове и недоразумения. Всяка дистрибуция е сама за себе си, софтуера… Виж още »

BlB
BlB

Нали се сещаш че нещата не стоят на едно място?! Айде сега пак да опита ме ако искаш.. 🙂

Този ще да е единия
Този ще да е единия

Санчо е малоумният Линукс потребител, чул от съседа, че имало няк’ва „куул“ система, дето кърти мивки и рулирала. И тъй като Санчо е бунтар по природа веднага решава че така ще стане по „елеет“ за околните и няма да бъде поредния „ламер“. Санчо е твърде самоуверено ламерно копеле, което псува Уйндоус и твърди, че го може. И сега става линуксар, за да кърти мивки, да става хакер, да се гъзари или просто смята, че това е по-доброто. Както казваше бг програмиста едно време – от устата му излиза плюнка, разпалено защитава любимата си ОС, колко била добра и т.н. Без… Виж още »

poredniquser
poredniquser

Авторът на статията е допуснал голяма грешка в първото изречение. Няма „ядро за операционната система Линукс“, защото самият Линукс е ядро, не е операционна система. Операционна система е примерно Убунту, а Линукс е ядрото й.

Cybercop
Cybercop

Linux наистина е ядрото, но е и наложило се име на операционната система GNU Linux. Ubuntu е GNU Linux дистрибуция.