Linux Kernel 4.15.5 Stable

67
5617

Нова версия на ядрото на операционната система Линукс. Ядрото е общото между всички Linux базирани операционни системи. Вие можете да се сдобиете безплатно с него. Обикновено го получавате в неговия изходен код (така, както са го писали Линус Торвалдс, Алан Кокс и др.), но за да се зареди операционната система, трябва ядрото да е в машинен код, т.е. трябва да превърнете ядрото от изходен в машинен код, който процес се нарича компилиране. В процеса на компилация, може да зададете определени параметри и да включите само модули за хардуера, който смятате да използвате.

Компилирането на ядро се налага рядко и основно при сървърни машини.

За почти всички Linux дистрибуции са налични компилирани ядра, пакетирани за съответната пакетна система и архитектура на процесора. Към тях са добавени модули за хардуер, които се различават в зависимост от дистрибуцията и философията на разработчиците.

Официална страница
Изтегли: Linux Kernel 4.15.5 Stable (88.2 MB)

ДОБАВИ КОМЕНТАР

67 коментара за "Linux Kernel 4.15.5 Stable"

avatar
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Епъл
Епъл

Тия толкова годими го обновяват, ама ОС си остава с минимален пазарен дял, щото хората искат бързо, лесно и удоно, не Лайнукс.

mitkom1
mitkom1
Минимална ти е майка ти простак смотак.Преди да си правиш изводи що не прочетеш малко бре келеш смотан за Линукс ? Явно ти си от онези тъпаци дет ползват уиндоус телефони и се чуди де да си навре пишока и да обижда само .Линукс е най-добрата ОС и се използва от цял свят .Андроида кво е брее ми кажи като толкова ти знае гъзаааа ?????????????????????????????????????????Линукс пак тъй ,фърмуерите на телевизорите ,рутери ,суичове всичко Линукс,сървъри също са само на Линукс и Юникс.А щом викаш ,че уиндоус е бърз що на нормален хард диск се зарежда уин-фъкъра за 2-3 минути ,а Линукс… Виж още »
mkfs.ext4
mkfs.ext4

Почти всички сървъри и суперкомпютри, и въобще всички машини където е важна производителността, където се върши работа, използват Линукс. Ябълката и Джама се ползва най-вече от хора които ползват компа си, за да си проверят фейсбука и да изгледат някой филм. Това е положението 😉

Apple
Apple

Толкова си прост, че кълвач да ти изпердаши в гъза, пак ще мислиш, че ти се сере. Пет компютъра с инсталиран лайнокс на фона над милиaрд и половина използващи Windows и Mac.

Анонимен
Анонимен

Въобще не подозирате в каква грешка сте, mkfs.ext4. Потърсете официални статистики на използваните операционни системи при сървърите, и ще видите, че дялът на „Джама“ надхвърля 80%. Спорът приключва, ако си мислите, че хората ползват сървъри за да гледат филми и да си проверяват фейсбука.

Анонимен
Анонимен

Apple също като Линукс се базира на Unix. :))

АхОх
АхОх

Lіnuх – Cyпep OC
Wіndоwѕ Рrо – Cyпep OC
Wіndоwѕ Ѕеrvеr – Cyпep OC
Мас – Cyпep OC
Аndrоіd – Cyпep OC

Aз oбoжaвaм вcичĸи OC ĸoитo ми въpшaт paбoтa.
Вcяĸa имa пoлзи и cи ги пoлзвaм cъc здpaвe тaм ĸъдeтo нaй-пpилягa.

САЩ
САЩ

Базира се на ядро близко до BSD, но това, което го прави страхотен е невероятния потребилски ориентиран интерфейс и управление!

brak
brak

Не се базира, тъпанарино! То си е!

тц тц тц
тц тц тц

Не и за един power user. Играй си на играчката и не се прави на разбирач.

Анонимен
Анонимен

Линукс е с много голям пазарен дял, но зависи къде го търсите. При малоумните геймърчета, или във всяка техника, било то рутери, телефони, суперкомпютри и всякакви подобни.
Затова ли майкрософт се присъединиха към Линукс фъндейшън като платиниум мембър?
Затова ли майкрософт написаха и .NET за Линукс? Затова ли толкова много искат да го завземат, защото е с нисък дял? Или защото всичките им сървъри са на Линукс? Опитаха да се да го внедрят в Уин 10, но не стана.
И Ейпъл не е базирана на UNIX, а на FreeBSD, която е UNIX-like.

dkmi
dkmi

„Затова ли майкрософт се присъединиха към Линукс фъндейшън като платиниум мембър?“

Имай предвид, че микрософт до каквото са се докопали – не е живяло дълго 🙂
Примери бол, най-фрапиращите са скапанайп (познат като скайп) и Нокия.
Ноия от номер 1 на пазара в момента никой не знае къде е… което е жалко.

кики
кики

Ти сам си отговори, но не смилаш нормално. Станал платиниум мембър, като такъв майкрософт ще казва насоката в която да върви линух, той ще я ръководи, не случайно е платил (и ви е купил – жалки сте).

mkfs.ext4
mkfs.ext4

Защо тогава Микромеките имат своя Линукс дистрибуция за вътрешно ползване? Защо сървърите им са на Линукс?
Твоя Джам те шпионира и събира всичките ти лични данни, а ти казваш, че мен били купили, ахаххахаха.

Анонимен
Анонимен

Although the system was originally marketed as simply „version 10“ of Mac OS, it has a history that’s largely independent of the classic Mac OS. It is a Unix-based operating system[12][13] built on NeXTSTEP and other technology developed at NeXT from the late 1980s until early 1997, when Apple purchased the company and its CEO Steve Jobs returned to Apple.[14] Precursors to the original release of Mac OS X include OpenStep, Apple’s Rhapsody project, and the Mac OS X Public Beta.

Баш на unix си е базирана

копеле
копеле

MacOS винаги е била FreeBSD + много модификации! И не може да е Юникс базирана, защото по никакъв начин не е Юникс! Може да е Юникс-подобна само, каквото е FreeBSD, защото си е FreeBSD, а то е Юникс-подобно.
Като нищо не ти е ясно, защо се пробваш?
Някога пипвал ли си нещо различно от Уин? Аз като гледам, не си.
Аз пък за разлика от теб, съм пипвал всички възможни подобия.

АМЕРИКА НАД ВСИЧКО
АМЕРИКА НАД ВСИЧКО

MacOS е базирана на OpenSTEP и NeXTSTEP, които от своя страна имат ядра близки до BSD. Няма нищо общо с FreeBSD. Не вкарвай в заблуждение, проверете в Гугъл, защото дори и да ми набухате минуси, това няма да се окаже вярно. ВИЖТЕ В ГУГЪЛ!

САЩ
САЩ

Линукс е като социализма, колкото и промени да правят, все е незавършен и не става за масова употреба. Вижте дори и официалната им сраница не е оптимизирана за най-използваните устройства – мобилните телефони. Предполага се, че посетителите всичките трябва да го гледат на настолни компютри. Ето това е проблема, когато нещо не е ориентирано основно по пазара – проектите остават статични с времето. Линукс е много статична!

тц тц тц
тц тц тц

Ами то и Windows и MacOS са незавършени… постоянно нови версии, пачове, секюрити бюлетини… Това е твоята логика. Извади си главата от дупето и вземи да пробваш някоя дистрибуция на Линукс преди да се изказваш. Бих ти препоръчал Deepin да видиш.

кики
кики

ти този линух го пласирай на баба си. Дори за фирма от 5-6 души нагоре е немислимо да натрапваш линух. Ти май си работиш гаражно, защото ако това го изръсиш в някоя фирма като ИТ специалист ще фръкнеш като мръсно коте.

Коментар
Коментар

От думите ти съдя, че си от търгашите, дето смъкват по 3 кожи на фирми, които нямат квалифицирани (или образовани) ИТ кадри. Това да продаваш скъпо и прескъпо нещо само защото си много убедителен не е голямо геройство. Какво значи натрапване – че някой не може да си играйка на игрички в работно време ли ? В специфична сфера на дейност с разработен специализиран за това софтуер, като кол и логистични центрове (с хиляди работещи) уин може да видиш само на картинка.

mkfs.ext4
mkfs.ext4

кики, пишеш само тролски коментари, нямащи нищо общо с действителността.

тц ^3
тц ^3

Tова, което твърдиш е много тъпо. Много фирми и дори държавни органи използват Линукс, за да не плащат една торба пари за лицензи на М$. И няма нищо лошо в това понеже приложенията им са Web-базирани и познай на какво се хостват предимно. Иначе и аз съм Windows потребител, че и AD ми се налага да поддържам… Поне от време на време се старая да погледна настрани и да видя как се развиват технологиите. А конкретно Линукс доста се разви последните години откъм „user friendly“ аспект.

UNIX
UNIX

Работя от десетки години с компютри с всякакви ОС, изводите са базирани на това. Бизнесът ми е в сферата на ИТ. Ходи и си лягай.

тц тц тц
тц тц тц

А аз компоти правя, ти как мислиш…

Славчо Хаджийски
Славчо Хаджийски

Благодаря за инфото. Отдавна търся нещо ново за изпробване. Ще изтегля дистрибуцията и с помощта на френската MULTISYSTEM, ще я сваля на флашка и от нея веднага ще се стартира за проба и евентуално за инсталация.

кики
кики

Славчооооо, ти знаеш ли за какво иде реч, бегом в linux-bg.org най-проспериращия и уважаван линух сайт в бг.

bluewater
bluewater

Статията информира тези които ги интересува, че е излязло ново Линукс ядро. И защо се коментират Линукс базирани операционни системи? Ми като не ти е присърце Линукс като цяло защо четеш статията. След като си доволен от Уиндоус ползваи го, кои те спира.

Kaлин
Kaлин

Пичове, изтерясвате по запалянковски 😀
На ниво суперкомпютри бичат само UNIX-подобни системи.
На ниво сървъри не виждам проблеми да работи човек с Windows. Имаме Линукс инфраструктура, но един проект го направихме с едни уиндоус-момчета. Много добре работеха с Уиндоус сървърите. Въпрос на навик и избор на технологии.
За лично ползване Линукс е мъка за 95% от потребителите. Свикнали са на Уиндоус, ко да праиш.

brak
brak

Ми ко да прайш! Зомбита навсякъде! Ордата голяма.

brak
brak

Като работят толкова добре с джама, тогава защо никой друг освен теб не го използва в сървърната среда? 99.9% всичко сървърно е на Линукс. Една много малка част е с UNIX, с Win почти няма никакви.

Калин
Калин

„99.9% всичко сървърно е на Линукс“ – това твърдение фактологически е тотално невярно 😀
Давайте статистиките бря, хора. Така ще се избегне да се говорят глупости 😀

копеле
копеле
Калин
Калин

Тоя линк е за Топ 500 на супер компютирте.
Както казах „99.9% всичко сървърно е на Линукс“ е фактологически невярно твърдение. Освен ако представата ти за „всичко сървърно“ не се изчерпва с Топ 500 на супер компютирите?

BlB
BlB

Калине не искам да използвам „лоши думи“ ама си голямо…. Сещай се.. За остап бендер ставаш ама за точно фактологическо говорене си мноооого далеч….такава ти е натурата…..търговче от класа…. Уолстрийт те чака:) Ето ти линка…

https://w3techs.com/technologies/overview/operating_system/all

babun
babun

Линукс си остава сървърна ОС – там е бизнеса и основната разработка. Относно Андроид и МакОС – тези системи ясно показват на линуксчиите как Линукс може да пробие при десктопа – не хиляди префасонирани дистрибуцийки, незавършени програмки, а стройна БИЗНЕС организация – досущ като при Уиндос. И щом Уиндос се ползва само за Фейсбук и Емайл, то на какво работят в продължение на десетки години милионите инженери, архитекти, дизайнери и всякакви други специалисти след като ТОЗИ СОФТУЕР е ОСНОВНО за Уиндос? То бива тъпо фенство…

АхОх
АхОх

Linux – Супер ОС
Windows Pro – Супер ОС
Windows Server – Супер ОС
Mac – Супер ОС
Android – Супер ОС

Аз обожавам всички ОС които ми вършат работа.
Всяка има ползи и си ги ползвам със здраве там където най-приляга.

BlB
BlB

уффффф предлагам ти да видиш тази страничка
https://avxhm.se/software/platform/unix_like

мангала
мангала

„Компилирането на ядро се налага рядко и основно при сървърни машини.“
Айде бе? Не думайте… Значи всички го използват така както си е – в сорс код а? Никой не го компилира? хахаха 🙂
Ами калдата-маймуни… какво да ги прави човек.
Рядко се било налагало… Да, рядко се налага за маймуни, които не са виждали комп.
Но за Всички останали, това няма как да не стане!
Аз лично си взимам всяко ново ядро, компилирам си го с каквито си искам опции и си го инсталирам!

И си намалете скапаните скриптърски страници! Явно затова сте минали на новия интерфейс, за да следите повече. Проследете ми пишока!

apple
apple

лайнокс се ползва от потребители с компютри от 1998 година и бедняци

БатСлави
БатСлави

Линукс се ползва от хора, на които им върши работа.
Реално даже, човек, знаещ как да ползва линукс, има по-голям шанс да не е бедняк, именно, защото знае да ползава трудна за средностатистическия потребител операционна система, следователно, има качества да изкарва добри месечни доходи.

dkmi
dkmi
Въпросът е каква точно работа може да върши един линукс десктоп? Нещо повече от браузване и гледане на клипчета в ютуб може ли да се прави на него? Проблемът на линукс е фрагментацията – хилядите „дистрибуции“, всяка сама за себе си. Ако всичкото това беше обединено, и се разработваше само една, но работеща дистрибуция – ситуацията щеше да в съвсем друга. В момента има незнам си колко пакетни системи, несъвместими една с друга. Има сума ти графични среди – една с една не си приличат, и са изпълнени с бъгове и недоразумения. Всяка дистрибуция е сама за себе си, софтуера… Виж още »
BlB
BlB

Нали се сещаш че нещата не стоят на едно място?! Айде сега пак да опита ме ако искаш.. 🙂

poredniquser
poredniquser

Авторът на статията е допуснал голяма грешка в първото изречение. Няма „ядро за операционната система Линукс“, защото самият Линукс е ядро, не е операционна система. Операционна система е примерно Убунту, а Линукс е ядрото й.

Cybercop
Cybercop

Linux наистина е ядрото, но е и наложило се име на операционната система GNU Linux. Ubuntu е GNU Linux дистрибуция.

illko
illko
Истината е че Linux е OS с огромен потенциал, но най-голямата и сила (че е напълно отворена) е и най-голямата и слабост. Не е привлекателна за бизнес сектора. Неизползваема е за обикновения потребител КОЙТО ВЕЧЕ ОСВЕН ДА ЦЪКА ВЪВ ФЕЙСА, обработва по някоя снимка или видео (знам че има алтернатви, но са скапани). Освен това целия софтуер на света е достъпен за Windows. Разработчиците на различни дистрибуции освен това се отнасят така един към друг, все едно не са от едно семейство, което е смешно. Цялата история с компилация, настройки и тн, просто хората предпочитат да платят няколко статачки и… Виж още »
Наско
Наско

Много си прав Nvidia все още не искат да предоставят драйверите си с отворен код за да може Линукс разработчиците да ги подобряват като отстраняват бъгове и стабилизират произведителността . Аз работя с Линукс , но и на мен взе да ми писва от тоя все така недооправен „Kernel“ . Все нещо му има ,все нещо бъгаво , все задни вратички (пропуски в кода) . Няма да го нагодят скоро ;d .

BlB
BlB

Пълни глупост …има си драйвери! Софт – и проф и за мас публика, БОЛ!!! Малко по горе съм дал линк за проф…З масите ей го на

www . dropbox . com/s/ogvw7k6j0nkgo5m/LinuxBG.html?dl=0

АМЕРИКА НАД ВСИЧКО
АМЕРИКА НАД ВСИЧКО

Ползвам Apple MacOS и е много по-добър Unix-базиран от която и да е Линукс дистрибуция в момента, защото нямам цял ден да редактирам файлове, инсталирам пакети, работя със зависимости и конфигурирам. Говоря за домашен потребител и бизнес работа.

BlB
BlB

Офффф МакОс е Unix-базирана…. Горе съм писал че сега -бунту базираните ОС са достатъчно добри за офис машини дори без да се инсталира др софт….просто трябва да се опита… ако искаш проф сот горе съм дал линк…а да …лесно се инсталира..

Наско
Наско

Съгласен съм , НО тук също си има някои минуси . Ти казваш че нямаш толкова време да конфигурираш аз пък казвам това , че дори да имаше пак нямаше да се сдобиеш с свободата да персонализираш Системата си както за теб би било най удобно . Много от по важните настройки са блокирани и си принуден да се примириш . Свободата Санчоооо ;d

Калин
Калин

Айде поредния проповядващ „свобода на персонализиране“.
Явно имаш достатъчно време за губене.
Спестеното време от настройване и „персонализиране“ и същевременно приятно ползване е свободата, която получаваш и която ценим в Аппле продуктите 🙂

хипстер
хипстер

Толкова яростно застъпничество за уиндоус в коментарите под статия която се отнася само за линукс е най-малкото странно.
Кво правят феновете на уидноуса, тук е малко неясно, че чак се застъпва очевидно безумната теза че десятката и като сървърна платформа е без конкуренция.
Все едно първия стълб на пенсионното им осигуряване зависи от степента на разпространение на уиндос 10 и пълното изтребление на ползователите и администраторите на линукс системи…
Наистина ли дистрибуторите на майкрософт са изпаднали до толкова че да организират платени тролове в коментарната секция!?…

Русия ще фалира, Путин я докара до нищото
Русия ще фалира, Путин я докара до нищото

Не са платени тролове, просто е надигащо се антикомунистическо движение, революция на класовото сътрудничество срещу простащината на масите от социалисти.

Windows 10
Windows 10

Как да го ползвам този Лайнокс като за половината ми хардуер няма драйвери и има 2 програми на кръст? Само Windows 10 върши работа, всичко друго е боклук.

ЗАПАДНЯК
ЗАПАДНЯК

За сървърни решения и професионално специфични неща, може би става за нещо, но за нормалния потребител един Мак е перфектно решение.

apple.com/macos/high-sierra/

Красота, антикомунизъм

BlB
BlB

Мале мале….тъпото зове!

Русия ще фалира, Путин я докара до нищото
Русия ще фалира, Путин я докара до нищото
Това не става за домашна употреба. Тези хора живят с десетилетия назад. За да имап нормални шрифтове и да не се сбозява всичко трябва да редактираш ръчно файлове и да правиш финни настройки на всичко. Утре не се знае дали графичната среда или дистрибуцията ти дали ще се поддържа въобще. Ако беше нещо стабилно, хората щяха да стоят на една дистрибуция, ама те скачат от дистрибуция до дистрибуция и от графична среда в друга. Аматьорска работа, не е зле за обществен проект, но не става за солидно, стабилно и сигурно ползване в домашна среда. И колкото и странно да прозвучи,… Виж още »
djani
djani

Това му е хубавото на коментарите ,още с първите редове разбираш овчар ли пише или …

Мартин
Мартин

Джонка, ако мнението не съвпада с твое е овчар – така ли. Според мен така може да разсъждава само един овчар.

лайнукс
лайнукс

Лайнукс е за бедняци с кошници с 32мб рам от първата балканска война. Аз ако съм такъв бедняк, ще ме е срам да кажа че ползвам Лайнукс. Закривай.

До лайнукс
До лайнукс

Windows 10 – THE BEST!

Oracle
Oracle

Линукс, та Линукс …
Е аман вече …
Ползвайте си го там и стига разправяйте колко бил голяма работа, колко бил още по-голяма работа …
Истината е, че от гледна точка на крайни потребители, не става за ежедневна работа.
Неудобен и бъгав потребителски интерфейс, липса на достатъчно качествен софтуер за ежедневна работа, липса на достатъчно игри, липса на драйвери за нов хардуер …
Ем … ползвайте си го със здраве.
Щом имате достатъчно време за губене и достатъчно нерви за хабене.

На тези от нас, на които времето и нервите ни струват пари – ползваме Мак и Вин.

Windows 10
Windows 10

Windows 10 – THE BEST!

the professor
the professor
на майка ми, на леля ми и на стринка ми на компютрите сложих линукс… и спряха да ме занимават с компютрите си… няма „тука ми вади това“ или „антивирусната това“… ела да видиш… всичко работи както съм го настроил (ключа е да спра ъпдейтите – линукс се осира както и лайняндоус със пуснати ъпдейти), без сини екрани и рестарти… само скайп се наложи да кракна щото тия измекяри – майкропрост спряха старите версии „уж за по добро обслужване“… е, не знам какво пипат, но то не е по протокола и старите версии още могат да работят (ако не е проверката… Виж още »
???
???

Реклама?

Cybercop
Cybercop

4.15.5 е значимо обновление в което са затворени няколко критични уязвимости, включително Спектър 2.