Puget Systems проведе тестове на компютърна система с четири GeForce RTX 3090

1
290

Американската компания Puget Systems, занимаваща се с производството на разнообразни компютърни системи по поръчка, проведе интересни тестове на работна станция с четири флагмански видеокарти Gigabyte GeForce RTX 3090 Turbo Edition. В спецификациите на Nvidia се казва, че технологията Nvidia NVLink, която замени SLI, не предвижда обединяването на повече от две графични карти, но професионалните програми от типа на Octane или V-Ray могат да използват всички налични ресурси за извършването на сложни изчисления.

Използваният стенд се базира на дънната платка ASUS WS C422 SAGE с процесор Intel Xeon W-2255 (10 ядра/20 нишки, тактова честота 3,7-4,5 GHz, TDP 165 W) , на която са поставени 128 GB оперативна памет тип DDR4-3200. Захранването става от два EVGA модлуа с мощност по 1600 W всеки от тях.

Производителността е измерена с OctaneBench, V-Ray Next, Red Shift, както и със собствения бенчмарк PugetBench for DaVinci Resolve от Puget Systems. Четирите видеокарти нямат мостове и не е активирана NVLink технологията, като данните се обменят само чрез PCI Express шината. Всички тестове показват много доброто мащабиране на GeForce RTX 3090, което се изразява чрез увеличения брой на графичните карти.

Общата консумация на системата достига 1717 W, което е наложило ограничаване лимита на мощността на всяка видеокарта на 300 W, като по този начин системата се вписва в рамките на 1600 W. Температурата на GPU остава в рамките на 80˚С, но центробежните вентилатори работят с 90% от оборотите си и шумът е голям.

Изводът е, че подобен брой GeForce RTX 3090 е оправдано за използване от потребители, които нямат проблеми с финансите. На американския пазар четирите GeForce RTX 3090 струват $6 хиляди, а другите компоненти също не са евтини.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари