В Ebay само за $100 се продава хакерски инструмент за проникване в смартфоните

0
2134

В търговската площадка Ebay се появиха няколко предложения за продажбите на устройството Universal Forensic Extraction Device (UFED) на компанията Cellebrite. Това е специализиран хакерски инструмент, който специалните служби на различните държави използват за хакването на смартфоните, притежавани от заподозрени, от престъпници и т.н.

Новите модели UFED се продават при цена $15 000 и очевидно някой предлага по-старите версии при пазарни цени – само за $100.

Специалистът по информационна безопасност Матю Хики купи няколко екземпляра UFED и откри, че те вече са използвани от някой друг. В тяхната памет бяха намерени идентификаторите на конкретни смартфони, включително IMEI номерата, датата на сканирането, видовете копирани от паметта на смартфона данни.

Хики заяви, че с помощта на UFED са хакнати редица модели смартфони на Samsung, LG, ZTE и Motorola,, както и по-старите модели iPhone и iPod. За достъпа до тяхната памет се използват различни експлойти, като повечето от използваните от експлойтите уязвимости се отсраняват чрез ъпдейти, нови версии на операционната система и т.н.

Изглежда че американските специални служби и ФБР бракуват остарелите модели UFED, които не могат да проникват в новите версии на Android и iOS. Най-вероятно това са недобросъвестни служители, които вместо да утилизират потенциално опасния инструмент, го продават в Ebay.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари