fbpx
3.8 C
София

Защо 5G-то в iPhone 12 няма да е толкова добро, колкото всички очакват?

Най-четени

Освен, че 2020 беше турбулентна година на много промени за хората по света, тя беше спрягана и като годината, в която петото поколение мобилни мрежи (5G) ще стане масово използвано от хората, и ще разкрие новите възможности за всички.

През почти изминалия месец септември, бяха представени много нови устройства, джаджи, иновации и концепции, които ще подобрят начина на живот на хората, особено във времена като настоящите, в които се очаква дигиталното обучение и работата от вкъщи да продължат, предвид че се очаква втора вълна на коронавирусната пандемия. И когато края на месеца е почти тук, си припомняме, че остава още едно дългоочаквано устройство, чието представяне беше отложено – iPhone 12. Течовете и слуховете ни карат да очакваме множество нови функции в следващия телефон на Apple, по-големи дисплеи и LiDaR технология. Но най-значимото допълнение няма да бъдат камерите или очаквания процесор A14. Това ще бъде неговата поддръжка на 5GF.

Това, което може да разочарова много от феновете на Apple обаче е фактът, че 5G поддръжката и скоростите на iPhone 12 могат да варират значително, тъй като нещата са извън контрола на Apple и остават предимно в ръцете на мобилните оператори по света. Това е необичайна позиция за Apple, която е известна с желанието си да изработва практически всички аспекти на своите продукти, от хардуера до софтуера.

За разлика от продуктите на Apple обаче, които обикновено имат ясна и стабилна основа, преди да бъдат представени на пазара, 5G мрежите в момента почти навсякъде по света са комбинация от реклама, маркетинг, надежда и хаос. В зависимост от мобилния оператор, 5G се предлага на различни честоти, някои от които предлагат наистина умопомрачителни скорости, но им липсва достатъчно надежден обхват, за да се свързват с телефона ви през цялото време. Други честоти имат голям обхват и стабилна свързаност, но предлагат скорости, които почти не се различават от настоящите на 4G-LTE. Дори в САЩ, която има амбициите да бъде лидер във въвеждането на G5G, в някои части на страната има изградени 5G мрежи от трите основни американски оператора, докато в други покритието напълно липсва.

Означава ли това, че състоянието на 5G мрежите в момента ще определи бъдещето на iPhone 12? По отношение на продажбите, разбира се, че не. Apple вероятно ще продаде над един милион нови iPhone. Но това не означава, че всеки, който ще си купи новия iPhone 12, ще има невероятно преживяване с 5G мрежите по света. И стотиците хиляди, ако не и милиони нови потребители, които тепърва предстои да се присъединят, ще доведат до голям скок в трафика на 5G мрежите, които все още са в ранен стадий от развитието си. Има огромен потенциал много хора да имат ужасно преживяване с 5G с новия си iPhone. Вероятно през следващите 12 месеца, в някои части на света, където вече има изградени 5G мрежи в начални фази, преживяването ще бъде по-лошо дори от това с 4G мрежите, които вече имат сравнително постоянна, надеждна и широкообхватна поддръжка.

Спомням си 2013 година, когато iPhone 5 стартира с поддръжка на 4G-LTE. Купих телефона през септември, когато излезе за първи път и постигах наистина светкавични скорости. Но след като минаха коледните и новогодишните празници, много други хора се сдобиха с iPhone 5 и 4G LTE скоростите, които постигах, се изравниха с тези на 3G заради огромния трафик, който мрежата на този етап не беше готова да понесе. За щастие през годините 4G-LTE мрежите станаха по-надеждни и успяха да предложат повече капацитет. Но помислете само, колко профанно е всичко това за обикновените потребители, които искат с всеки следващ смартфон да имат най-бързите и най-нови технологии, а вместо това осъзнават, че са плати просто за маркетинг, който няма друга полза за тях, освен да им доставя усещането, че са разменили труда си срещу „най-съвременното“.

Що се отнася до 5G мрежите обаче, нещата стават още по-сложни, защото не всички 5G мрежи ще бъдат равни. За да постигнат свръхвисоките скорости на 5G, за които споменах по-рано, се изискват различни антени за 5G в ниския и средния обхват. Тези различни честоти означават, че за да използват 5G мрежите в своя регион, потребителите ще трябва да си купят смартфон, който ги поддържа, а далеч не всички от съвременните флагмани с 5G поддръжка през 2020 и 2021 ще поддържат всички честоти. Същото важи и за по-евтините модели iPhone. 5G страда от фрагментация и дори за вещите в областта, които са широко запознати, е трудно да се ориентират, кой модем и кои смартфони ще бъдат съвместими с 5G мрежите в определени държави и региони.

Защо тогава Apple зала на 5G сега? Компанията трябва да го направи. Дори пътят да не е напълно проправен сега, след няколко години 5G ще бъде технологията, която ще осигурява мобилен интернет на повечето от нас. Другата причина е, че 4G – LTE мрежите ще функционират още дълги години, и дори да закупите 5G смартфон, винаги ще можете да го използвате и с 4G. Проблемът обаче е, че определено ще се окажете разочаровани, ако сте платили повече, за да си вземете 5G модел, но за съжаление вместо това получи нулево или частично 5G покритие.

Но ако приятелите, колегите и членовете на семейството им се сдобият с 5G смартфони, то това автоматично ще накара и тях „да копнеят“ за един такъв. Не че миналогодишните iPhone 11 и 11 Pro са вече остарели или скоростите на мобилния им интернет са ниски. Нищо подобно. Но когато всички се вълнуват какво ще е бъдещето, а хората, които разбират от технологии ни диктуват, че бъдещето е в 5G, то няма как да не искаме и ние да сме част от него и да се сдобием с устройства, пригодени за най-новата технология за мобилна свързаност, дори ако тя е далеч от завършеното си и стабилно състояние, а същинското ѝ навлизане да е след няколко години.

Ако сте решили да изчакате с надграждането на своя по-стар iPhone и сте чакали момента, в който това ще си струва, тъй като ще можете да купите iPhone с поддръжка на 5G, то тогава вероятно търпението ви ще бъде възнаградено тази есен. Но е добре преди да прибегнете към покупка, да направите проучване за 5G свързаността във вашия район и какво предлага вашия мобилен оператор. Ако не ви е чак толкова грижа за 5G, но е дошъл момент за смяна на телефона с по-нов, то тогава сте в отлична позиция, тъй като все още можете да използвате надеждната и удобна 4G-LTE свързаност, с която сте свикнали, а през следващите няколко години ще имате смартфон, който с готовност ще посрещне технологичните промени и еволюцията в мобилната мрежа, когато тя в действителност настъпи.

Но ако имате смартфон, който и на този етап се справя достатъчно добре с всички актуални приложения и игри, и не търпите компромис с ежедневните си задачи, то закупуването на следващия iPhone само заради 5G поддръжката определено няма да си струва, тъй като истинските ползи от петото поколение мобилни мрежи, според анализатори и експерти, ще бъдат достъпни за потребителите най-рано към края на 2022 година, а дотогава ще са излезли още две нови поколения iPhone, ако следваме вече непрекъснатия 12 години ритъм на представяне на нови устройства от Apple.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини