fbpx
13.8 C
София

Кампанията за финансиране на смартфона Ubuntu Edge претърпя неуспех

Най-четени

Компанията Canonical не успя да събере достатъчно средства за производството и пускането в продажба на Ubuntu Edge – първият смартфон, базиран на операционна система Ubuntu, съобщава ресурсът TechCrunch.

Средствата за телефона се събираха чрез доброволно финансиране (т. нар. „краудфъндинг“) в сайта Indiegogo. Canonical си бе поставила за цел да привлече 32 милиона долара в рамките на 31 дни. Срокът изтече на 21 август. Равносметката: потребителите са превели 12,8 милиона долара в полза на проекта, или малко повече от една трета от размера на исканата сума.

По данни на Indiegogo, средства за проекта са превели почти 27 500 потребители. Едно от най-крупните пожертвования е направено от компанията Bloomberg – тя е дарила на разработчиците 80 000 щатски долара. В хода на събирането на средствата Canonical намали цената на Edge от 830 на 695 долара.

Когато Canonical стартира кампанията за набиране на средства за устройството, беше обявено, че ако исканата сума от 32 милиона долара не бъде събрана, смартфонът няма да постъпи в серийно производство. Припомняме, че при успешна кампания доставките на апарата трябваше да стартират през месец май 2014 година.


Edge трябваше да работи под управлението на две операционни системи: Ubuntu и Android. Според замисъла на компанията, при свързване на смартфона към монитор той трябваше да играе ролята на системен блок, т.е. на алтернатива на настолен или преносим компютър. Устройството трябваше да бъде оборудвано с „многоядрен“ процесор, 4,5-инчов екран, 4 гигабайта оперативна и 128 GB вътрешна памет.

Ще отбележим, че въпреки провала на кампанията смартфонът Edge счупи рекорда на часовника Pebble, който по-рано бе смятан за най-успешния краудфъндинг-проект. Средствата за производство на Pebble се събираха чрез Kickstarter. При поискани от разработчиците 100 хиляди долара в крайна сметка бяха получени 10,2 милиона.

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
antubis
antubis
8 години

Какво се правиш на обиден или ощетен? Хората имат идеи, предлагат ги и други хора ги харесват и им дават пари, за да си реализират идеята. Ти хейташ все едно от твоите пари отива нещо. Ако имаш идеята – публикувай я, може и ти да изкараш някой лев. Прочети малко за Kickstarter и спри да правиш празни обвинения. Никой нищо не краде. Every project creator sets their project’s funding goal and deadline. If people like the project, they can pledge money to make it happen. If the project succeeds in reaching its funding goal, all backers’ credit cards are charged… Виж още »

loloto
loloto
8 години

Хахах, ти въобще знаеш ли за какво говориш или пак типично по български си експерт по нещо, за което довчера не си бил и чувал. Тези пари са си в джобовете на хората и никой не им ги е вземал. Финансирането се извършва само ако се събере цялата сума (има и други варианти по принцип, но тук е така, в kickstarter пък работят само на тоя вариант). И тези сайтове направиха много за развитието на стотици страхотни проекти на обикновени хора – нещо, което иначе нямаше как да стане без да си намерят някой мастит спонсор, който накрая да им… Виж още »

Bfaf
Bfaf
8 години

Размерът на компанията не е пробема. Те има друг проблем. Последните няколко пъти винаги имат фантастични очаквания. Сега искаха да съберат $32 милиона за кратък период от време. Преди искаха Убунту да се използва на 50% от компютрите по света и това да се случи за 6 месеца (цифрите най-вероятно са неточни, но очакванията им бяха подобни). Просто трябва да имат малко по-нормални очаквания.

Greak
Greak
8 години

Знаеше се от самото начало, че ще се провали. С много проекти се взеха Canonical, но им е малка компанията…

sliderum
sliderum
8 години

Източиха от почти 27500 кухи лейки $13М и духнаха 😀 Тия кампании са едни от най-крупните измами в света. И kickstarter, a и останалите фондове.

Нови ревюта

Подобни новини