Purism, известна преди всичко със своите лаптопи с предварително инсталирана ОС Linux и фърмуер, базиран на CoreBoot, официално представи своя проект за производството на защитения смартфон Librem 5, който ще се продава с инсталираната Linux дистрибуция PureOS.

За финансирането на проекта е стартирана кампания за събиране на финансови средства, в рамките на която е необходимо да се съберат $1,5 милиона инвестиции. При успех, устройството прябва да излезе на пазара през месец януари 2019 година при цена $599. Първите инженерни комплекти за разработчиците трябва да излязат през месец юни 2018 година при цена $299.

Librem 5 ще има 5-инчов дисплей, процесор i.MX6 или i.MX8, графика Vivante, 3 GB оперативна памет, 32 GB флаш-диск, MicroSD, USB Host, USB Type-C, WiFi 802.11 Bluetooth 4, 2G/3G/4G, GSM, UMTS и LTE. Linux дистрибуцията се базира на Debian, но потребителят може да избере да инсталира и всяка друга Linux дистрибуция.

В този смартфон се обръща специално внимание на информационната безопасност и ще се блокират всички опити за проследяване активността и събирането на каквато и да е информация от потребителите. По подразбиране, разговорите ще се водят чрез IP, а само когато няма интернет връзка, ще се използват традиционните мобилни оператори.

Както всички устройства, базирани на Ubuntu Phone (око се използва тази дистрибуция), Librem 5 ще може да се използва като преносима десктоп система при включването на външни клавиатура, мишка и дисплей.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Debian
Debian

Само, че PureOS е базирана на Debian, а не на Ubuntu Phone. Ubuntu Phone официално прекрати съществуването си през април тази година. Умре, както се казва.

speex
speex

Е, такива проекти са подигравка. 600$, за нещо, което реално струва 60$, просто заради хайпа и неуместни реклами за конфиденциалност, заиграващи се с логото – Linux. Това нещо е с чипсет от преди 10г. Ще е ужасно бавно дори и с оптимизиран Debian. А за да осигурят съвременна функционалност на такъв, стар чипсет, трябва да наливат външни чипове и така се оскъпява още повече. Ясно е, че корпорациите (google), наливат луди пари и лобират, за да няма Linux за смартфони и така, на практика да се нароят стотици компании, които ще са им пряка конкуренция. Но там няма да има… Виж още »