Canalys: Android-базираните смартфони заемат 75% от пазара за първото тримесечие на 2013 година

0
26

Анализаторската компания Canalys публикува отчет за състоянието на пазара на „умните“ мобилни устройства (лаптопи, таблети и смартфони) за първото тримесечие на 2013 г.

Само в отчетния период са били доставени около 308,7 милиона „умни“ мобилни устройства, което е с 37.4% повече в сравнение с първото тримесечие на 2012 година. На този пазар доминиращата операционна система е Android. Тя е инсталирана на 59.5% от устройствата. На второ място в класацията на експертите е операционната система на Apple за мобилни устройства с 19.3% пазарен дял. Следваща позиция се заема от Microsoft, чийто показател е 18,1%.

Сред посочените по-горе устройства, най-динамичен ръст в обема на доставките демонстрират таблетите. За годината, техният показател се е увеличил със 106.1%. Общо през първото тримесечие на 2013 г. са доставени 41,9 милиона таблета. Apple все още е лидер на пазара на таблетите с дял от 46.4%, но постепенно губи почва под натиска на конкурентните решения, базирани на Android и другите операционни системи.

Пазарът на смартфоните е най-големия по отношение на количеството. През отчетния период са били доставени 216,3 милиона смартфона, което е с 47.9% повече спрямо същия период на миналата година. Делът на Android-базираните устройства е 75,6%. Водещият производител на смартфони е Samsung с 32% пазарен дял. В сравнение с първото тримесечие на 2012 г., този производител е увеличил доставките си на смартфони с 64,3%. В същото време, Apple е на второ място с увеличение на доставените смартфони само с 6.7%. Това е най-ниският отчетен показател след пускането на първия модел iPhone през 2007 година. В челната петорка от лидерите на пазара на смартфоните също присъстват и компаниите Huawei, LG и ZTE. Всичките са с по-малко от 5% пазарен дял. Успехите на Huawei и ZTE до голяма степен се дължат на вътрешния пазар.

Единственият пазар, който е показал негативна динамика е този на ноутбуковете. През първото тримесечие на 2013 г. са доставени 50,5 милиона преносими компютъра, което е с 13.1% по-малко в сравнение със същия период на предходната година. Освен това, най-значителен спад в доставките се наблюдава в Западна Европа – 25,2%. Сред основните причини за този спад в търсенето на преносими компютри са така наречените ​​макро-икономически фактори, както и увеличеното търсене на таблетите.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари