fbpx
9.9 C
София

Google обмисля замяната на Java със Swift в Android

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Google
обмисля да направи от езика за разработка на Apple Swift, език по подразбиране в Android, заменяйки Java, която вече няколко години се явява „ябълката на раздора” за Google и Oracle, водейки безспирни съдебни битки. Бъде ли осъществен един подобен ход, това може да помогне за създаването на мобилни приложения, които да могат да се инсталират, както на iOS, така и на Android. За да се стигне до едно подобно развитие на нещата обаче, вероятно ще мине доста време, коментират от The Next Web, тъй като Google ще трябва да се справят с редица проблеми, което означава, че една такава промяна може да отнеме години.

Така например, коментира изданието, на Google ще им се наложи да създадат среда за разработка, насочена към Swift и да я интегрират в апликационно-програмни интерфейси и SDK комплекти, някои от които са написани на C++. Понастоящем Swift не може да се свързва със C++ и ще се наложи да бъде пренаписан. Освен това, компанията ще трябва да осигури пълноценна поддръжка на Swift за Android, която в момента е слабо развита – основно от разработчици от Swift общността. Алтернатива на Java би могъл да е и Kotlin, език, разработен от компанията, фокусирала се над разработки с Java JetBrains. На няколко пъти обаче от Google са изразявали притеснения за представянето на технологията.

Новината идва в навечерието на неочакван развой в съдебната сага между Google и Oracle, след като последните „хвърлиха картите на масата“ и посочиха конкретна сума за своите търсения – $9.3 млрд., което си е сериозна сума. Вече няколко години Oracle настоява Google да заплаща лицензия за ползването на технологията в Android. Компанията твърди, че макар Java да е с отворен код, то апликационно-програмните интерфейси, идващи с нея не са и Google ги ползват неправомерно. Google от своя страна твърдят, че не трябва да заплащат каквото и да е, както и това, че ако съдът отсъди в полза на Oracle, това ще представлява опасен прецедент, който може да сложи край на отворения софтуер във вида, в който е познат днес, а с това да повлияе негативно на цялата IT индустрия.

Делото, което може да се окаже окончателно, стартира на 09.05.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини