IDC: Таблетфоните заплашват продажбите на таблети

0
10

Още в края на миналата година анализаторът на Techanalysis Research Боб О’Донъл прогнозира, че през 2014 година таблетфоните ще започнат да изместват по популярност малките таблети. Последният анализ на компанията IDC потвърждава прогнозата му.

Обобщено, докладът на IDC звучи по следния начин: продажбите на таблети започват да страдат поради две причини. Първо, конкуренцията на смартфоните с големи екрани е твърде силна и второ, собствениците на таблети не са толкова склонни да сменят бързо устройството си, колкото са собствениците на смартфони.

Базирайки се на тези две тенденции, IDC редактират предварителната си прогноза за състоянието на пазара за таблети през 2014 година. Първоначално те предричаха 260,9 милиона продажби на таблети, но сега смятат, че продажбите няма да надхвърлят 245,4 милиона. Това би означавало годишен ръст на пазара от едва 12% спрямо 51,8%-овия ръст реализиран през 2013 година.

Проучванията на пазара за таблетфони само подкрепят прогнозата на IDC. През първото тримесечие на тази година цели 10,5% от продадените смартфони са били таблетфони. Не звучи много, но миналата година процентът беше повече от двойно по-нисък – 4,3%.

„Популярността на таблетфоните – смартфони с 5,5-инчови или по-големи екрани – карат много хора да се замислят преди да си купят таблет, защото големите екрани на тези телефони често се справят напълно адекватно със задачи, които преди бяха запазени само за таблетите,“ смята програмният вицепрезидент на отдела по Устройства и дисплеи към IDC Том Майнели.

За таблетфоните се говори толкова често, че според слуховете популярността им дори е накарала Apple да изберат по-голям дисплей за следващия си телефон. Дали това е така, все още не знаем, но има логика компанията да се е разтревожила, че 4-инчовият й iPhone ще започне да се счита за „изоставащ“ от тенденцията към все по-големи екрани.

Според анализаторите, забавянето в растежа на пазара за таблети, всъщност, е нормално и просто имитира съдбата на персоналните компютри. По подобен начин техните продажби започнаха да страдат първо, заради конкуренцията на мобилните устройства и второ, поради факта, че хората не сменят компютрите си толкова често.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за