Nokia ще съди HTC

0
55

Когато тайванската компания HTC представи първите си смартфони с операционната система Windows Phone 8, мнозина отбелязаха външната прилика между флагмана 8X и представения по-рано телефон Nokia Lumia 820. Още тогава бе изказано предположението, че Nokia може да съди HTC по аналогия на безкрайните спорове между Samsung и Apple. Някои анализатори пък бяха склонни да вярват, че Microsoft няма да позволи конфликт между двама от основните си партньори на пазара на смартфони. Въпреки това патентният спор вече е факт.

Както съобщава ресурсът WPcentral, Nokia ще съди HTC за 32 нарушения на нейните патенти. При това искът не е свързан с дизайна на смартфоните на тайванската компания. В него се твърди, че НТС незаконно използва патенти, свързани с конструкцията на антената, със синхронизацията на базите данни, с различни навигационни аспекти, с методи за намаляване на консумацията на енергия на мобилните устройства и така нататък.

Експертът по патентно право Флориан Мюлер е уверен, че HTC ще се съгласи на отстъпки и ще подпише лицензионно споразумение с финландската компания, за да избегне скъпоструващо патентно дело, което е много вероятно да загуби. Освен това, Nokia притежава впечатляващ пакет от 10 000 патенти, някои от които биха могли да бъдат много полезни за HTC.

Първото заседание по делото ще се проведе в Германия в края на ноември. Мирното разрешаване на въпроса е изгодно и за двете компании – Nokia, намираща се в далеч не цветущо финансово състояние, ще получи допълнителни средства, а HTC ще може да се фокусира върху разработването на нови продукти, без да прахосва сили в патентни спорове.

Ще припомним, че HTC наскоро подписа патентно споразумение за срок от 10 години с Apple. Според анализатори, Apple ще получава по 6,8 долара от всеки продаден Android-смартфон, произведен от тайванската компания. В допълнение, HTC плаща за патентите, използвани в устройствата ѝ с Android и на Microsoft – по $ 5 за всяко реализирано „умно“ устройство с тази операционна система.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари