В суперкомпютъра Frontier ще се използват чиповете на AMD

0
459

През следващите две години компаниите AMD и Cray съвместно ще изграждат суперкомпютъра от нов тип Frontier в Националната лаборатория Оук Ридж (Oak Ridge National Laboratory), щата Тенеси.

В рамките на сключения за $600 милиона договор с Министерството на енергетиката на САЩ до края на 2021 година трябва да бъде изградена нова компютърна система с производителност 1,5 екзафлопса. Това е няколко пъти повече от досегашния лидер в топ-500 рейтинга за суперкомпютри – системата Summit с изчислителна мощност 200 петафлопса.

В новия суперкомпютър с име Frontier ще се използват чиповете на AMD. Устройството ще се базира на процесорите EPYC, в които се използва най-новата архитектура Zen, върху която AMD работи в момента. Ще се използват и графичните ускорители Radeon Instinct от най-ново поколение, оборудвани с многослойна HBM памет. В модулите Cray Shasta на бъдещия суперкомпютър всеки CPU ще бъде свързан с четири GPU с помощта на модифицирана Infinity Fabric шина.

Интересно е, че върху аналогичен проект също съвместно работят Intel и Cray, също по договор с цена $500 милиона. Суперкомпютърът Aurora, изграждан по поръчка на Министерството на енергетиката ще използва ускорители с архитектура Intel Xe. Производителността на тази система трябва да бъде около 1 екзафлопс.

Очевидно е, че и в тази област Intel и AMD ще се конкурират много яростно.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за