Джаджа използва смартфона ни, за да създава виртуална реалност

0
27

Не ви се дават $350 за Oculus Rift, който и без това все още е само прототип. Не се отчайвайте: технологията „виртуална реалност“ вече става масово достъпна и то под всякакви форми. Доказателство за това е Vrizzmo – джаджа на полската компания De JET Works, която струва само €50, но въпреки това ви потапя във „виртуална реалност“.

„Тайната“ на Vrizzmo е, че всъщност, използва мобилния ни телефон едновременно за компютър, дисплей и сензор за следене на движенията на главата. Иначе устройството представлява нещо като очила с дебела гумена лента вместо рамки и с пластмасов калъф, в който може да се постави всеки смартфон, чийто екран е поне 4,7-инча по диагонал.

Калъфът заема пространството, което застава точно пред очите ви щом поставите „очилата“ на главата си. Две лещи разделят екрана му на две, така че всяко око да гледа към отделен дисплей. Специално създадени приложения правят така, че двете очи да виждат различни версии на изображение от филм или игра с цел постигане на стереоскопичен триизмерен ефект. Сензорът за следене на движенията на главата, пък, е просто жироскопът в телефона ви.

Vrizzmo всъщност е точното потвърждение на думите на Oculus VR, че съвременните мобилни технологии са тези, които ще направят виртуалната реалност достъпна за масовия потребител. Джаджата на поляците наистина не е особено симпатична на външен вид, но, пък, ако си върши работата добре на цената, за която се предлага, много хора ще пренебрегнат този недостатък.

Разбира се, няма как да очакваме, че разчитайки на сензорите и процесора на телефона ни, Vrizzmo ще създаде за нас толкова достоверна виртуална реалност, колкото специално създадения за целта Oculus Rift, например. Освен това, до този момент за джаджата няма създадена нито една игра, макар че се готвят пет заглавия за лятото.

 

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари