fbpx
3.9 C
София

Интелигентен говорител с ИИ от разстояние извършва мониторинг на сърдечната дейност

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Американски учени използваха машинно обучение при създаването на прототип на смарт говорител, който може да извършва мониторинг на работата на човешкото сърце без физически контакт – от разстояние. Безконтактният метод за измерване на сърдечния ритъм дава възможност за своевременна диагностика и за откриване на проблеми в сърдечната дейност вкъщи от разстояние. По време на тестовете устройството показва ефективност от нивото на стандартните тонометри. В бъдеще това може да се окаже един от стандартните домашни уреди, който може ефективно да защити хората от инфаркт.

Използва се машинно обучение с обратна връзка, при което ИИ се учи постепенно и бързо, като се използват сигналите, получени от многобройните микрофони, вградени в прототипа. Говорителят изпраща недоловими за човешкото ухо сигнали, а ИИ алгоритъмът анализира тяхното отражение от човешкото тяло, което се намира на разстояние около 30-60 см от уреда. Системата улавя и най-малките промени в звуковите вълни и филтрира ненужните сигнали, като например вибрациите на кожата от биенето на сърцето и други подобни.

Засега уредът може да улавя сигналите, отразени от неподвижни хора, но вече се разработва нова версия за непрекъснат дистанционен мониторинг на сърдечната дейност по време на сън, при гледане на филми и други подобни, когато движение има, но не е интензивно.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини