Компютърен чип, базиран на IBM TrueNorth може да предсказва припадъците на епилептиците

0
25

Вече съобщихме за новия компютър IBM TrueNorth, който имитира работата на човешкия мозък и съдържа компютърна имитация на мрежа с 16 милиона неврона, свързани чрез 4 милиарда синапса, който може да извършва с голяма скорост сложни изчисления при ниска консумация на електрическа енергия.

 

Но самият чип TrueNorth може да се използва не само за създаването на мощни компютри. Той може да се използва и в медицината. Учените от университета в Мелбърн заедно със специалистите от IBM създадоха невронна мрежа за този чип, която може да предскаже настъпването на епилептичен припадък. Чипът наподобява работата на човешкия мозък и извършва непрекъснат мониторинг на електрическите сигнали на мозъка. Информацията се прехвърля чрез безжична връзка към специално устройство с архитектура на невронна мрежа.

 

В рамките на този проект невронната мрежа се обучава да идентифицира специфичните епилептични шаблони, възникващи преди започването на припадъка.

Целта е създаването на безжично устройство, което може да предупреди за приближаването на епилептичен припадък и пациентът да има време да се подготви. По този начин значително ще се снижи заплахата за живота и здравето на епилептиците. Засега невронната мрежа натрупва данните от електрическата активност на пациентите.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за