Появиха се цените на плочките памет Intel Optane DC Persistent Memory

5
1027

Миналата седмица Intel официално представи енергийно независимите плочки памет Optane DC Persistent Memory, базирани на 3D XPoint чипове. Да си припомним, че тези запомнящи устройства са компромис между стандартните DDR4 плочки и флаш дисковете. Те съчетават високо бързодействие и сравнително невисока в сравнение с DRAM паметта цена, като се поставят в стандартните слотове за DDR4 паметта. Но тогава Intel не съобщи какви са цените на новите устройства.

Но малко след това партньорите на Intel започнаха да дават предварителните поръчки за новите модули памет. Стана известно, че 128 GB вариант струва на клиентите немалка сума в рамките от $842 до $893, а плочката с капацитет 256 GB е с цена от $2668 до $2850. За цената на големите 512 GB модули все още няма информация. Няма и данни, кога точно въпросните NVDIMM (Non-Volatile DIMM) плочки памет ще излязат на пазара. Предполага, че до края на лятото те ще се появят в магазините.

Въпреки че модулите Intel Optane DC Persistent Memory превъзхождат сървърната оперативна DDR4 RDIMM/LRDIMM по отношение на капацитета и цената, скоростните показатели на тази памет са съществено по-ниски. Новата NVDIMM памет е около два пъти по-бавна от стандартната RAM памет при последователното четене и около 30 пъти по-бавна при случайния запис на информацията.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
0 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
АнтонАз-СъмronsimEfixКольо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

„Малко“ скъпичко ми се вижда. Предпочитам си компютър със SDRAM+SSD вместо това „нещо“.

Efix
Efix

Искат да слеят RAM с HDD ли, що ли ….

ronsim
ronsim

Когато една фирма Не печели от даден клон/артикул го закрива.За какво да я Купувам като бавна.Ще си карам с флопито. 🙂

Аз-Съм
Аз-Съм

Ужас то целия ми компютър струва толкова. Това са някакви корпоративни изгъзици не е за потребителите.

Антон
Антон

Сметнете колко струва 128gb рам памет и колко слота ще ви трябват.
В момента най-голямата пръчка е 16гб и струва около 180 лв.
Трябват ви 8 слота и по 180 лв е 1440 лв за 128 гб рам.
За приложения където количеството е по- важно от скороста могат да намерят приложения. Да не забравяме че е и енергонезависима.