Преди 40 години Sony Walkman промени света

12
1612

На 1 юли 1979 година светът се промени. В този ден компанията Sony представи култовия Walkman TPS-L2 – първият наистина портативен музикален плеър, който направи революция в слушането на музика. По това време вече има портативни радиоприемници, но Walkman направи музиката лична за всеки потребител и всеки вече можеше да си избере каква музика да слуша навън и в движение.

Четиридесет години по-късно плеърите Walkman вече не са така популярни, както преди, но влиянието, което този бранд оказа на нашия живот е очевидно. Ние вече не използваме касетки и компактдискове. Днес на практика всяко мобилно устройство може да възпроизвежда качествена музика, може да запише в своята памет хиляди тракове, както и да осигури достъп до милионите композиции в интернет. Но идеята да си носиш музиката със себе си започна именно с Walkman.

Портативният плеър на Sony бе разработен единствено за слушане на музика. Навремето това опростено и удобно устройство бе посрещнато с известен негативизъм, понеже нямаше възможност да прави запис. Но се оказа, че тази възможност не е необходима. На пазара се предлагаха касетки с висококачествени записи, а и всеки можеше да си запише вкъщи своята си музика. Да отбележим, че първият уокмен имаше две стандартни 3,5-милиметрови аудио гнезда, даващи възможност музиката да се слуша от двама души.

През тези дълги години Walkman премина през многобройни технически итерации, като видяхме моделите CD Discman и плеърите MiniDisc, както и най-съвременните цифрови портативни устройства, които Sony продава и днес. Брандът вече не е така силен, но 40 години по-късно можем да кажем едно „благодаря“ на Walkman, за това, по какъв начин се отнасяме към музиката днес и със свързаните с нея технологии.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
6 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
LTSC
LTSC

Помним ги,както и дискмените и Викторито по 1.20…ех времена

Radical
Radical

Те SONY и дискмена измислиха и преносимото радио, ама какво от това, днес никой не ги използва, тъй че какво значение има, всеки е на смартфон, и част от тия смартфони вадят мн допбър звук.

LTSC
LTSC

Умнико нали трябва да има нещо са основа,за да може да се надгражда,това е значенито.

TGR
TGR

Това е история. Не можеш да я промениш, но я има. Без техните иновативни за времето си подходи и техника нямаше да има това, за което казваш „какво толкова“.
Утре ще кажат същото за това, което ползваш ти днес.

Radical
Radical

Ми умнико, има хора колекционери, събираме стари неща, та не ми обяснявай, знам мн добре. НО проблема е, че къде са тръгнали с тия преработени „модерни“ изгъзици нов walkman, diskman и други такива, да ги произвеждат ДНЕС ?!?!? Хубаво са направили иновацията ама едно време, днес вече няма за какво да ги произвеждат щото са яко OUTdated, аи старите им дядовци са МН по качествени и добре сглобени, щото едно време никой не пестеше както днес…

TGR
TGR

Като си колекционер-колекционирай. Защо даваш определения в нарицателният смисъл?
Като не ти харесват „модерните изгъзици“ не ги купувай и ще изчезнат.
Пускат ги, защото не могат да се сетят за нещо ново и защото разчитат на колекционери и носталгията на хората.
Защо влизате в безсмислени спорове не мога да разбера…

Radical
Radical

То малко и като с ония смешните SONY PSX „нови“ конзоли, а те са баси смотаните, като от зрънчо направени, една черупка с платчица и емулатор на нея, няма такава простотия…

TGR
TGR

Колега, стига с тази носталгия „едно време“. Същите тези неща сега са по-портативни, повече енерго-ефективни и т.н. Не можеш да си носиш ламповият уред в джоба нали и да прави 5 други работи.
И днес ако желаеш можеш да си купиш лампов усилвател. Въпросът, е че е за удиофили. Днес както и едно време масово хората не ползват толкова високи (разбирай качествени) говорители, с които да могат да усетят разликата.

TGR
TGR

Извинявам се ако е излезнало като хейт.
Нямал съм и капка намерение, за такова нещо.
Просто вече ми е писнало от хора, които само гледат в миналото, а не как да оправим бъдещето.

Hi-Fi maniac
Hi-Fi maniac
ronsim
ronsim

Все още има Охлюви, които не излизат от чурупката си.Отдавна музиката Не е само МР3 и че компак диска Никога няма да стигне грамофонната плоча по качество на звука.

Станислав
Станислав

Аз пък потърсих причината защо не са популярни днес и познайте какво открих – модерните, съвременни Walkman-и струват СКЪПО: Препоръчителна цена 6 647,80 лв. за топ модела Walkman® Signature Series, WM1Z с шаси от безкислородна мед и златно покритие.