Първи впечатления от Lenovo ThinkPad X1 Fold

1
1071

Първия път, в който стана въпрос за Lenovo ThinkPad X1 Fold сгъваемото устройство беше през май 2019. По-късно за него много се говори и бе показан на CES 2020. Малко преди извънредното положение Kaldata бе поканена на специално представяне за медиите, на което също имахме възможност да го видим. До появата му на пазара мина много време, през което се появиха идеи и на други производители. ThinkPad X1 Fold ще е първото устройство от този тип, което ще се реализира на пазара. У нас той ще започне да се продава през декември, а съвсем скоро ще можем да се докоснем до него за по-дълго време и да направим обстойно ревю.

Да разгледаме първите впечатления от устройството

В България цените ще варират според конфигурацията, като започват от 6500 лв. и достигат до 7500 лв. Версията с 5G свързаност ще се предлага у нас догодина. При всички положения това ще е едно от най-скъпите лаптоп устройства на пазара.

Какъв е дизайнът и как се отразява на употребата?

Започвам от там, че лаптопът, и по-точно дисплеят му се сгъва навътре. Той е с 13.3- инчов размер и OLED матрица. Тя работи в резолюция 2048 x 1536 пиксела (2К).

Екранът е съвместна разработка на Lenovo и LG. Покрит е с пластмаса, а не стъкло – заради сгъването, като цялата конструкция е направена от четири отделни пласта, за да е по-здрава. Сравните широките рамки на екрана се свързват с една панта, която е основният акцент в устройството. Именно работата върху нея и промените с времето са отнели времето от представянето на модела до лансирането му на пазара. В момента по думите на създателите си тя е безупречна – издържа хиляди отваряния, без да се отпусне.

Трябва да призная, че още при първата ни среща с лаптопа всичко изглеждаше съвсем наред. Устройството изглеждаше доста премиум, а именно пантата бе и едно от нещата, спечелило любипитството да повечето журналисти.

Има кожен кавър от задната страна на лаптопа. В затворено положение изглежда като книга или някакъв тефтер. Когато разгънем лаптопа, той се мести според позицията на компютъра. При такава цена, тези естетически детайли са важни.

Дисплеят ще поддържа работа с писалка с 4096 нива на чувствителност, но и чрез многоточково докосване. За устройството ще има и клавиатура, иначе как ще говорим за лаптоп. Комбинацията е интересна, защото осигурява възможност за наистина мобилен компютър, чиито екран може да бъде разделен на две при желание. Клавиатурата може да е, както върху сензорния екран, така и хардуерна компакта клавиатура, която е върви с комплекта и е много удобна. Тя се закача магнитно и може да се зарежда безжично докато е прилепена за устройството.

Идеален е за четене на книги или гледане на видео.

Каква производителност предлага Thinkpad X1 Fold?

Устройството се позиционира като продукт за професионалисти и мениджъри. Те имат нужда от висока производително на крак. Това ще се осигури от Intel Core i5 процесор с Intel Hybrid технология, 8 GB оперативна памет и SSD от 256GB до 1 TB.

Машината ще има още два USB Type-C порта и звукова система с Dolby Atmos. 5G версията, която ще се предлага в България, щом някой от мобилните оператори пусне пълноценно работеща мрежа ще е с sub-6GHz 5G и LTE мобилна връзка.

По-точна информация за производителността, която този хардуер ще осигури, ще има след официалното излизане на машината и пълноценни тестове.

Операционната система Windows е адаптирана специално за оптимална работа в този фактор. Интересен акцент е наличието на кожен калъф, който е прикрепен към корпуса. Дебелината на конструкцията е 11.3 мм, а теглото е под 1кг.

Това, което възниква като притеснение на първо време е, че този хардуер няма да се справи с най-тежките задачи. Съвсем естествено, подобно и на новия Motorola Razr идеята тук е да се привлекат по-скоро новаторски настроените хора, тези които искат да имат последния писък в технологията, а за супер мощни машини, изглеждащи по този начин като че ли има време.

Нямам търпение да видя устройството и да се уверя именно в производителността му, но основните неща, за които е създадено, още когато го видях в много ранна негова версия, която честно казано не знам дори дали не беше с по-слаба конфигурация се справяше повече от прекрасно.

В крайна сметка

Устройството ни грабна още щом го видяхме за първи път. Нямахме възможност да го използваме твърде много, но със сигурност е джаджа, която е пракрасно човек да има, ако може да си я позволи. Цената е твърде висока, наистина, не е за всеки, но пък и това е първият подобен модел, който ще определи тенденциите на пазара занапред.

Устройство ще даде ценна информация как ще се развие категорията на сгъваемите таблети / лаптопи. Очаквате ли те да са по-добре приети от сгъваемите смартфони или ще бъде обратното?

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари