Шведски учени създадоха първия в света термоелектричен органичен транзистор. Неговата чувствителност е 100 пъти по-добра от обикновените термоелектрични материали.

Ръководителят на проекта каза:

„Ние с сме първите в света, представили логически елемент и по-точно транзистор, който се управлява с помощта на топлинен сигнал, а не с електрически“

Идеята е следната: учените са създали течен електролит със способност да преобразува 100 пъти по-добре температурния градиент в електрическо напрежение, в сравнение с всички други използвани електролити към днешен ден. Течният електролит се състои от йони и провеждащи електрическия ток полимерни молекули. Положително заредените йони са малки и се движат бързо, а отрицателните са големи и тежки. Когато едната страна се нагрява, малките йони бързо се преместват към по-хладната страна и потенциалът нараства.

Новите топлинни транзистори разкриват редица нови възможности като например проследяване на съвсем малки температурни колебания, наблюдение процесите на възстановяване на тъканите, създаване на инфрачервени камери от съвсем нов тип за охранителна дейност и за смартфони, при това при по-ниски цени.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари