Тестове на AMD Ryzen 9 3900X в средата на ОС Windows 10 и Ubuntu 18.04 LTS

5
1006

Голяма част от потребителите отдавна си е избрала най-подходящата операционна система за своя десктоп компютър. Изборът на стотици милиони хора е ясен и очевиден – Windows 10. Но когато стане дума за професионалните програмисти и другите професионалисти, всичко е точно обратното и те използват единствено Linux. В представените от уеб сайта phoronix тестове на компютри с процесора AMD Ryzen 9 3900X са използвани освен стандартните приложения, така и програми, които обикновените потребители едва ли някога ще използват. На първо място това е ежедневно работно натоварване на PHP и Python, компилиране на различен сорс код, кодиране на видео и други подобни.

Общата диаграма на всички тестове показва, че безспорен лидер е операционната система Ubuntu 18.04 LTS. Но при част от тестовете напред излиза популярната операционна система Windows 10. Тестващите подчертаха, че най-вероятно този успех на ОС Windows 10 се дължи на сериозната оптимизация, направена в новата версия 1903.

Ако погледнем крайния резултат от всички тестове, виждаме, че операционната система Ubuntu 18.04 LTS изпреварва Windows 10 с 8%. За професионалистите тази разлика е равносилна на присъда. Но през последните години Microsoft направи сериозни оптимизации на своята операционна система, която показва все по-добри резултати. Според тестващите, за обикновените потребители разликата не е чак толкова голяма, не е фатална и те нямат наложителни причини да преминават от Windows към Linux.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ники
Ники

Най-голямата оптимизация която може да се направи на Windows 10 към момента е да се забрани windows defender-a.

Крушата
Крушата

Още по-добър вариант е, да не се ползва Windows изобщо. Ако искате да пишете текст – една пишеща машина е много по стабилна и не-хакваема.

sw.hw
sw.hw

Също и изключването на Spectre и Meltdown защитата.

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Мдаа по бърз, по евтин, по защитен и по хладен от интелските бoклyци..

Скитника Еврейн
Скитника Еврейн

Ми нормално – под линокса няма нормален графичен интерфейс , само конзола – съответно няма какво да тежи ! От графиките се вижда , че когато се пусне хрома или фаирфокса – линукса издиша , като българската икономика ….