Intel се отказва от производството на процесори за смартфони и таблети

0
8

Изглежда че Intel ще напусне пазара на смартфони и таблети след като изхарчи милиарди долари в това направление. В края на миналата седмица стана ясно, че се спира производството на чиповете Atom с кодови имена Sofia и Broxton, предназначени за мобилни устройства.

 

Неотдавна Intel съобщи, че предстои съкращението на 12 000 души и отказът от производството на тези процесори навярно е свързан с бъдещото реструктуриране на компанията. Сега в технологичните планове на Intel в мобилния сегмент се образува огромна празнина. Процесорите Sofia вече се доставят, а Broxton трябваше да се появят по-късно тази година. А сега се оказа, че тяхното производство ще бъде спряно.

Снети са от производство и процесорите Atom X5 (Cherry Trail) за таблети, които ще бъдат заменени с Pentium и Celeron (Apollo Lake) за хибридни устройства. Много производители предпочетоха Skylake Core M пред Cherry Trail. Самата Intel не разглежда таблетите като отделен пазарен сегмент, понеже хибридните устройства, които могат да се използват като таблети и като лаптопи стават все по-разпространени.

Мобилната стратегия на Intel сега е свързана преди всичко с 5G мрежите, а освободените от Sofia и Broxton производствени ресурси се очаква да бъдат използвани за чипове и модеми за новия стандарт на мобилна връзка, който може да осигури 100 пъти по-бърз обмен на данни в сравнение с 4G.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за