Samsung удържа на обещнаията си за активна работа над уязвимостта в устройствата, базирани на Exynos чиповете

0
30

Неотдавнашния скандал с многото портативни устройства на Samsung с уязвимости постави компанията в неудобно положение и тя обеща да реши проблема възможно най-скоро. И думите не се оказаха голи слова. Преди две седмици, британските потребители получиха актуализация на фърмуера за Galaxy S III, в който проблема беше решен. Сега започва активното обновяване на софтуера от операторските модели в САЩ, включително и T-Mobile за Galaxy Note II и Sprint за Galaxy S II Epic Touch 4G. В близко бъдеще аналогичен ъпдейт ще се появи и за другите корейски продукти, базирани на Exynos 4210 и 4412.

Спомнете си, че проблемът в системата за безопасност в устройствата, базирани на по-горе споменатите процесори се крие в ядрото на операционната система, която има достъп до цялата физическа памет на устройството, включително и до частта, където се намира информацията за самото ядро​​. От тази слабост се е възползвал хакер, който е получил пълен контрол над устройство, дори и ако липсва т.нар. root-достъп, за който трябва да се направят редица специфични и не до толкова прости действия. Но не стоят така нещата при Exynos 4210 и 4412. Контролът над смартфоните и таблетите, базирани на тези чипове, се получава твърде лесно. Първоначално за тази уязвимост реагира общността от XDA Developers, където предложиха временна кръпка, но сега трябва да се намеси самия производител.

Остава само още един проблем, свързан с това, че не само Samsung произвежда портативни устройства, базирани на Exynos 4210 и 4412. Не се знае дали те ще елиминират уязвимостта в софтуера на своите продукти.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари