fbpx
16.8 C
София

Seagate: HAMR дисковете от второ поколение с капацитет от 30 TB са почти тук

Масовото им производство се очаква да започне през тази година

Най-четени

Seagate е инвестирала огромно количество пари и енергия в бъдещето на съхранението, базирано на магнитна технология, задвижвана от HAMR. Сега компанията твърди, че е почти готова да предложи следващото си поколение твърди дискове както на корпоративните, така и на потребителските си клиенти.

Бъдещето на магнитното съхранение ще започне през третото тримесечие на 2023 година, тъй като Seagate обяви най-новите си планове за започване на масово производство на второ поколение твърди дискове, базирани на HAMR. В последния си конферентен разговор за инвеститорите гигантът в областта на съхранението на данни заяви, че пускането на най-новата му платформа за твърди дискове ще бъде предсрочно, докато усилията за подобряване на добивите (и, разбира се, на маржовете) продължават.

Въпреки тежката ситуация, в която се намира пазарът за съхранение на данни в момента, Seagate гледа към бъдещето. Компанията обяснява, че при записването на данни върху магнитна плоча се използва лазерен диод, прикрепен към всяка записваща глава, за да се „нагрява за момент малка точка на диска“, така че битовете данни, записани върху магнитната плоча, стават по-малки и по-плътно разположени от всякога, като същевременно остават магнитно и термично стабилни.

Seagate вече е доставила ограничени количества твърди дискове, задвижвани от HAMR на избрани клиенти за тестване, но изглежда, че технологията е почти готова за масово производство на потребителски и корпоративни твърди дискове. Бързината на първоначалното увеличаване на обема на HAMR ще зависи от редица фактори, казаха от Seagate, като добив на продукти или срокове за квалификация на клиентите.

За първото и второто тримесечие на тази година Seagate все още планира да разчита на конвенционалните технологии за магнитен запис, за да увеличи капацитета на твърдите дискове до нови висоти. През първото или второто тримесечие на тази година, компанията ще пусне на пазара нови модели с 10 плочи, използващи перпендикулярен или конвенционален магнитен запис (CMR/PMR), които ще побират по 2,2 терабайта на всяка плоча за общ капацитет от 22 TB. При използване на по-бавната технология за магнитно записване на основата на шингли (SMR) Seagate ще предложи модели с капацитет 24 TB на клиентите, които желаят да ги използват за „определени приложения“.

Според изчисленията на Seagate, плочите от второ поколение HAMR ще могат да побират по 5 терабайта данни на една плоча, докато първите масово произвеждани твърди дискове HAMR ще предлагат „само“ 30 терабайта номинален капацитет за съхранение. HAMR твърди дискове с капацитет 40 TB се очакват през 2024 година или 2025 година, а моделите с капацитет 50 TB могат да се появят през 2026 година.

Засега основният проблем на HAMR дисковете е добивът – и това ще остане така и през следващите години. Според Seagate през тази година делът на базираните на HAMR твърди дискове на пазара вероятно все още ще бъде „относително нисък“. Значителни подобрения в производството трябва да настъпят през следващата година, а през 2025 година да се ускори допълнително.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини