Shelton: Celeron D без L2 кеш?

1
12

днес в няколко азиатски страни беше представен нов бюджетен процесор, произведен по 0.09 мкм технология. Името му е Shelton – и до този момент той не фигурираше никъде в плановете на Intel, поне не и в публично обявените такива. Това е нова модификация на процесора Celeron D, честотата на който е орязана до 1 GHz. Изненадващото в този процесор е че той не разполага с кеш от второ ниво. Според компанията липсата на L2 кеш прави процесора изключително евтин, поради което ще е предпочитам избор за бюджетните системи. Явно това е опит от страна на Intel да се противопоставят на Sempron процесорите на AMD.

Но при силно понижената му честота и липсата на L2 кеш – какво става с производителността на процесора? Според Intel той ще е достатъчно производителен благодарение на нови технологии, за които обаче компанията нищо не споменава. Не е конкретизирана и цената на самия процесор.

Имайки предвид, че процесора е предназначен за бюджетния сектор, той вероятно ще е за Socket 478, и по-евтините дънни платки с цена $40-50 ще са прекраснен комплект с новия процесор на Intel.

Интересно е дали този процесор ще се предлага само на азиатския пазар или ще стигне и по-близо до нас

СПОДЕЛИ
Предишна новинаStyleXP 2.13
Следваща новинаВируси в популярната поща abv.bg!
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

1 коментар за "Shelton: Celeron D без L2 кеш?"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка
Bogoizbrania
Bogoizbrania

Хе бюджетен селерон:D ми направо да си пуснат P3, AMD си е истината!

wpDiscuz