TSMC строи завод за производството на процесори чрез 3 нанометров технологичен процес

6
690

Към днешен ден производителите едва започват усвояването на 7 nm технологичен процес, а най-големият производител на чипове започна строежа на нова фабрика за производството на процесори чрез 3 нанометров технологичен процес. Заводът ще бъде разположен в южен Тайван.

TSMC вече получи разрешението за строежа на новата фабрика. Тя ще се намира в Южния тайвански научен парк в Тайнан. Плановете са 20% от необходимата за производството енергия са бъде от възобновяеми източници. Предвижда се пречистването и повторното използване на 50% от водата.

TSMC инвестира $20 милиона в новата фабрика. Самото строителство е планирано за началото на 2020 година, а началото на масовото производство – в края на 2022 или началото на 2023 година.

Цената на разработването и на оборудването многократно нараства с всеки нов технологичен процес. С всяка нова стъпка в това направление остават все по-малко производители. Така например, при прехода към 7 нанометров технологичен процес останаха само трима: TSMC, Intel и Samsung. Компанията GlobalFoundries се отказа от надпреварата. Intel също изпитва проблеми и отложи излизането на своите 10 nm чипове за 2019 година. Intel дори се завърна към 22 нанометров технологичен процес при някои свои чипсети, за да освободи производствени мощности.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
3 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
assa
assa

Не е ли 20 милиарда?

Даниел Десподов
Даниел Десподов
assa
assa
AxOx
AxOx

Само една машина за производство на чипове е над 1 милиард. Така че @assa е прав. Инвестициите са милиарди. Това е причината, защо обикновенните държави не могат да си произвеждат сами чипове.

миро
миро

20 милиона няма да стигнат за нищо, това сигурно е само за сградата без оборудването

Случаен
Случаен

20 милиона са, просто защото все още всичко е все още в етап на проектиране, адвокатски хонорари за вадене на разрешителни, подготвителни планове, проекти за ВиК, ел. енергия и т.н.
Когато в началото на 2020 реално започнат да копаят и строят новите сгради ще тръгнат големите пари, т.е. милиардите.