WhistleGPS – джаджа, с която никога няма да изгубим кучето си

0
36

Постоянно появяващи се по дърветата в парка обяви доказват, че хората често губят кучетата си по време на разходка. Наистина неприятен факт, но поне новите технологии имат как да ни помогнат с този проблем. Whistle – компания, произвеждаща носими монитори за кучета – представиха ново поколение каишка с вграден GPS, благодарение на която никога няма да загубим домашния си любимец.

WhistleGPS е тънко устройство, което се носи като обикновен нашийник и е достатъчно леко, за да бъде удобно и за кучетата от по-дребни породи. В устройството са вградени акселерометър, Wi-Fi, Bluetooth и, разбира се, GPS, както и батерия с продължителност на живота от осем до дванайсет дни.

Компанията приема предварителни поръчки на цена от $50, като се очаква търговската цена да скочи до $130. Дотогава, обаче, има време: доставките на продукта ще започнат едва през лятото на 2015 година. Услугата за определяне на местоположението на домашните ни любимци би ни струвала $5 месечно, макар че всички, които в момента притежават джаджа на Whistle ще получат доживотен абонамент.

WhistleGPS не просто ще ни показва къде е кучето ни, но и какво прави, как се движи и така нататък, като всички тези данни ще стават достъпни за нас през съпътстващото го мобилно приложение. Създателите на джаджата се надяват, че тя ще помогне на собствениците на кучета да следят по-добре здравословното му състояние – нещо, което кучето не би могло само да сподели.

Технологията, която WhistleGPS ползва, се нарича „суб-гигахерцови безжични мрежи“, които използват само част от спектъра. Подобна технология предлага компанията Sigfox, която е и партньор на Whistle, и която поддържа такива мрежи във Франция, Испания, в Москва и други части от Европа.

Дали, обаче, това означава, че GPS нашийникът ще бъде пуснат и на европейския пазар, не е ясно.
 
0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари