Тази седмица стана ясно, че китайския интернет консорциум NetEase и американския издател Activision Blizzard прекратяват дългогодишното си партньорство, след като не са постигнали споразумение по подновяването му. Не е ясно кой точно е виновника за това, като всяка от страните набеждава другата за отговорна за скъсването на отношенията им. NetEase се явява издател на игрите на Blizzard в Китай и след 24-ти този месец местните геймъри ще бъдат лишени от онлайн функционалността на игрите на студиото.

Скоро след публикуването на новината от страна на Reuters, NetEase излязоха със своя позиция на случилото се, в която заявяват, че през ноември Blizzard са им съобщили, че след 24.01.2023 тяхното сътрудничество ще е в историята. Този месец Blizzard China уведомява NetEase, че ще търси друг местен партньор, но явно преговорите с други китайски компании са претърпели неуспех, което води до искането на Blizzard сътрудничеството им да бъде удължено с още половин година, докато намерят техен заместник, пишат NetEase в изявление, цитирано от WoWhead. Според тях, Blizzard търсели крактосрочен период на партньорство от три години при неизгодни условия за отсрещната страна, включващи нереципрочност на отговорностите, нечестност и други условия. Освен, че двете компании късат отношения, по-рано тази седмица NetEase обявиха, че ще изпразнят офисите, които отговарят за поддръжката на операциите на Blizzard, а заедно с това и организираха специално събитие, на което натрошават на парчета статуя на орк от World of Warcraft.

Това обаче не е всичко. По време на разрушаването на орка, NetEase раздавали чаши специален чай, брандиран, като Blizzard Green Tea. Wowhead привеждат, че „зелен чай“ (или по-конкретно фразата Green Tea Bitch – luchabiao) се използва в Китай също и като обиден жаргон за някой (обикновено жена), който изглежда невинен, морален и спазващ традиционните ценности, но е точно обратното. Кой е виновен в случая е трудно да се определи, но през ноември, когато стана ясно, че пътищата на двете компании се разделят, изпълнителният директор на NetEase Саймън Жу отправи язвителна забележка по отношение на компанията как един ден разработчици и геймъри ще разберат колко вреда може да нанесе един глупак, визирайки може би шефа на Activision Blizzard Боби Котик. Междувременно по-рано този месец NetEase представиха своя отговор на World of Warcraft с името Tarisland. Заимстванията са явни и вероятно ще удовлетворят до някаква степен осиротелите местни почитатели на играта. Какво ще се случи с другите играчи въобще не е ясно. Както не е известно какви ще са загубите на Activision Blizzard от напускането на китайския пазар. Засега е известно, че Diablo Immortal ще продължи да се поддържа за китайските геймъри. Интересно ще е и да се види позицията на Microsoft по въпроса. Компанията е в процес по придобиване на Activision Blizzard и макар да има известни спънки пред приключване на сделката, то залозите са, че в крайна сметка те ще успеят да я осъществят.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари