fbpx
17 C
София

Предварителен обзор: Lucius

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.

„Не беше писано да трае вечно невинното му детско излъчване. Не, не. Когато Луций се роди на 6.06.1966 година, всички очакваха, че той ще си е едно съвсем нормално момче. Детството му, преминало в луксозно имение, беше като на всяко нормално дете. Е, може би с изключение на извънредното богатство на родителите му. Луций израстна, получавайки всичко, което желае, включително няколко слуги, семейният касапин и частен учител.

Всичко, обаче се промени, когато Луций навърши шест. Неговият истински баща, Дяволът се появи в съня му в нощта преди рожденния му ден, за да му разкрие, че е негов баща.“

Така започват описанието си за играта разработчиците от Lace Mamba Global, която излиза в края на октомври. Играта (хорър-приключенски пъзел) пресъздава голяма част от идеите на изключително успешния филм „Поличбата“ (The Omen, 1967г.). Самите създатели на играта посочват, че Lucius отдава почит на такива заглавия като „Сиянието“, „Екзорсистът“, „Поличбата“ и много други.

И въпреки че в самата история може да намерим и други препратки като тази за „зловещото дете“ например, играта се опитва да избяга от клишетата, сякаш и да ни представи един много по-свеж поглед върху историята и съдбата на Луций (Lucius, син на Луцифер/Lucifer/Дявола) и класическият сюжет за злото приело лицето на невинноста. Така например вместо да ви се представя една смесица от подобия на хорър-игри, като F.E.A.R., където едно малко момиченце искаше да ви вземе страха, тук играта ви поставя директно на мястото на малкото зло момче.

Вашата цел е да помогнете на истинския си баща да завладеете света, като за тази цел ще се нуждаете от власт и пари. А кой притежава в изобиле от тях, ако не най-близките ви?! Тяхното премахване ще ви даде средствата, нужни ви за крайната цел. Използвайки телекинеза и способностите за контрол над съзнанието на другите, вие ще сте натоварен с мисията да елиминирате не само своите близки, но и всички обитатели на огромното имение.

Що се отнася до нивото на насилие и стряскащи образи (в Amazon се посочва, че играта е предназначена за лица над 18 години, но се предполага, че може би ще смъкнат възрастовата граница с две години), от Lace Mamba Global явно са се следили какво се случи около Manhunt* и определено са намалили дозата насилие, което по никакъв начин не е направило играта по-слаба.

Едно от най-добре разработените неща обаче е подготовката на убийствата. Lucius не е безмозъчен слашър, в който се разхождате със сатър в ръце и кълцате хора на поразия. Преди всяко убийство, вие ще трябва да планирате как то да се случи като инцидент (все пак играете шестгодишен. Няма да е сериозно да може да вдигнете просто 4-5 килограмово оръжие с мощен откат и да почнете да стреляте по хората, а и в играта ще има, и детектив, и полицаи…) и за тази цел, освен че ще имате възможността да разузнаете всяко ъгълче на имението, така че да използвате средата за своите цели, то ще можете и да се запознаете с подробен профил на всяка една от жертвите, техните силни и слаби страни, навиците им, интересите им, и т.н.

От компанията споделят, че средното време за което ще може да преминете играта ще е около 12-15 часа, но ако са изградили наистина качествено средата и възможностите, то се предполага, че това време в може би ще е много повече.

Що се отнася до способностите ви, както споменахме, вие ще сте натоварени с телекинетични способности и възможност да влияете на чуждото съзнание. Първото ще ви е от голяма полза при решаването на загадките, като да речем местенето на предмети със силата на мисълта, а втората способност ще ви послужи за някои доста зловещи цели, като да речем да накарате някого да се самоубие.

И още нещо: ако си мислете, че това ще е поредната кървава баня и продукт на болния садистичен ум на лабилен младеж, по-добре прескочете играта. Авторите разчитат много повече на съспенса и мрачната атмосфера, нещо което е и позволила на екипа от Lace Mamba Global да се съсредоточат върху геймплея. Въпреки, че средата е предадена наистина впечатляващо и на моменти ще ви побият тръпки разхождайки се в имението, то откъм човешките фигури и динамиката е можело може би да се постарят малко повечко. Играта излезе вече в британския Amazon, като цената и засега (едва ли ще е същата, когато излезе) е 13.99 паунда.

Genre: Adventure

Platform: PC

Publisher: Lace Mamba Global

Release date: October 2012

Developer: Shiver Games

Официален уебсайт: http://lucius.shivergames.com/

___________________________________________________
* Едно от най-противоречивите заглавия на гейминг индустрията и причина за критика от множество хора към самата игра. Manhunt получава забрана за разпространение в Германия, Нова Зеландия и Австралия. Тя е и причината според мнозина за убийството на Стефан Пакера (14г.) от приятеля му Уорън ЛеБланк (17г.) на 28-юли 2004 година. Според майката на убитото момче, ЛеБланк е бил обсебен от играта и я е играел постоянно. Полицията отрича да има връзка между играта и убийството. В САЩ играта се радва на особен интерес, а той нараства още повече в останалата част на света, когато водещи издатели спират разпространението и.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини