fbpx
11.8 C
София

Приходите от игри намаляват

Най-четени

През 2022 г. близо 3,2 милиарда души по света са играли видеоигра, което е с 2,9 милиарда души повече от 2020 г. Това би накарало агенциите, проследяващи приходите от игри, да приемат, че печалбите от видеоигри по пирнцип се увеличават. Въпреки че се отчита нарастване на средния брой играчи, тази индустрия е направила по-малко приходи през 2022 г., отколкото през предходните години, според доклад за световния пазар на игри за 2022 г.

Както през 2020 г., така и през 2021 г. се наблюдаваха рекордни нива на ангажираност с видеоигри, както и рекордни нива на разходи около сферата с видеоигри. Освен това, този период върна много геймъри към практикуване на хобито си след дълга пауза. Пандемията от COVID-19 бе основният фактор, който допринесе за този ръст при видеоигрите. По-голямата част от печалбите на индустрията през 2020 г. бяха от дигитални покупки, тъй като локдаунът по време на пандемия ограничи хората да посещават физическите обекти за продажба на дребно.

Въпреки този ръст по време на пандемията, приходите от игри в световен мащаб са намалели с 4,3% до 184,4 милиарда долара. Някои обаче смятат, че това е просто стабилизиране към нормалните нива на приходите, тъй като рязкото покачване на разходите за видеоигри на човек по време на пандемията, започна да спада. Разходите за видеоигри бяха най-високи за всички времена през 2020 г., когато пандемията достигна своя пик.

През 2022 г. по-голямата част от геймърите са в Азиатско-тихоокеанския регион, харчейки приблизително 87 милиарда годишно за игри и съставлява 48% от пазара. На второ място е Северна Америка, която харчи 48,4 милиарда, което заема 24% от общите годишни разходи. Това сочи спад в цял свят както покупките на компютърни игри, така и сред конзолните игри, особено след като през 2020 г. разходите за конзолни игри скочиха над 50 милиарда годишно.

Приходите се повишиха само сред една демографска група през 2022 г. и това бе в Латинска Америка и в Близкия изток/Африка. Годишните печалби за игри зависят до голяма степен от мобилните игри, които представляват около 50% от разходите, а базираните на уеб браузър игри създават едва 2,3 милиарда долара годишен приход. Игри като Call of Duty Mobile привлякоха огромни приходи по време на пандемията, а мобилните игри като цяло често генерират печалба със стратегията „плащане за победа„, която принуждава геймърите да харчат пари, за да напреднат в играта.

Докладът за световния пазар на игри предполага, че игрите са доказателство за рецесия, като се има предвид колко добре се представи индустрията по време на пандемията и колко добре продължава да се представя предвид финансовата нестабилност по целия свят през 2022 г. Те очакват годишните приходи от игри да достигнат 225 милиарда до 2025 г., което означава, че отчетеният в момента спад от 4,3% не е пречка за индустрията като цяло. Като се има предвид, че приходите от игри бяха с 43 милиарда долара по-високи от очакваното между 2020-2021 г., е много вероятно пазарите да се стабилизират, тъй като повече хора се връщат към нормалния начин на живот след пандемията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Предишна новина
Следваща новина
Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини