В началото на октомври стана ясно, че световната футболна организация ФИФА и гейм издателят Electronic Arts може да се разделят, което беше подсказано от последните в публикация на сайта им. Според информация на медиите, ФИФА са поискали двойно повече за лиценза над името си. Междувременно, ЕА регистрира търговска марка с името EA Sports FC, което породи спекулации, че явно нещата отиват към развръзка и за съжаление точно това се случи в края на миналата седмица. Явно обаче не толкова неразбирателство между двете страни, колкото желанието на ФИФА да търси по-голяма монетизация на бранда са довели до раздялата.

ФИФА обясняват, че не са съгласни с изключителните права, които Electronic Arts придобива с всеки един договор между тях и искат да поемат нещата в свои ръце.

„ФИФА е развълнувана за бъдещето в гейминга и електронните футболни спортове и е ясно, че трябва да има място за повече от една страна, която контролира всички права. Технологичните и мобилни компании днес търсят активно сътрудничество с ФИФА, нейните платформи и глобалните турнири. Геймингът и електронните спортове са най-бързо растящия медиен вертикал на планетата, като нови и разнообразни типове игри излизат постоянно. Следователно е от ключово значение за ФИФА и нейните акционер да увеличат всички бъдещи възможности футбола и почитателите на игрите“, пишат от ФИФА.

FIFA е изключително разпознаваем бранд сред спортните игри, като е най-дълго съществуващата сред тях и без съмнение най-популярната. Името се появява още през 1993 (с FIFA Interantional Soccer) чак до тези дни с FIFA 22, която явно ще е последната игра с това име. Кой ще спечели и кой ще загуби повече от този развой на нещата предстои да видим, но в случая на чиновниците от футболната централа, то Рич Сантън отбелязва находчиво, че именно ЕА през годините са направили повече за популяризиране на името на организацията, отколкото самата ФИФА.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари