В началото на октомври стана ясно, че световната футболна организация ФИФА и гейм издателят Electronic Arts може да се разделят, което беше подсказано от последните в публикация на сайта им. Според информация на медиите, ФИФА са поискали двойно повече за лиценза над името си. Междувременно, ЕА регистрира търговска марка с името EA Sports FC, което породи спекулации, че явно нещата отиват към развръзка и за съжаление точно това се случи в края на миналата седмица. Явно обаче не толкова неразбирателство между двете страни, колкото желанието на ФИФА да търси по-голяма монетизация на бранда са довели до раздялата.

ФИФА обясняват, че не са съгласни с изключителните права, които Electronic Arts придобива с всеки един договор между тях и искат да поемат нещата в свои ръце.

„ФИФА е развълнувана за бъдещето в гейминга и електронните футболни спортове и е ясно, че трябва да има място за повече от една страна, която контролира всички права. Технологичните и мобилни компании днес търсят активно сътрудничество с ФИФА, нейните платформи и глобалните турнири. Геймингът и електронните спортове са най-бързо растящия медиен вертикал на планетата, като нови и разнообразни типове игри излизат постоянно. Следователно е от ключово значение за ФИФА и нейните акционер да увеличат всички бъдещи възможности футбола и почитателите на игрите“, пишат от ФИФА.

FIFA е изключително разпознаваем бранд сред спортните игри, като е най-дълго съществуващата сред тях и без съмнение най-популярната. Името се появява още през 1993 (с FIFA Interantional Soccer) чак до тези дни с FIFA 22, която явно ще е последната игра с това име. Кой ще спечели и кой ще загуби повече от този развой на нещата предстои да видим, но в случая на чиновниците от футболната централа, то Рич Сантън отбелязва находчиво, че именно ЕА през годините са направили повече за популяризиране на името на организацията, отколкото самата ФИФА.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари