След 7Х и 8Х, дъщерния бранд на Huawei известен още като Honor представи и следващия модел смартфон от поредицата Honor 9X. Негова отличителна черта е отличното съотношение цена и качество, а в настоящото ревю ще се запознаем по подробно с неговите особености, технически характеристики, плюсове и минуси.

Технически характеристики на смартфона Honor 9X:

 • Материал на корпуса – пластмаса;
 • Размер на екрана – 6,59 инча;
 • Резолюция – 2340×1080 (IPS);
 • Операционна система – Android OS 9.0;
 • Процесор – Kirin 710F;
 • Видео процесор – Mali G51;
 • RAM – 4 GB;
 • Вградена памет – 128 GB;
 • Вид на картата с памет – micro SD;
 • Основна камера – 48 + 2 мегапиксела;
 • Предна камера – 16 мегапиксела;
 • Капацитет на батерията – 4000 mAh;
 • Поддръжка на GPS / GLONASS / LTE – да;
 • Жак за слушалки – 3,5 мм (mini-jack);
 • Зареждане и свързване – USB Type-C;
 • Поддръжка на две SIM-карти – да;
 • NFC поддръжка – да;
 • Скенер за пръстови отпечатъци – да;
 • Тегло – 196,8 гр;
 • Размери (ШхВхД в мм) – 163,5 × 77,3 × 8,8.

Комплект

Комплектът по скоро може да се нарече традиционен за смартфоните и съдържа най-основните допълнения към апарата, без излишни неща. Съдържанието е следното:

 • Смартфон;
 • USB – Type-C кабел;
 • Мрежово зарядно устройство;
 • Скоба за изваждане на тавата за SIM-картата;
 • Кратко ръководство за употреба;
 • Гаранционна карта;
 • Защитен калъф;
 • Защитен филм (залепен за екрана).

Външен вид и дизайн

HONOR 9X е първият смартфон с подвижна камера. Лично на нас ни харесва, когато предната камера може да бъде скрита в корпуса на смартфона. Като се има предвид, че много хора не използват предната камера, за тях това е просто идеалното решение.

Смартфонът е доста голям и това трябва да се вземе под внимание преди покупката. При нас за ревюто беше наличен „сапфирено синия“ модел. Можете също така да изберете и ‘’напълно черен’’ цвят. Корпусът на смартфона е пластмасов и за нас това е плюс, защото тук липсва страхът от това, че задната стъклена страна може да се счупи. Но в същото време, пластмасата не може добре да устоява на появата на драскотини по корпуса. Затова ви съветваме незабавно да започнете да използвате калъфа от комплекта на апарата.

HONOR 9X има стандартно разположение на елементите от задната страна. В горния ляв ъгъл е разположен блокът с двойната камера и светкавицата. В средната част под камерите се намира скенера за пръстовите отпечатъци. Неговото разположение е много удобно и пръстът веднага ляга на правилното място. В долната част пък виждаме логото на производителя.

При по-внимателно вглеждане отблизо, ще забележите, че текстурата на пластмасата от задната страна изглежда на буквата ‘X’. Освен това, този ефект се наблюдава само когато светлината пада върху задната страна. Ъглите на смартфона са доста заоблени, а краищата на гърба – силно извити. Дебелината от 8,8 мм е напълно обичаен показател за не малкия смартфон.

Основният момент при този смартфон е прибиращата се предна камера. При откриване на модула се чува как моторът вътре в корпуса работи. Мелодия по време на работата на плъзгащия механизъм обаче не може да се постави. Също така, в горната част е разположен микрофона и комбинираната тава за двете SIM карти във формат ‘Nano’ или за една SIM-карта и карта памет. От дясната страна се намира двойния бутон за регулиране силата на звука и бутона за захранването.

В долната част пък виждаме 3,5 мм жак за слушалки, втория микрофон, конекторът USB-Type-C и високоговорителя за звуците.

Ъглите на дисплей матрицата в смартфона са доста заоблени. Рамката около екрана е минимална, а самият екран – наистина голям! Тук липсват каквито и да е бретони или прорези под предната камера, които да пречат на видимостта.

Разговорният високоговорител е разположен в горната част на екрана, а сензорните бутони – под него, но в случая липсва индикатор за състоянието. Автоматичният сензор за яркостта и индикаторът за близост са разположени в долната рамка. Качеството на сглобката е отлично. На задния панел, областта на скенера за пръстовите отпечатъци е леко вдлъбната, но това е почти незабележимо.

Дисплей

Размерът на IPS LCD екрана в HONOR 9X е 6,59 инча, резолюцията – 2340×1080 пиксела (FHD +), а плътността – 391 PPI. Този екран бе нарече Ultra FullView. Съотношението на страните е 19,5:9, а ъглите на видимост – максимално възможните. Екранът поддържа максимално до 10 докосвания. Подсветката на матрицата е доста равномерна.

Яркостта на екрана е висока, а в настройките също можете да настройте: цветовата температура, спящия режим, защитата на зрението и т.н. Разделителната способност на екрана може да бъде намалена до 1560 × 720 пиксела (HD +).

Настройките на екрана ще ги разгледаме по-подробно, използвайки калибратора ColorMunki Display от X-Rite. Гама-кривите показват доста голямо отклонение спрямо референтната (бяла) крива.

Цветовите канали също не са съвсем стабилни. Наблюдава се и липса на насищане на червения цвят.

Цветовата температура е твърде висока в сравнение със стандарта от 6500k. Цветовете на екрана са с хладен оттенък. В настройките на екрана обаче можете да зададете и „топъл“ режим на изобразяване.

Според sRGB стандарта, ние виждаме отклонение от референтния триъгълник. Тоест, цветовете няма да бъдат наситени.

Точките на сивия клин се намират далеч отвъд границата на кръга DeltaE 10. В нашия случай присъстват паразитни нюанси.

Камера

Основната камера в смартфона е представена от двоен модул с 48MP (диафрагма F / 1.8) и 2MP (диафрагма F / 2.4). 2MP модул служи само за по-точното размиване на задния фон. Работната скорост на камерата е доста висока. Автофокусът също е бърз и прецизен. Настройките на камерата са прости, а също има и система с изкуствен интелект. Зумът е само цифров.

Портретният режим работи добре. Отделянето на обекта от задния фон е доста точно. Има също и режим за промяна на диафрагмата. Параметърът може да се регулира в доста широк диапазон. Освен това, диафрагмата в този режим може да бъде променена и на готовата снимка.

Разбира се, тук присъства и режим на нощно снимане. В този режим, камерата прави няколко снимки (както при Huawei P30 Pro) и в крайна сметка получаваме доста добри нощни кадри.

Видеото от основната камера може да се запише в 1080p при 60 кадъра в секунда. Няма оптична стабилизация. При снимане през нощта честотата на кадрите не спада. Също така е достъпен и режим на снимане при забавен каданс с честота 120 и 480 кадъра в секунда.

Софтуер

HONOR 9X работи на базата на операционната система Google Android 9.0 Pie с обвивката EMUI 9.1. При първоначалното включване на смартфона, прави впечатление големият брой предварително инсталирани приложения, но те могат да бъдат напълно премахнати. В настройките можете да активирате и главното меню с приложенията.

Интерфейсът на смартфона работи доста бързо и плавно. 4GB RAM са достатъчни за повечето задачи. Външният вид може да бъде украсен и променен посредством различните фирмени теми. Съществува и прост режим на работа, предназначен за тези, които не искат да се занимават с настройките.

На скенера за пръстови отпечатъци можете да зададете конкретни действия. Самият скенер работи много точно и бързо. Сензорните бутони за управление могат да бъдат заменени с жестове. Вграденото радио работи само когато са свързани слушалките, но няма да можете да записвате излъчваните радио-предавания. Също така, при взаимодействие със смартфона са достъпни и различни режими на работа.

Хардуер

За производителността на смартфона отговаря процесорът Kirin 710F. Процесорът е произведен по 12-нанометровата технология. Използва четири високопроизводителни ядра ARM Cortex-A73 с честота 2,2 GHz. Плюс четири енергоспестяващи ядра ARM Cortex-A53 с честота 1,7 GHz. Архитектурата – big.liTTLE. Wi-Fi 802.11ac, LTE Cat.12, Bluetooth 4.2. Типът на оперативната памет е LPDDR4, а самият Kirin 710F е оборудван с графичния ускорител ARM Mali-G51 MP4.

Можете да видите резултатите от синтетичните тестове от по-долните скрийншоти. Различните 3D игри могат удобно да се играят на средни графични настройки, но в някои игри можете да зададете и максималните настройки.

Постоянната памет в смартфона е 128GB. Можете обаче пълноценно да инсталирате приложения и на картата с памет, което е много рядко. Ето и наличните в смартфона сензори.

Силата на звука в разговорния високоговорител е достатъчно висока. Звукът е чист и без изкривяване, а при максимална сила, високоговорителят не изкривява звученето. Разговорният високоговорител също е доста силен. Събеседникът отлично се чува и липсват каквито и да е проблеми с приемането и предаването на речта. Всички съвременни стандарти за геолокация се поддържат.

Смартфонът има NFC-модул. Можете не само да свързвате безжични джаджи, но и да плащате в магазина. Можете да поставите две Nano SIM-карти. За всяка от тях можете да зададете собствена мелодия. Поддържа се също и пренасочване между SIM-картите. Поддръжката на 4G е налична и на двете SIM-карти. Wi-Fi работи само на 2.4 GHz, а има и Bluetooth 4.2 (BLE). Поддържа се свързване на периферни устройства чрез USB-OTG кабел. При входящо повикване, снимката на обаждащия се показва на цял екран.

Автономна работа

Смартфонът е оборудван с 4000 mAh батерия и 5V=2A зарядно устройство. Също така, смартфонът се зарежда напълно за 2 часа и 30 минути. Ако активирате максималната яркост на екрана и FH + разделителната способност, зарядът на батерията се изразходва доста бързо. Когато намалите яркостта до 50% и намалите разделителната способност на екрана до HD +, животът на батерията значително се увеличава.

 • Различни игри – 7 часа.
 • Възпроизвеждане на филми – 14 часа.
 • Максимално натоварване: пълна яркост на екрана, постоянна 4G връзка, геолокация, социални мрежи и т.н. – 7 часа.
 • Работа само в режим на телефон – 4 дни.

Обобщение

На пазар у нас, смартфонът се продава за 16 990 рубли. Разбира се, искаме да направим паралели с миналогодишния HONOR 8X. HONOR 8X имаше: метален корпус, задната страна е стъклена, пълноценна табла за две SIM-карти и карта с памет. В HONOR 9X, задната страна е изработена от пластмаса, а таблата вече е комбинирана. Но най-интересното е, че новият модел използва вече морално остарелия процесор Kirin 710, който се използва и в HONOR 8X. Странното в случая е, че не е използван Kirin 810 – би било по-логично.

Положителни черти:

 • Плавна работа на интерфейса;
 • Инсталиране на приложения в картата с памет;
 • Огромен екран без прорез;
 • Прибираща се предна камера;
 • Добро качество на снимане;
 • Нощен режим на основната камера;
 • Силен високоговорител;
 • Наличие на NFC модул;
 • Бърз и точен скенер за пръстови отпечатъци;
 • 4G връзка от двете SIM карти;
 • Наличие на USB – Type-C конектор;
 • Страхотна автономия на батерията.

Отрицателни черти:

 • Комбинирана тава за SIM-картата и картата памет;
 • Липса на индикатор за състоянието;
 • Без лицево отключване;
 • използва се по-старо поколение процесор

Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари