Какво вбесява всеки обикновен човек в нашия свят най-много? Ако направим социално проучване на тази тема, то най-вероятно в челната тройка ще се окаже лошият wi-fi. Кому е нужно подобно лирично отклонение? Факт е, че в днешното ни ревю искаме да представим доста необичайно за нашия сайт устройство, а именно mesh-системата Tenda Nova MW6.

Компанията Tenda — това е доста известен играч на пазара на решенията за създаване на мрежи от всякаква сложност. Обикновените купувачи познават тази марка, благодарение на доста евтините й рутери, които могат да предложат много добра функционалност на бюджетни цени. Що се отнася до героя на нашето ревю, то Nova MW6 — това е готово решение, което позволява на wi-fi мрежата покритие с площ до 500 кв. м (както твърдят производителите). И така, на какво е способна тази система и за какво ни е необходима тя изобщо? На всички тези въпроси ще се опитаме да отговорим сега, а също дори ще добавим допълнителна полезна информация, така че да започваме.

Какво е mesh мрежа?

Ако не сте системен администратор, който може с няколко реда код да проникне във всяка компютърна мрежа, то тогава терминът „mesh мрежа“ едва ли ще Ви е познат.

Ако трябва да го обясним с прост език, то mesh-мрежата се състои от множество клетки. Всяка клетка в такава мрежа е свързана към други мрежи. При това, всяка клетка има равни права с другите клетки. Подобна организация на мрежата има своите предимства. Първо, това е високата устойчивост. Второ, увеличението на площта на покритието на мрежата. На трето място, почти плавната връзка без забавяне при повторно свързване.

Въпреки всички предимства на тези топ-мрежи, съществуват някои моменти, които ограничават широкото им разпространение. И най-главната от тях — това е сложността на първоначалната настройка на mesh-мрежата.

Дизайн

Героят на нашето ревю се предлага в доста атрактивна кутия в тъмни цветове. Върху нея, освен изображението на самите компоненти, може да се намери и описание на някои от най-важните характеристики. Вътре в тази цветна кутия се намира още една кутия с черен цвят, направена от качествен картон, във вътрешността на която се намират вече и самите компоненти. Като цяло, външният вид на опаковката е доста атрактивен и по нейния вид може да се направи предположение, че Tenda по всякакъв начин искат да убедят своите купувачи, че те придобиват качествен продукт.

В кутията от плътна черна пластмаса, могат да се открият трите бели кубчета, които непосредствено представляват клетките на mesh мрежата. Също така, в кутията има три захранвания, за свързване на тези кубчета към електрическата мрежа. В комплекта има мрежов кабел, с помощта на който можете да свържете едно от кубчетата към Интернет (но за това по-долу). Не е много изненадващо, че в кутията има много малко различен вид документация и рекламни материали. Всичко, което пристига във вид на хартиени продукти — това е една голяма книжка на няколко езика, която ще Ви помогне да свържете и настройте устройството, както и книжка с известна информация, като предупреждения и други.

Що се отнася до дизайна на самите кубчета, то те изглеждат доста интересно. Имайте предвид, че са много леки и малки по-размери. По отношение на материалите, тук се използва пластмаса в бял цвят. Честно казано, тези блокове много силно напомнят на леко уголемените кубчета в конструктора Lego, но те лесно ще се впишат във всеки интериор. Естествено трябва да се помни, че в семействата, където има малки деца, трябва да се гарантира, че бебето няма да се добере до клетката на mesh-мрежата.

Върху самия куб има минимум органи за управление. По-скоро те липсват! Единственото нещо, което е налично върху корпуса — това е тънък светодиоден статус на връзката, който може да свети (или мига) в няколко цветя. Това всъщност е всичко. И трябва да признаем, че е страхотно! В края на краищата, устройството изглежда много монолитно и цялостно.

В долната част на кубчето се намират основните конектори. Тук има гнездо за свързване на захранването и два порта за RJ45 кабели за свързване към мрежата на самото кубче и други устройства (персонални компютри, мрежови принтери и други). Като цяло, дизайнът на Tenda Nova MW6 може да бъде описан като прост, лаконичен и стилен.

Спецификация

От дизайна нека да преминем към техническата част на Nova MW6. Той поддържа Wi-Fi 802.11 ac Wave 2 c многопотребителската схема MIMO. Използването на тази схема позволява повишаване на производителността на мрежата, като същевременно се свързват голям брой мобилни устройства и компютри. Всъщност, за постигане на такъв профит е необходимо свързаните устройства също така да поддържат връзка по схемата MIMO.

Хубавото в случая, е че Nova MW6 предлага на потребителите двудиапазонен Wi-Fi: поддържа работата на свързаните устройства на 2,4 и 5 GHz. Такъв работен диапазон е напълно очакван за устройство, струващо над 250 долара. Имайте предвид, че честотата от 5 Ghz се използва за поддържане на връзката между кубчетата-клетки.

Вътре във всяко кубче има две антени, които се опитват да осигурят максимално стабилна връзка. Освен това, тестовете показват, че при честота 5 Ghz можете да разчитате на скорост за достъп от 867 Mbps и 2,4 Ghz — 300 Mbps. Малко разочароващо е, че няма допълнителни USB портове, така че свързването на вашия принтер или външно устройство и тяхното споделяне в мрежата няма да е възможно. Що се отнася до периметъра на покритие, то потребителите могат да разчитат на 500 кв. м. Такава площ трябва да е достатъчна за малък офис или доста голяма къща.

Разбира се, хората, които са запознати с мрежовите технологии могат да твърдят, че за покриването на толкова голяма площ могат да ползват усилватели на Wi-Fi сигнала или няколко рутера. Разбира се, такъв начин има право на живот. Но основното предимство от използването на Nova MW6 е да се гарантира стабилна връзка, без да се налага устройството постоянно да се свързва към друг източник на сигнал (не забравяйте, че по-горе ние говорихме за основните предимствата на mesh-мрежите).

Свързване и настройка

По-горе казахме, че един от основните възпиращи фактори за развитието на mesh-мрежите — това е сложността на тяхната организация и настройка. Но всичко това не важи за Tenda Nova MW6. Честно казано, преди началото на запознанството ни с това устройство, малко се притеснявахме, дали лесно и бързо ще накараме кубчето да заработи така, както трябва. Но след като прочетохме техническата документация, която може да намерите в комплекта, всички притеснения се изпариха.

И така, как изглежда процеса на настройка на Tenda Nova MW6. Всичко е изключително просто и с това ще се справи дори и най-отдалеченият от компютърната техника човек. Преди да пристъпите към настройките, трябва да инсталирате на вашия iOS или Android базиран смартфон мобилното приложение Tenda Wifi. За това може просто да сканирате QR-кода от документацията или от долната страна на всяко от кубчетата.

Следващата стъпка — това е връзката на куба към Интернет. Тук потребителите имат два варианта. Първият — интернет през маршрутизатор, а вторият — директно. Ние предпочетохме втория вариант, защото той дава възможност за настройка на родителски контрол и гост мрежа. Имайте предвид, че приложението ще Ви предупреди за отклонение от някои възможности, когато използвате първия вариант.

По-нататък всичко е просто. В приложението можете да конфигурирате настройките на Wi-Fi мрежата и да изчакате, докато устройството се свърже към мрежата. След това, на правилните места трябва да се свържат и останалите два куба (просто свържете захранващите блокове). След това ще изчакате, докато кубчетата започнат да комуникират помежду си. За качеството на връзката може да се съди по цвета на индикатора върху корпуса. Така например, синьото е сигнал за отлична връзка, жълтото — в рамките на нормалното, а лилавото е доказателство, че разстоянието е твърде голямо и трябва да го намалите. След  това, цялата домашна mesh-мрежа ще е готова за употреба.

Качество на връзката

Ние тествахме тази система в продължение на няколко дни в нашия офис (около 400 м2). Като цяло, останахме доволни от неговата работа. По време на тестовете, кубът отговаря за комуникацията в помещението. Така, че спокойно можем да кажем, че при свързването едновременно на няколко компютри и до 10 смартфона, мрежата остана стабилна, дори и в местата с най-голяма отдалеченост от кубчето.

Вярно е, че тук е важно правилно компонентите да се подредят за да се стигне до най-критичните места. Най-големият скептицизъм към тази система бе от тези колеги, които са свикнали да почиват, играейки онлайн игрички. Но дори и те признават, че пингът в такива проекти, като Dota2 и World of Tanks не създават проблеми в процеса на игра.

Приложението Tenda Wifi

Нека отделим малко внимание на самото приложение.

Първо, трябва да се отбележи, че управлението на мрежата може да се осъществява само чрез програмата. За съжаление, уеб-интерфейсът, чрез който можете да конфигурирате мрежата с компютър, тук липсва.

Второ, приложението е доста функционално. Например, в един прозорец на приложението могат да се видят качеството на връзката на трите куба. Съществува възможност да се посочи за всеки куб неговото местоположение (избирайки вида на помещението, в което се намират). За съжаление, ние не успяхме да проверим реалната полза от обозначаването на местоположението, но подозираме, че по този начин системата сама решава кое качество на връзката се приема, като минимално допустимо.

Обобщение

Mesh-системата Tenda Nova MW6 — това е страхотна wi-fi система за осигуряване на качествена (безжична) връзка на площ до 500 кв. м. Изхождайки от нашите тестове, можем да предположим, на кого би се наложило да използва такава система? На първо място, това са собствениците на средни по големина офиси, които се нуждаят от бързо и сравнително евтино изграждане на своя мрежа. На второ място, на собствениците на частни къщи или големи апартаменти. Третата категория хора — това са тези геймъри, които са свикнали да играят на лаптопи в целия апартамент и не искат да се примирят с по-големия пинг. Благодаря Ви, че бяхте с нас и скоро отново ще се срещнем в следващите ни материали.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари