Вече сме говорили за възможността да оборудвате вашия Huawei смартфон с Google Mobile Services и Google Play, за да не му липсва нищо. До сега известните методи вече не са толкова актуални и успешни. Днес ще разгледаме един метод, който в момента е най-подходящият за задачата.

Следвайте стъпките отдолу стриктно, иначе няма да се получи!

*Целият процес е показан и във видеото най-отгоре на страницата, но на английски език.

Подгответе USB флашка (която може да свържете към смартфона) или подходяща карта с памет.
 1. Изтегляте файлът от този линк:
 2. Копирате zip в главната директория на флашката или картата с памет
 3. Разархивирате файла в главната директория
 4. В резултат на това в основната директория ще се появят две нови папки – Google Installation и Huawei

Ако не разполагате с флашка или карта памет, може да извършите операцията чрез опцията за възстановяване (recovery) на Huawei HiSuite чрез компютъра си.

 1. Сега трябва да отидете в Settings > Backup & Recovery. От там избирате External Storage, ако ще ползвате карта или флашка, както се прави тук. Съответно избирате USB Storage или Memory Card и възстановявате от показалия се бекъп. Този бекъп е съвместим както с P30, така и с P40 серията, въпреки P30 надписът.
 2. След успешно възстановяване, отправете се към началният екран и потърсете икона с голямо лилаво G. Ако тя е там, всичко е изпълнено коректно до тук. Преди да продължим напред, активирайте Do Not Disturb режима на телефона си, защото ни очакват доста ненужни нотификации.
 3. Отваряте приложението и ще бъдете запитани да дадете администраторски права на достъп. Съгласете се на това. Ще се появи екранът от снимката малко по-долу. Няма нужда да правите нищо. Натиснете Home бутона, за да се върнете на началния екран. Запомнете, че след като изпълните всички стъпки и приключите с инсталацията на услугите на Google е препоръчително да деинсталирате това приложение и да премахнете администраторските му права.
 4. Отваряте файловият мениджър и отивате в директорията на картата памет / флашката от по-рано. Там ще намерите папка Google Installation. Инсталирате по ред приложенията от номер 1 до номер 6 – едно след друго. Трябва да получите потвърждение за успешна инсталация на всяко едно преди да преминете към инсталацията на следващото.
 5. Сега трябва да се логнете своя Google акаунт. Ако ще използвате повече от един такъв, сега трябва да направите стъпката за всичките. В последствие това е невъзможно. Това става от Settings > Users & Accounts > Add an Account. За вече съществуващи акаунти избирате опцията Existing. Въвеждате имейла и паролата си.
  Екранът за добавяне на акаунти изглежда по този начин!

  Ще видите следния екран при успешно влизане в Google акаунт:

 6. След като сте готови с акаунта си, върнете се в директорията с приложенията от по-горе и инсталирайте приложение номер 7 – Google Services Framework. Тук започват известията, за които споменахме в началото. Ако сте активирали режим Do Not Disturb, те ще се появят само в лентата на часовника. Не им обръщайте внимание.
 7. Проверете дали Google Play работи, но без да инсталирате каквито и да е Google приложения, дори само за проба. Има още няколко неща, които трябва да свършим преди това да е възможно. Ако Google Play не работи, значи нещо в предишните стъпки е сбъркано.
 8. Когато сте готови да продължите, напишете в търсачката на Google Play “Device ID” и изтеглете приложението от разработчика VTechno.  След инсталацията го отворете и там ще видите интересна информация за смартфона си. В случая ни интересува какво пише под Google Service Framework. Ако той липсва, значи инсталацията не е успешна.
 9. Ако всичко е наред, отивате в Settings > APPS > APPS и натискате на трите точки горе в дясно. От там избирате Show System Processes. След активирането на опцията, използваме търсачката на приложения, за да намерим Google Play Services.
 10. След като натиснем върху него, на показалия се екран първо задължително натискаме Force Stop, след което натискаме Uninstall.
 11. Когато това е готово, отиваме в папката с приложенията от по-горе и инсталираме приложение номер 8 – GMS Core Mod1.apk
 12. След инсталацията му, отново отиваме в Settings > APPS > APPS. Активираме Show System Processes, но този път търсим Google Services Framework и натискаме на него. Тук няма да деинсталираме нищо, но трябва да изчистим системните данни и кеша от менюто Storage.
 13. Когато това е готово, отваряте приложението Device ID и проверявате полето за Google Service Framework. То трябва да липсва или да е празно.
 14. Следва да възстановим този GSF код като отворим Google Play Store приложението и се поровим в него, без да инсталираме нищо. Затваряме го и проверяваме дали кода се е появил. Ако това не е станало, отваряме отново Google Play Store и се ровим в него 10-15 секунди. Рано или късно GSF кода ще се възстанови. Обикновено отнема 4-5 пъти. Ако все пак след десетина пъти не стане, повтаряте стъпка 16 с изтриването на кеша и системните данни на Google Services Framework и пробвате отново.
 15. След като GSF ID се появи, ще видите, че известията за проблем в лентата за нотификации са изчезнали. Това е сигнал, че всичко е наред.
 16. На финалната права сме и ни остават две кратки стъпки. Отиваме в Settings > APPS > APPS, активираме Show System Processes, търсим Google Play Services и натискаме върху него. Даваме Force Stop и го деинсталираме. След това отиваме в папката с приложенията и инсталираме файл номер 9 – GMS Core Mod 2.apk.

След като свършите това, рестартирайте телефона си и би трябвало да сте готови

Google Play Store, GMS и Global Services Framework трябва да работят нормално. Единственият недостатък както казахме е, че не можете да добавяте нови Google акаунти, но вие вече трябва да сте свършили това.

Няколко препоръки:

 • Възможно е някои приложения да не се сработят с новопоявилите се GMS и GSF. След преинсталацията им, те ще работят без проблем.
 • Препоръчваме да спрете функцията на Google Play за автоматично обновяване на приложенията (Auto-Update Apps). Обновявайте ръчно приложенията, които ви интересуват, за да минимизирате шанс от проблем с GMS.
Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари