Харесайте ни във Facebook

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Лекуват мързеливо око с компютърни игри

Шрифт
От , 11569 прегледа 9 препоръки |
Заниманията с компютърни и други видове електронни игри традиционно са смятани за нещо нездравословно, което оказва негативно влияние върху зрението на хората. Както всяко правило и това си има своите изключения. Учени от Калифорнийския университет са установили, че заниманията с електронни игри могат да помогнат на хората, които страдат от така нареченото мързеливо око, информира Berkeley.edu.

Болестта амблиопия, както е другото име на мързеливото око, се характеризира с увредено зрение на едното око. Причина за това е мозъкът, заради който образите, приемани от едното око изостават и така се нарушава обемното възприемане на различните обекти, които вижда човекът. Този проблем засяга 3 от всеки 100 деца и е най-често срещаната причина за проблеми със зрението в ранна възраст.

Учените са извършили експеримент върху 20 пълнолетни индивида с мързеливо око, които е трябвало да играят 40 часа на компютърни игри. Този норматив е трябвало да бъде изпълнен в рамките на един месец. Изследователите са разбили игралните сесии на 20 по 2 часа. Важна част от експеримента е било условието всеки участник да закрие здравото си око с превръзка по време на игрите.

Накрая хората са били изследвани за да се сравни дали има разлика в състоянието им и учените са установили, че остротата на зрението при болните от амблиопия се е подобрила с 30%. Триизмерните възприятия пък са регистрирали растеж от цели 50%.„Резултатите от това изследване показват, че видеоигрите могат да бъдат полезни при лечение на зрението на възрастни хора, които страдат от амблиопия”, е заявил доктор Роджър Ли, който е водещ учен в експеримента, проведен в местното училище по оптометрия.

Изследването е важно, защото сегашните методи за лечение на мързеливо око, които използва традиционната медицина, са ефективни главно при деца, но при възрастните почти няма варианти за терапии. Широкоразпространено е вярването, че амблиопията при деца над 8 години вече е нелечима, тъй като развитието на тази част от мозъка, която отговаря за зрението, вече е приключило.

Компютърните игри предлагат богат набор от стимули за очите и мозъка, като този процес не е скучен, каквито са били упражненията против мързеливо око, които са изпробвани в миналото.

Учените са извършили още един експеримент с поставянето на превръзка върху здравото око на болни от амблиопия, които е трябвало да я носят дни наред, докато извършват обичайни дейности като четене, гледане на телевизия и други подобни, но тогава не е било регистрирано никакво подобрение на състоянието. След това, същите тези хора са били подложени на теста с компютърните игри и те веднага са показали подобрение, еквивалентно на това при първата тестова група, за която стана въпрос по-горе. Това доказва, че именно компютърните игри явно са най-добрия начин за лечение на мързеливо око при възрастните.

Резултатите от изследването са публикувани в августовския брой на списанието PLoS Biology. 

Lenovo и Razer ще правят съвместни геймърски компютри

РС геймърите ще станат свидетели на едно изненадващо, но потенциално интересно партньорство, след като китайският производител на компютри Lenovo обяви, че ще създаде поредица от геймърски машини съвместно с Razer.Двете компании планират да предложат доста продукти със съвместно брандиране и да работят заедно за да развият нова технология за нуждите на геймърите.Първите плодове на това сътрудничество ще бъдат показани по време на изложението CES 2016, а водещ от тях е десктоп моделът Lenovo Razer Edition. Други продукти ще включват специални версии на Y серията геймърски машини на Lenovo, които ще бъдат оборудвани с по-мощни процесори и видео карти. Машините ще запазят агресивния дизайн на Y серията, но ще бъдат още по-ефектни благодарение на различни модифицириуеми елементи, които по традиция сме свикнали да виждаме в продукти на Razer."Благодарение на модерните изчислителни възможности и производителността на най-новите видео карти, РС геймингът днес предлага богато и дълбоко изживяване. Използвайки системния дизайн и инженерния си опит, Lenovo ще създаде нови атрактивни предложения, които ще бъдат разширени с всичко това, което Razer може да предложи", казват двете компании в съвместното си изявление.Засега все още няма информация за цените, на които ще се предлагат новите продукти, но подобно партньорство изглежда интересно, а до CES остават по-малко от два месеца.Подобни новини

Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

През коя музикална услуга слушате музика?
Общо гласували: 487 Други анкети