Харесайте ни във Facebook

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Apple получи патент за основни функции в мобилните ОС

Шрифт
От , 2907 прегледа 0 препоръчай |
Патентното ведомство на САЩ е издало на Apple патент, който може значително да усложни живота на производителите на устройства с операционните системи Android или Windows Phone. Патентът описва в много широки рамки ключови елементи на iOS, срещащи се и във всяка друга мобилна операционна система, като виртуална клавиатура, мултитъч-жестове, различни начини на взаимодействие със сензорните екрани и т.н.

Патентът е получил названието "Портативно електронно устройство, метод и графичен потребителски интерфейс за изобразяване на електронни списъци и документи". В него се описват решения и подходи, които отличават работата с физическа клавиатура от тази със сензорен дисплей. Описват се още методите за работа с браузър, плейър, календар, камера, бележки, карти, търсене в интернет и много други, чак до такива общи неща като лентата за превъртане. Според представители на Apple, "много от това, което другите производители са взаимствали от iPhone, вече е патентовано от Apple и ще бъде прибрано в сейфа". Вероятно мнозина от нас биха казали, че това е поредното доказателство за нуждата от незабавна реформа на патентната система, което ще спъне развитието на целия отрасъл, но за юристите на Apple това е истински празник.През 2007 г., когато на пазара за първи път се появи iPhone, Стив Джобс не без гордост заяви, че Apple е патентовала всички ключови технологии в своя смартфон. Очевидно тогава той е имал предвид именно тази заявка за патент. Тя е била подадена още през 2007 година, малко преди официалния анонс на iPhone. Характерна особеност на американската патентна система е фактът, че разглеждането на заявките може да продължи години наред. Като автор на патента е посочен екип под ръководството на вицепрезидента по разработката на iOS Скот Форстал.

По материали на Patently Apple и Electronista.Реални фотографии на флагмана Sony Xperia от 2016 година

В уеб-пространството се появиха реални фотографии, а не компютърни изображения на новия флагманския смартфон от фамилията Sony Xperia. Очаква се новото устройство да замени предишния Xperia X Performance. Реализиран е нов дизайн, който според Sony ще се хареса на повече потребители. Смартфонът Sony Xperia F8331 външно значително се различава от другите устройства от фамилията Xperia X и много прилича на концепцията Tube, която бе публикувана преди около една година. В новия смартфон японците явно са отделили повече внимание върху дизайна, отколкото върху техническите характеристики.На фотографиите се вижда метален корпус със стъклени елементи, двойна светодиодна фотосветкавица, разположена под основната камера, закръглени странични ръбове и скосени горни и долни страни. Смартфонът е оборудван с 5,1-инчов дисплей с резолюция 1920х1080 пиксела и се базира на системата-върху-чипа Snapdragon 820 с четири процесорни ядра с тактова честота до 2,1 GHz. Налични са основна камера с резолюция 21 мегапиксела, предна камера с резолюция 12 мегапиксела и 3 GB оперативна памет. Устройството работи под управлението на операционната система Android 6.0.1 Marshmallow.Очаква се официалната презентация на този смартфон да се състои на изложбата IFA 2016 през октомври.Подобни новини


Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

Как планирате почивката си?
Общо гласували: 249 Други анкети