Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Apple получи патент за основни функции в мобилните ОС

Шрифт
От , 2948 прегледа 0 препоръчай |
Патентното ведомство на САЩ е издало на Apple патент, който може значително да усложни живота на производителите на устройства с операционните системи Android или Windows Phone. Патентът описва в много широки рамки ключови елементи на iOS, срещащи се и във всяка друга мобилна операционна система, като виртуална клавиатура, мултитъч-жестове, различни начини на взаимодействие със сензорните екрани и т.н.

Патентът е получил названието "Портативно електронно устройство, метод и графичен потребителски интерфейс за изобразяване на електронни списъци и документи". В него се описват решения и подходи, които отличават работата с физическа клавиатура от тази със сензорен дисплей. Описват се още методите за работа с браузър, плейър, календар, камера, бележки, карти, търсене в интернет и много други, чак до такива общи неща като лентата за превъртане. Според представители на Apple, "много от това, което другите производители са взаимствали от iPhone, вече е патентовано от Apple и ще бъде прибрано в сейфа". Вероятно мнозина от нас биха казали, че това е поредното доказателство за нуждата от незабавна реформа на патентната система, което ще спъне развитието на целия отрасъл, но за юристите на Apple това е истински празник.През 2007 г., когато на пазара за първи път се появи iPhone, Стив Джобс не без гордост заяви, че Apple е патентовала всички ключови технологии в своя смартфон. Очевидно тогава той е имал предвид именно тази заявка за патент. Тя е била подадена още през 2007 година, малко преди официалния анонс на iPhone. Характерна особеност на американската патентна система е фактът, че разглеждането на заявките може да продължи години наред. Като автор на патента е посочен екип под ръководството на вицепрезидента по разработката на iOS Скот Форстал.

По материали на Patently Apple и Electronista.Huawei и Leica откриват нов изследователски център

Още в края на месец февруари тази година компаниите Huawei и Leica съобщиха за началото на съвместна работа. Благодарение на това споразумение, камерата на флагманския смартфон Huawei P9 получи оптика, разработена и създадена съвместно с Leica. Сега се появи неофициална информация, че немската компания ще вземе участие и в новия смартфон Huawei Mate 9. Сега двете компании Huawei и Leica официално обявиха, че разширяват рамките на своята съвместна работа и възнамеряват да основат Лабораторията по иновации "Макс Берек" (Max Berek Innovation Lab). Лабораторията носи името на създателя на първите обективи Leica и е разположена в централния офис на Leica в германския град Вецлар. Специалистите от лабораторията ще се занимават с изследвания в областта повишаване качеството на фотографиите, заснети с помощта на смартфони и други мобилни устройства., както и със създаване на специализиран софтуер за компютърна визуализация, допълнена реалност и виртуална реалност.Ръководствата и на двете компании подчертават, че новото споразумение ще осигури още по-тясно и плодотворно сътрудничество между Huawei и Leica. Новият център ще обедини ресурсите и опита на двете компании и ще даде възможност за създаване нови качествени и уникални продукти.Подобни новини


Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

Кое от IFA 2016 ви впечатли най-много?
Общо гласували: 484 Други анкети