Харесайте ни във Facebook

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Apple получи патент за основни функции в мобилните ОС

Шрифт
От , 2822 прегледа 0 препоръчай |
Патентното ведомство на САЩ е издало на Apple патент, който може значително да усложни живота на производителите на устройства с операционните системи Android или Windows Phone. Патентът описва в много широки рамки ключови елементи на iOS, срещащи се и във всяка друга мобилна операционна система, като виртуална клавиатура, мултитъч-жестове, различни начини на взаимодействие със сензорните екрани и т.н.

Патентът е получил названието "Портативно електронно устройство, метод и графичен потребителски интерфейс за изобразяване на електронни списъци и документи". В него се описват решения и подходи, които отличават работата с физическа клавиатура от тази със сензорен дисплей. Описват се още методите за работа с браузър, плейър, календар, камера, бележки, карти, търсене в интернет и много други, чак до такива общи неща като лентата за превъртане. Според представители на Apple, "много от това, което другите производители са взаимствали от iPhone, вече е патентовано от Apple и ще бъде прибрано в сейфа". Вероятно мнозина от нас биха казали, че това е поредното доказателство за нуждата от незабавна реформа на патентната система, което ще спъне развитието на целия отрасъл, но за юристите на Apple това е истински празник.През 2007 г., когато на пазара за първи път се появи iPhone, Стив Джобс не без гордост заяви, че Apple е патентовала всички ключови технологии в своя смартфон. Очевидно тогава той е имал предвид именно тази заявка за патент. Тя е била подадена още през 2007 година, малко преди официалния анонс на iPhone. Характерна особеност на американската патентна система е фактът, че разглеждането на заявките може да продължи години наред. Като автор на патента е посочен екип под ръководството на вицепрезидента по разработката на iOS Скот Форстал.

По материали на Patently Apple и Electronista. 

Error 53: след последното обновяване на iOS, неофициално ремонтираните iPhone 6 безвъзвратно спират да работят

Apple изобщо не одобрява ремонта на своите смартфони в неофициални сервизи или чрез някакъв друг начин. Но официалният ремонт на айфоните в сервизи с лиценз на Apple е твърде скъпо удоволствие и много потребители търсят начини за по-евтин ремонт. Последното обновяване на операционната система iOS 9, инсталирано на ремонтираните по неофициален и може да се каже нелегален начин  iPhone 6, води до появата на "Грешка 53", след което смартфонът не подава никакви признаци за живот и засега не е намерен никакъв начин за достъп до потребителските данни.Преди обновяването Apple не предупреждава, че може да се получи подобен ефект. Специалистите предполагат, че причина за смъртта на iPhone 6 е скенерът за пръстови отпечатъци Touch ID, който е вграден в бутона Home.По този начин, потребителите, които не са искали да заплатят немалките $300 за ремонт в лицензен сервиз след изтичане на гаранцията, вместо икономия получиха абсолютно безжизнен смартфон. В уеб-пространството се разгоряха бурни дискусии, понеже "Error 53" се появява и при други дребни повреди, а сега мнозина се питат, дали ефектът ще е същият и за смартфоните с добавена в китайските сервизи допълнителна оперативна памет. The Guadian счита, че Apple е имала всичката необходима информация за възможността за възникаване на подобен проблем, но не е предупредила потребителите.Подобни новини


Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

Кой смартфон очаквате през 2016-а?
Общо гласували: 563 Други анкети