Харесайте ни във Facebook

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Apple получи патент за основни функции в мобилните ОС

Шрифт
От , 2770 прегледа 0 препоръчай |
Патентното ведомство на САЩ е издало на Apple патент, който може значително да усложни живота на производителите на устройства с операционните системи Android или Windows Phone. Патентът описва в много широки рамки ключови елементи на iOS, срещащи се и във всяка друга мобилна операционна система, като виртуална клавиатура, мултитъч-жестове, различни начини на взаимодействие със сензорните екрани и т.н.

Патентът е получил названието "Портативно електронно устройство, метод и графичен потребителски интерфейс за изобразяване на електронни списъци и документи". В него се описват решения и подходи, които отличават работата с физическа клавиатура от тази със сензорен дисплей. Описват се още методите за работа с браузър, плейър, календар, камера, бележки, карти, търсене в интернет и много други, чак до такива общи неща като лентата за превъртане. Според представители на Apple, "много от това, което другите производители са взаимствали от iPhone, вече е патентовано от Apple и ще бъде прибрано в сейфа". Вероятно мнозина от нас биха казали, че това е поредното доказателство за нуждата от незабавна реформа на патентната система, което ще спъне развитието на целия отрасъл, но за юристите на Apple това е истински празник.През 2007 г., когато на пазара за първи път се появи iPhone, Стив Джобс не без гордост заяви, че Apple е патентовала всички ключови технологии в своя смартфон. Очевидно тогава той е имал предвид именно тази заявка за патент. Тя е била подадена още през 2007 година, малко преди официалния анонс на iPhone. Характерна особеност на американската патентна система е фактът, че разглеждането на заявките може да продължи години наред. Като автор на патента е посочен екип под ръководството на вицепрезидента по разработката на iOS Скот Форстал.

По материали на Patently Apple и Electronista. 

Yamada Denki Every Phone е най-тънкият смартфон с Windows 10

На територията на Япония разпространението на операционна система Windows Phone е твърде слабо. Навярно това ще се промени след излизането на Windows 10 Mobile, понеже японските производители започнаха да обръщат внимание на тази ОС. Компанията Yamada Denki представи своя нов смартфон Every Phone, който работи под управлението на ОС Windows 10 Mobile. Главна особеност на това устройство е неговият много тънък корпус - едва 6,9 милиметра и това е най-тънкият към днешен ден смартфон с ОС Windows. Основни технически характеристики на смартфона Yamada Denki Every Phone:Дисплей: 5,5 инча, резолюция 1280х720 пикселаЧипсет: Qualcomm Snapdragon 410 с 64-битова архитектураПроцесор: четири ARM Cortex-A53 ядра с тактова честота 1,2 GHzГрафичен ускорител: Qualcomm Adreno 306Оперативна памет: 2 GBПостоянна памет: 32 GBВъншна памет: слот за microSD карти с максимален обем до 64 GBОсновна камера: резолюция 13 мегапиксела, автоматично фокусиране, светодиодна фотосветкавицаПредна камера: резолюция 5 мегапикселаКомуникации: Wi-Fi, Bluetooth 4.0, 4G LTEАкумулаторна батерия: капацитет 3000 mAh (в някои места 2600 mAh)Дебелина на корпуса: 6,9 милиметраСмартфонът Yamada Denki Every Phone се продава при цена 320 американски долара, а първите 3000 купувача безплатно получават Bluetooth-клавиатура и протектор.Подобни новини


Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

През коя музикална услуга слушате музика?
Общо гласували: 461 Други анкети