Харесайте ни във Facebook

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Киберпрестъпниците все по-често използват IT сайтове за своите цели

Шрифт
От , 1947 прегледа 0 препоръчай |


Отдавнашна практика на киберпрестъпниците е да използват компрометирани сайтове за целите си като разполагат в тях линкове към зловредно съдържание, но според наскоро излязъл доклад по интернет сигурност става ясно, че за тези цели биват използвани все по-често не толкова порно сайтовете, колкото една друга група сайтове. Според специалистите от компанията за информационна сигурност Websense, сайтовете със съдържание за възрастни са изместени до голяма степен от тези, които се занимават с новини и материали свързани с информационните технологии.

Според анализа на компанията, направен с помощта на технологията ThreatSeeker и някои други инструменти се оказва, че 85% от зловредните връзки, които са били забелязани от софтуера на компанията са разположени върху легитимни сайтове. Това е увеличение с цели 82% в сравнение с 2011г. Крис Асташийо, специалист към Websense съобщава, че киберпрестъпниците намират все по-често интерес в компрометирането на системи на компании и организации, като крайната им цел е инфилтрирането на зловредно съдържание във всичко свързано с информационните технологии - от сайтове на разработчици до блогове и сайтове за IT новини и подобни.

Отделно от това, компаниите предоставящи различни решения за защита и филтриране на уеб съдържание обикновено блокират достъпа на потребителите до порно сайтове и страници свързани с онлайн залагания и предпочитат да не ограничават достъпа до IT сайтове, тъй като това може да окаже влияние на дадената компания. Според доклада на Websense, следващата най-атакувана категория сайтове след "информационни технологии" са страниците свързани с бизнес и икономика, а "голямата тройка" разпространяваща зловредно съдържание се състои от САЩ, Русия и Германия. От другата страна - най-засегнати от зловреден код са жителите от САЩ, Великобритания и Франция.

Друго интересно наблюдение в доклада е, че разпространяването на спам си остава и през изминалата година най-разпространеният метод за достигане на киберпрестъпниците до жертвите им. Първенството в разпространението на мошенически писма и тук се държи от САЩ, следвани от Канада и Бахамите.Касперски: Колкото повече услуги ползвате, толкова по-малко тайни ви остават

Евгений Касперски, основател и шеф на известната компания, доставяща улсуги и решния за информационна защита KasperskyLab, често е по страниците на медиите. Опитът му на ветеран в индустрията и изпълнителен директор на една от най-уважаваните компании за компютърна сигурност му осигуряват доверието на мнозина, когато заговори. А той определено има какво да каже. Касперски говори често за киберсигурността от перспективата на настоящата геополитическа обстановка, нуждата от сътрудничество между компаниите за сигурност и държавата и опасностите на информационната ера. Прави го и тази седмица в интервю, публикувано на страниците на Newsweek.Един от акцентите в интервюто е все по-агресивното следене на интернет потребителите от страна на правителствените служби и големите корпорации. Касперски знае и рецептата, ако искате да останете малко от малко по-незасегнат от агресивните действия на компаниите, и тя е проста. „Колкото повече услуги имаме, толкова по-малко лично пространство ни остава. В миналото, когато сме били просто племе от хомо сапиенси, сме можели да имаме лично пространство. След това ни се е наложило да притежаваме паспорт, за да пътуваме. Ако не пътуваш, не ти е нужен паспорт. Стоиш си в селото. Запазва личното си пространство неприкосновено. Но ако искате да пътувате ще ви е нужен паспорт. Шофирате – трябват ви регистрационен номер и шофьорска книжка. Кредитната ви карта се следи от банките. Разкриват ли те информация за вас или не? Не знам. Може би да. И мобилният ви телефон. Те могат да ви следят! Или си наемате хотелска стая. Те знаят. Разбира се, че може да запазите личното си пространство, но не използвайте тези услуги. Загубата на личното ви пространство е вид данък, който плащате, за да използвате този „прекрасен нов свят“.Запитан от Нина Бърли от медията относно предишно негово изказване, че не е съгласен със страховете, изразени от хора, като Илън Мъск, Стивън Хокинг и други за това как един ден изкуствения интелект ще ни завладее, слагайки край на човечеството, Касперски обяснява своите доводи. „Това, което наричаме „изкуствен интелект в действителност не е точно интелигеност. Това са просто алгоритми и те могат да се променят. Но за бъдещето за един бъдещ етап. Това може да е просто следващата стъпка от еволюцията ни. Страхувам се, че това може да е краят на еволюциото на хомо сапиенс, защото живеем в глобализиран свят. Но може би човек ще създаде наистина изкуствен интелект и с времето ще се подобри. Може би ще се създадат нови генетични вериги. Това ще се случи. Но, надявам се, че дотогава вече ще съм умрял“, заявява той.Подобни новини

Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

Как планирате почивката си?
Общо гласували: 224 Други анкети