Харесайте ни във Facebook

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Киберпрестъпниците все по-често използват IT сайтове за своите цели

Шрифт
От , 1855 прегледа 0 препоръчай |


Отдавнашна практика на киберпрестъпниците е да използват компрометирани сайтове за целите си като разполагат в тях линкове към зловредно съдържание, но според наскоро излязъл доклад по интернет сигурност става ясно, че за тези цели биват използвани все по-често не толкова порно сайтовете, колкото една друга група сайтове. Според специалистите от компанията за информационна сигурност Websense, сайтовете със съдържание за възрастни са изместени до голяма степен от тези, които се занимават с новини и материали свързани с информационните технологии.

Според анализа на компанията, направен с помощта на технологията ThreatSeeker и някои други инструменти се оказва, че 85% от зловредните връзки, които са били забелязани от софтуера на компанията са разположени върху легитимни сайтове. Това е увеличение с цели 82% в сравнение с 2011г. Крис Асташийо, специалист към Websense съобщава, че киберпрестъпниците намират все по-често интерес в компрометирането на системи на компании и организации, като крайната им цел е инфилтрирането на зловредно съдържание във всичко свързано с информационните технологии - от сайтове на разработчици до блогове и сайтове за IT новини и подобни.

Отделно от това, компаниите предоставящи различни решения за защита и филтриране на уеб съдържание обикновено блокират достъпа на потребителите до порно сайтове и страници свързани с онлайн залагания и предпочитат да не ограничават достъпа до IT сайтове, тъй като това може да окаже влияние на дадената компания. Според доклада на Websense, следващата най-атакувана категория сайтове след "информационни технологии" са страниците свързани с бизнес и икономика, а "голямата тройка" разпространяваща зловредно съдържание се състои от САЩ, Русия и Германия. От другата страна - най-засегнати от зловреден код са жителите от САЩ, Великобритания и Франция.

Друго интересно наблюдение в доклада е, че разпространяването на спам си остава и през изминалата година най-разпространеният метод за достигане на киберпрестъпниците до жертвите им. Първенството в разпространението на мошенически писма и тук се държи от САЩ, следвани от Канада и Бахамите. 

Facebook добави емоции към "лайка"

Още утре Facebook ще тества едно от най-важните нововъведения — замяната на "лайковете" с елемент за избор от няколко емоции. Това съобщи източник на изданието Engadget, добавяйки, че първи ще усетят подобрението жителите на Ирландия и Испания.Неадекватността на "лайка" във Facebook, като единствен способ за бързо изразяване на интерес към послание беше ясно още в началото, но сега вече изразяването на най-положителна емоция е много важно. Вече след дълго време, разработчиците на социалната мрежа са намерили решение на този проблем. Но в крайна сметка те са дали много по-интересен инструмент, от намиращия се в непосредствена близост до "лайка" "дизлайк" - тоест отрицателна реакция.Съдейки по екранната снимка, всичко ще опира до седем емоции, голяма част от които приличащи на усмивка. На първата от тях този път е изобразена ръка с вдигнат пръст нагоре, след това идва сърцето, смях, удовлетворение, учудване, тъга и гняв. Според източника, на първо време всички реакции в статистиката ще се изобразяват като "лайкове". В бъдеще обаче, най-вероятно Facebook ще започне да показва броя кликвания върху всяка от емотиконите, тъй като това дава възможност за по-добра оценка на реакцията на читателите.Все още не е известно кога социалната мрежа ще представи подобрената система за изразяване на интерес към постовете за всички потребители. На този етап обаче, Facebook трябва да направи оценка дали е необходима такава усложняваща интерфейса промяна.


Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

Ще си купите ли iPhone 6s или 6s Plus?
Общо гласували: 569 Други анкети