Харесайте ни във Facebook

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Киберпрестъпниците все по-често използват IT сайтове за своите цели

Шрифт
От , 1890 прегледа 0 препоръчай |


Отдавнашна практика на киберпрестъпниците е да използват компрометирани сайтове за целите си като разполагат в тях линкове към зловредно съдържание, но според наскоро излязъл доклад по интернет сигурност става ясно, че за тези цели биват използвани все по-често не толкова порно сайтовете, колкото една друга група сайтове. Според специалистите от компанията за информационна сигурност Websense, сайтовете със съдържание за възрастни са изместени до голяма степен от тези, които се занимават с новини и материали свързани с информационните технологии.

Според анализа на компанията, направен с помощта на технологията ThreatSeeker и някои други инструменти се оказва, че 85% от зловредните връзки, които са били забелязани от софтуера на компанията са разположени върху легитимни сайтове. Това е увеличение с цели 82% в сравнение с 2011г. Крис Асташийо, специалист към Websense съобщава, че киберпрестъпниците намират все по-често интерес в компрометирането на системи на компании и организации, като крайната им цел е инфилтрирането на зловредно съдържание във всичко свързано с информационните технологии - от сайтове на разработчици до блогове и сайтове за IT новини и подобни.

Отделно от това, компаниите предоставящи различни решения за защита и филтриране на уеб съдържание обикновено блокират достъпа на потребителите до порно сайтове и страници свързани с онлайн залагания и предпочитат да не ограничават достъпа до IT сайтове, тъй като това може да окаже влияние на дадената компания. Според доклада на Websense, следващата най-атакувана категория сайтове след "информационни технологии" са страниците свързани с бизнес и икономика, а "голямата тройка" разпространяваща зловредно съдържание се състои от САЩ, Русия и Германия. От другата страна - най-засегнати от зловреден код са жителите от САЩ, Великобритания и Франция.

Друго интересно наблюдение в доклада е, че разпространяването на спам си остава и през изминалата година най-разпространеният метод за достигане на киберпрестъпниците до жертвите им. Първенството в разпространението на мошенически писма и тук се държи от САЩ, следвани от Канада и Бахамите. 

В термоядрения реактор - стеларатор Wendelstein 7-X бе получена водородна плазма

В института по физика на плазмата "Макс Планк" в Грайфсвалд, Германия бе проведен успешен експеримент, по време на който бе стартиран термоядрения реактор Wendelstein 7-X в режим генериране на плазма. Това е вторият успешен експеримент с плазма. Първият успешен опит бе осъществен на 10-ти декември 2015 година, при който се използваше хелиева плазма. Постигнато е време от 0,1 секунди на задържане на водородната плазма в стабилно състояние. Крайната цел е удържане на плазмата в продължение на 30 минути.Първият експеримент с хелий също бе успешен. Вторият етап също е успешен - стабилно генериране на водородна плазма с помощта на мощен свръхвисокочестотен импулс. Според учените, енергията на този импулс е равна на излъчването на около 6000 микровълнови печки.Към днешен ден съществуват два основни типа перспективни термоядрени реактори - тип токамак и тип стеларатор. Постояването на стеларатори е по-трудно, но те по-лесно удържат плазмата в стабилно състояние. Основен елемент на ядрения реактор тип стеларатор е големият тороид с размер 11 метра. Плазмата се движи в тороида в затворено магнитно поле по такъв начин, че не докосва стените. Магнитното поле се създава от петдесет 3,5-метрови бобини. Други 20 подвижни магнита служат за допълнително въздействие върху магнитното поле.Подобни новини

Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

Кой смартфон очаквате през 2016-а?
Общо гласували: 404 Други анкети