Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Киберпрестъпниците все по-често използват IT сайтове за своите цели

Шрифт
От , 1961 прегледа 0 препоръчай |


Отдавнашна практика на киберпрестъпниците е да използват компрометирани сайтове за целите си като разполагат в тях линкове към зловредно съдържание, но според наскоро излязъл доклад по интернет сигурност става ясно, че за тези цели биват използвани все по-често не толкова порно сайтовете, колкото една друга група сайтове. Според специалистите от компанията за информационна сигурност Websense, сайтовете със съдържание за възрастни са изместени до голяма степен от тези, които се занимават с новини и материали свързани с информационните технологии.

Според анализа на компанията, направен с помощта на технологията ThreatSeeker и някои други инструменти се оказва, че 85% от зловредните връзки, които са били забелязани от софтуера на компанията са разположени върху легитимни сайтове. Това е увеличение с цели 82% в сравнение с 2011г. Крис Асташийо, специалист към Websense съобщава, че киберпрестъпниците намират все по-често интерес в компрометирането на системи на компании и организации, като крайната им цел е инфилтрирането на зловредно съдържание във всичко свързано с информационните технологии - от сайтове на разработчици до блогове и сайтове за IT новини и подобни.

Отделно от това, компаниите предоставящи различни решения за защита и филтриране на уеб съдържание обикновено блокират достъпа на потребителите до порно сайтове и страници свързани с онлайн залагания и предпочитат да не ограничават достъпа до IT сайтове, тъй като това може да окаже влияние на дадената компания. Според доклада на Websense, следващата най-атакувана категория сайтове след "информационни технологии" са страниците свързани с бизнес и икономика, а "голямата тройка" разпространяваща зловредно съдържание се състои от САЩ, Русия и Германия. От другата страна - най-засегнати от зловреден код са жителите от САЩ, Великобритания и Франция.

Друго интересно наблюдение в доклада е, че разпространяването на спам си остава и през изминалата година най-разпространеният метод за достигане на киберпрестъпниците до жертвите им. Първенството в разпространението на мошенически писма и тук се държи от САЩ, следвани от Канада и Бахамите.Илън Мъск обяви и показа, с какво ще започне колонизацията на Марс

Мъск най-после сподели с широката общественост плановете си за начина, по който неговата компания SpaceX ще изпрати хора на Марс. Новият космически апарат се нарича Interplanetary Transport System (ITS), а Илън Мъск показa демонстрационен клип, на фона на който съобщи по-подробна информация за ITS. Мъск е изчислил, че за извеждане на космическия апарат на необходимата траектория е необходима тяга от 28 730 000 фунта, а това означава, че ITS ще използва минимум 40 от новите ракетни двигатели Raptor, успешните тестове на които бяха проведени миналата седмица. Когато космическият кораб бъде изведен в орбита, първата степен на ракетата-носител ще осъществи меко кацане на Земята и след презареждане веднага ще бъде изстреляна отново. ITS ще бъде зареждан в орбита чрез една от ракетите за многократно използване на Мъск, която на всеки 20 минути ще извежда в космоса танкер с гориво.Космическият кораб ще отвори своите два слънчеви панела с мощност 200 KW, от които ще получава енергия по време на полета. Към днешен ден, цената на доставката на един човек до Марс струва около $10 милиарда. Чрез зареждането на ITS в орбита, тази цена може да падне с 500%.Друг важен момент в плана на Мъск за колонизация на Марс е производството на гориво на Червената планета, с което хората ще могат да се върнат на Земята. Ето защо SpaceX възнамерява да използва течен метан, който е лесен за произвеждане на Марс. Първите космически тестове на свръхтежката ракетата-носител са планирани за 2019 година, а първият полет на ITS може да се състои през 2022 година.Подобни новини

Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

Какъв смартфон използвате?
Общо гласували: 229 Други анкети