Харесайте ни във Facebook

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Киберпрестъпниците все по-често използват IT сайтове за своите цели

Шрифт
От , 1868 прегледа 0 препоръчай |


Отдавнашна практика на киберпрестъпниците е да използват компрометирани сайтове за целите си като разполагат в тях линкове към зловредно съдържание, но според наскоро излязъл доклад по интернет сигурност става ясно, че за тези цели биват използвани все по-често не толкова порно сайтовете, колкото една друга група сайтове. Според специалистите от компанията за информационна сигурност Websense, сайтовете със съдържание за възрастни са изместени до голяма степен от тези, които се занимават с новини и материали свързани с информационните технологии.

Според анализа на компанията, направен с помощта на технологията ThreatSeeker и някои други инструменти се оказва, че 85% от зловредните връзки, които са били забелязани от софтуера на компанията са разположени върху легитимни сайтове. Това е увеличение с цели 82% в сравнение с 2011г. Крис Асташийо, специалист към Websense съобщава, че киберпрестъпниците намират все по-често интерес в компрометирането на системи на компании и организации, като крайната им цел е инфилтрирането на зловредно съдържание във всичко свързано с информационните технологии - от сайтове на разработчици до блогове и сайтове за IT новини и подобни.

Отделно от това, компаниите предоставящи различни решения за защита и филтриране на уеб съдържание обикновено блокират достъпа на потребителите до порно сайтове и страници свързани с онлайн залагания и предпочитат да не ограничават достъпа до IT сайтове, тъй като това може да окаже влияние на дадената компания. Според доклада на Websense, следващата най-атакувана категория сайтове след "информационни технологии" са страниците свързани с бизнес и икономика, а "голямата тройка" разпространяваща зловредно съдържание се състои от САЩ, Русия и Германия. От другата страна - най-засегнати от зловреден код са жителите от САЩ, Великобритания и Франция.

Друго интересно наблюдение в доклада е, че разпространяването на спам си остава и през изминалата година най-разпространеният метод за достигане на киберпрестъпниците до жертвите им. Първенството в разпространението на мошенически писма и тук се държи от САЩ, следвани от Канада и Бахамите. 

Анонимните хакнаха сайт на ИДИЛ и поставиха в него реклама за Виагра и успокоителни

Хакерите Anonymous преди няколко часа проникнаха в един от пропагандните уеб-сайтовете на Ислямска Държава в даркнет и поставиха в сайта банер, чрез който рекламират лекарства от сорта на Виагра и Прозак.Да напомним, че darknet е една голяма част от уеб-пространството, която не се индексира от търсачки, не се появява в търсенията и социалните мрежи. Достъпът до даркнет най-често става чрез TOR или подобен софтуер.В хакнатия сайт е публикувано следното съобщение:"Твърде много ИДИЛ. По-спокойно. Прекалено много хора се забъркаха в тези ИДИЛ-глупости. Моля, погледнете тази прекрасна реклама, за да можем по-бързо да обновим нашата инфраструктура и да ви покажем всичко за ИДИЛ, което така жадувате да разберете".До съобщението се вижда реклама на уеб-сайт, който нарича себе си "Онлайн Bitcoin-аптека номер 1".Този сайт е един от стотиците, хакнати от Anonymous, които обявиха кибервойна на ИДИЛ. Хакерите разкриват сайтовете на Ислямска Държава и акаунтите в социалните мрежи, а след това ги унищожават.Последно време все повече радикални групировки разкриват сайтове в darknet, чрез които пропагандират и вербуват нови членове. Те предполагат, че дълбокия Интернет ще ги защити, но Anonymous това съвсем не ги спира.Подобни новини

Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

През коя музикална услуга слушате музика?
Общо гласували: 416 Други анкети