Харесайте ни във Facebook

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Wikipedia тръгва на битка с марионетните акаунти

Шрифт
От , 5831 прегледа 0 препоръчай |

Wikipedia се заема сериозно с марионетните (sockpuppet) акаунти, които напоследък са се превърнали в една мрежа в мрежата на свободната енциклопедия, подронвайки сериозно изградената й с години репутация на медия, която доставя надеждна и достоверна информация.

За това съобщава самата медия в официалното си издание Signpost тази седмица.

"Разследване проведено от английския отдел на Wikipedia над подозрителни редакции и дейност от страна на марионетни акаунти доведе до разкриването на невероятни разкрития за Wiki-PR, американска компания, генерираща милиони долари приходи, която е създала, редактирала и поддържала няколко хиляди статии в Wikipedia за клиенти, които са си плащали за това, като са ползвани сложни методи за скриване на истинската самоличност на потребителите. Това е станало след нарушаване на няколко основни ръководства за коректно участие и политики на медията, в това число и такива, които се отнасят до сблъсъка на интереси, която засяга платеното създаване на статии - когато човек приема пари, за да рекламира личност, организация или продукт в Wikipedia, а също така управлението на множество акаунти от страна на едно и също лице", съобщава медията.

Wiki-PR е създадена едва преди две години, но е натрупала сериозни пари от своите дейности, като е набирала екип основно от фрийлансъри - най-често от oDesk и Elance. На самата страница на Wiki-PR с гордост се съобщава, че компанията разполага с екип, който е част от редакторската и администраторска армия на Wikipedia, които ще ви помогнат да създадете и съхраните страница за вас или вашата компания на платформата на свободната енциклопедия, а цените не са за всеки. Създаването на страница, която ще бъде гарантирано запазена там се оценява на суми от $5000 до $10 000 долара, а поддръжката й - по $50 месечно, като за самите фрийлансъри отиват разбира се някакви трохи.

Но изглежда Wiki-PR не е единствената компания заела се с подобно пъклено дело - генерирайки сериозни приходи за сметка на хилядите редактори, които отделят време и усилия да помагат безкористно за развитието на откритата платформа.

А собственици на самите марионетни акаунти са най-често маркетингови компании и рекламни агенции.

Един типичен случай. Създава се страница за някаква неголяма компания или не толкова известна личност. Отговорните фактори в Wikipedia решават, че статията няма място на платформата и бива номинирана за триене. В подобни случаи се изисква постигането на консенсус сред група редактори. Именно прозрачността и демократизацията на този процес е умело използвана от собствениците на марионетни акаунти, защото тук идва другата част от играта им. Те участват в процеса по обсъждане на триенето, като един-единствен човек се представя за няколко редактора и по този начин "печелят" и страницата остава.

Последното разследване над практиката за управлението на марионетни акаунти разкрива наличието на стотици свързани помежду си такива акаунти. Потвърдено е наличието на 323 такива акаунта, а за 84 има подозрения, че са такива. Една такава мрежа например е Bambifan101, която включва 249 доказани марионетни акаунта и 236 подозрителни.

А администраторите на свободната медия губят понякога по 12 часа на ден в търсене и триене на подобни акаунти. 

Всички филми и телевизионни предавания в The Pirate Bay вече могат да се гледат безплатно онлайн

Скандалният торент тракер The Pirate Bay вече поддържа новия плъгин Torrents Time, който дава възможност на потребителите да гледат филмите и телевизионните предавания директно в програмния прозорец на браузъра. По този начин един от най-големите торент-тракери в света се превърна в най-големият стрийминг сайт в света. За да направи по-лесен живота на потребителите The Pirate Bay въведе нова функционалност, благодарение на която торент тракерът се превърна в най-големия в света уеб сайт за видео стрийминг благодарение на новия браузърен плъгин Torrents Time.Плъгинът Torrents Time може да бъде изтеглен от уеб-сайта torrents-time.com и има версии за Internet Explorer, Chrome и Firefox за ОС Windows 7 и по-нова, както и за OS X 10.8 и по-нова. Обещана е версия за Safari и навярно след време ще има плъгин и за Edge. Това съвсем не е всичко. Код на този плъгин е публикуван в GitHub и всеки може да изтегли сорс-кодовете и да си компилира собствена модифицирана версия на Torrents Time. Много специалисти считат, че това е фундаментална стъпка в стриймването на всякакво видео. Онлайн услугата и приложението Popcorn-Time бяха блокирани от MPAA през месец ноември 2015 година. Но сега собствениците и защитниците на авторски права се сблъскаха с истински кошмар. Вече няма приложение, а просто плъгин за най-популярните браузъри, който поддържа Chromecast, Airplay и DLNA и дори има вградена поддръжка на VPN. Създателите на Torrents Time предлагат използването на платения VPN хостинг Anonymous VPN, но може да се използва всеки друг.Администраторите на торент-тракера The Pirate Bay опростиха до невъзможност стриймването на филми, като добавиха поддръжката на плъгина Torrents Time. Сега до magnet препратката се появи линка "Stream It!", като кликването върху него води до изтегляне на плъгина и след неговото стартиране веднага може да се гледат филмите Поддържат се субтитри. Torrentproject.se, Videomax.is, Online.porntime.ws и KickassTorrents съобщиха, че съвсем скоро също ще въведат поддръжката на Torrents Time.Подобни новини


Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

Кой смартфон очаквате през 2016-а?
Общо гласували: 563 Други анкети