Харесайте ни във Facebook

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Wikipedia тръгва на битка с марионетните акаунти

Шрифт
От , 5866 прегледа 0 препоръчай |

Wikipedia се заема сериозно с марионетните (sockpuppet) акаунти, които напоследък са се превърнали в една мрежа в мрежата на свободната енциклопедия, подронвайки сериозно изградената й с години репутация на медия, която доставя надеждна и достоверна информация.

За това съобщава самата медия в официалното си издание Signpost тази седмица.

"Разследване проведено от английския отдел на Wikipedia над подозрителни редакции и дейност от страна на марионетни акаунти доведе до разкриването на невероятни разкрития за Wiki-PR, американска компания, генерираща милиони долари приходи, която е създала, редактирала и поддържала няколко хиляди статии в Wikipedia за клиенти, които са си плащали за това, като са ползвани сложни методи за скриване на истинската самоличност на потребителите. Това е станало след нарушаване на няколко основни ръководства за коректно участие и политики на медията, в това число и такива, които се отнасят до сблъсъка на интереси, която засяга платеното създаване на статии - когато човек приема пари, за да рекламира личност, организация или продукт в Wikipedia, а също така управлението на множество акаунти от страна на едно и също лице", съобщава медията.

Wiki-PR е създадена едва преди две години, но е натрупала сериозни пари от своите дейности, като е набирала екип основно от фрийлансъри - най-често от oDesk и Elance. На самата страница на Wiki-PR с гордост се съобщава, че компанията разполага с екип, който е част от редакторската и администраторска армия на Wikipedia, които ще ви помогнат да създадете и съхраните страница за вас или вашата компания на платформата на свободната енциклопедия, а цените не са за всеки. Създаването на страница, която ще бъде гарантирано запазена там се оценява на суми от $5000 до $10 000 долара, а поддръжката й - по $50 месечно, като за самите фрийлансъри отиват разбира се някакви трохи.

Но изглежда Wiki-PR не е единствената компания заела се с подобно пъклено дело - генерирайки сериозни приходи за сметка на хилядите редактори, които отделят време и усилия да помагат безкористно за развитието на откритата платформа.

А собственици на самите марионетни акаунти са най-често маркетингови компании и рекламни агенции.

Един типичен случай. Създава се страница за някаква неголяма компания или не толкова известна личност. Отговорните фактори в Wikipedia решават, че статията няма място на платформата и бива номинирана за триене. В подобни случаи се изисква постигането на консенсус сред група редактори. Именно прозрачността и демократизацията на този процес е умело използвана от собствениците на марионетни акаунти, защото тук идва другата част от играта им. Те участват в процеса по обсъждане на триенето, като един-единствен човек се представя за няколко редактора и по този начин "печелят" и страницата остава.

Последното разследване над практиката за управлението на марионетни акаунти разкрива наличието на стотици свързани помежду си такива акаунти. Потвърдено е наличието на 323 такива акаунта, а за 84 има подозрения, че са такива. Една такава мрежа например е Bambifan101, която включва 249 доказани марионетни акаунта и 236 подозрителни.

А администраторите на свободната медия губят понякога по 12 часа на ден в търсене и триене на подобни акаунти.Научно изследване разкри особеностите на хората, които вярват в теорията на заговорите

Високо ниво на стреса, нисък IQ, ниска самооценка Ако си мислите, че американците не са били на Луната, производителите на антивирусни програми нарочно разпространяват вируси, нефтените компании блокират развитието на алтернативна енергетика, а ГМО предизвика безплодие, то е напълно възможно животът ви да е бил труден, да имате високо ново на стрес, например от проблеми в личния живот или от икономическата криза. Тези изводи следват от научната работа, публикувана в края на миналата седмица в Journal of Personality and Individual Differences.Учените от университета Ръскин (Anglia Ruskin University) проведоха онлайн-анкета, в която участваха 420 души. В анкетата са предложени най-различни въпроси, включително и за кацането на американци на Луната и други конспиративни теории. Анкетираните трябвало да оценят нивото на тревожността си, социалния си статут и да кажат, попадали ли са в силни стресови ситуации през последните 6 месеца.Компютърният анализ показа силна връзка между нивото на стреса и вярата в различните конспиративни теории. Корелация между социалния статус и теориите на заговорите не бе открита.Авторите на изследването считат, че заради стреса хората стават по-възприемчиви към внушения. "Стресовите ситуации влошават аналитичното мислене. При силен стрес хората започват да виждат несъществуващи връзки между различни събития, което подпомага конспиративното мислене" - каза социалният психолог Вирен Суоми (Viren Swami).Друга теория предполага, че огорчението подтиква човека към по-висок контрол, към стремеж да се обясни живота и събитията наоколо и конспиративните теории са един от допълнителните начини за постигане на това.Не само стреса обяснява вярата на хората в заговори. Предишни изследвания намериха ясна връзка между вярата в конспиративни теории и ниския интелект, определени политически възгледи, недоверие към властта, ниска самооценка и чувство за безпомощност. Естествено, в съвременния информационен свят, хората които вярват в конспиративни теории лесно намират съмишленици в Глобалната мрежа.Научната работа доказва още, че антинаучните конспиративни теории могат да са заплаха за научния прогрес, ако тези идеи започнат да се споделят от твърде много хора.От друга страна, дали тази научна работа не е спонсорирана от някои участници в заговори и конспирации?Подобни новини


Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

С каква операционна система работи вашият смартфон?
Общо гласували: 2163 Други анкети