Над 1000 Android приложения събират информация дори без разрешение за това

1
383

Когато някое приложение в Android иска достъп до определена информация, ние трябва да потвърдим, че му даваме разрешение да го направи. Това е инструментът за контрол, който Google ни дава. Ако не искаш приложение за фенерче да чете регистъра на повикванията ти, трябва да можеш да му откажеш достъпа.

Според група изследователи това на практика не е така. Те са открили, че над 1000 приложения заобикалят разрешенията. Те събират информация за геолокацията и други данни, зад гърба на потребителите, предават от CNET.

Групата изследователи е от International Computer Science Institute (ICSI). Точната цифра до която са стигнали е 1325 приложения. Дори след отказ от разрешение, те събират информация. Serge Egelman от Института е представил проучването пред Федералната търговска комисия на САЩ на 27 юни.

Откритието показва колко трудно е да запазим неприкосновеността на личните си данни онлайн, особено що се отнася до мобилните телефони и приложенията на тях. Технологичните компании разполагат с купища информация за милиони хора – къде са били, с кой са приятели, какви са техните интереси.

Политиците се опитват да контролират това с регулации по отношение на личните данни. Разрешенията, които даваме на приложенията, предполагат, че имаме контрол върху процеса. Apple и Google постоянно пускат нови функционалности, които да повишат контрола, но приложенията успяват да ги заобиколят.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
RMM
RMM

Точно там се крие неизвестното в задачата „и други данни“! Няма как да се заобиколят стандартните разрешения. За достъп до локация трябва разрешение от системата, но има начин да се вземе локацията от клетката на оператора, въпреки че няма да е точна. Също така ако версията на андроид е 5 или по-стара, тогава тези разрешения не е нужно да се потвърждават, само ти казва при инсталиране на приложението, че ще ги ползва. Това, че потребителите са овце и цъкат без да гледат, си е техен проблем.