Ревю на Android-таблета ASUS MeMO Pad 8 (ME181C)

0
127

Таблетът ASUS Memo Pad 8 (ME181C) бе анонсиран наскоро и все пак успяхме да го получим за тестове. Таблетът работи на базата на актуалната операционна система Android 4.4 KitKat с фирмения потребителски интерфейс на ASUS ZenUI. В ролята на процесор, както е и при всички нови таблети на ASUS, се използва Intel Atom чип. С какво обаче този таблет може да ни зарадва смятаме да разберем в днешната ни статия.

Дизайн
Изглежда, че ASUS Memo Pad 8 (ME181C) е достатъчно строг, но има малък размер. На първо място трябва да споменем, че тясната рамка около екрана спомага за малкия размер на устройството, без да пожертва лекотата на използване. По размер, таблета се доближава до конкурента си в лицето на таблета Samsung Galaxy Tab 8.0 4.

За ревюто ние разполагахме с черната версия на таблета, но по принцип има три цвята – бял, златист и лилав. Важно е също да знаете, че тези цветове са само за задния капак. Само в белия вариант, лицевия панел не е черен, а бял. В другите случаи, лицевия панел е черен.

На задната страна на табела има пластмасов капак, който е с матово покритие и за това не е хлъзгав, но доста лесно се замърсява. Да, това не е лъскава пластмаса, но този материал е изключително труден за връщане в първоначалния му оригинален вид, а и си струва да припомним, че капакът не може да се подменя с нов.

Моделът ASUS Memo Pad 8 (ME181C) е с не най-разпространения диагонал от 8 инча. Този таблет може да представлява интерес за тези, които 7-инчовото устройство им е малко, а 10-инчовото доста голямо. В този случай, таблета не е много по-тежък от 7-инчовите си братя. Благодарение на обичайното за Android съотношение на страните, гледането на видео е много удобно, но сърфирането в интернет е малко дразнещо – шрифтът все още е много малък.

Относно качеството на изпълнението имаме някои оплаквания. По специално, при опита ни да огънем таблета с лек натиск, той доста лесно се деформира и се чуват скърцания, дори и при леки усилия.

Управление и размери
Над екрана на предния панел на ASUS Memo Pad 8 (ME181C) е разположено окото на предната камера, а отдолу виждаме логото на производителя. Всички механични бутони са разположени от дясната страна на устройството, а именно бутонът за регулиране силата на звука и този за включването.


На лявата страна се намира само слота за картата памет. Той не е покрит с капаче, което малко разваля външният вид на устройството. Отгоре му се намира 3,5 мм аудио-жак и micro-USB портът, а между тях е отвора на микрофона.


Основната камера се намира на гърба на горния ляв ъгъл, малко по-долу в средата виждаме логото на производителя, а в долната част – мултимедийния високоговорител.


Дисплей
ASUS Memo Pad 8 е оборудван с 8-инчов IPS-дисплей с резолюция от 1280 х 800 пиксела, а и ако искате можете да видите отделните пиксели, но при ежедневно използване това няма да ви пречи. Минималната яркост е 12 кд/м2, 50% – 192 кд/м2 и максимума – 377 кд/м2. Контрастното съотношение е 1:766.


Поради отсъствието на сензор за автоматично регулиране на яркостта това може да се извършва само ръчно. На слънце, екрана избледнява, но информацията остава четима.

В устройството има възможност за настройка на екрана. С тази програма можете ръчно да променяте температурата на дисплея и яркостта му. Присъства и режима Vivid Mode, но при него можете да регулирате само цветовата температура.

Проверката на заводското калибриране показа, че цветовата гама на дисплея е малко по-различна от sRGB. За това, зеленият цвят е изместен малко от салатовото. Гамата-крива е в тъмните нюанси на линията, но в светлите тя е доста под 2.0. В резултат на това, светлите нюанси изглеждат по-хладни. От графиката на цветовете се вижда, че значението на температурата в повечето случай е около 7000K. Това не е най-добрият резултат, но може да се нарече много добър. Като цяло ние получаваме доста приличен екран.
Хардуерна платформа и бенчмарк
Трябва да споменем, че устройството работи под управлението на Android 4.4.2 KitKat. За съжаление, при нас попадна некомерсиалната версия на таблета, а тестовото устройство, стабилността на което беше доста слаба. По време на тестовете, бенчмарковете не работеха адекватно.
В новата линия таблети, ASUS се е отказала от използването на Tegra чиповете и напълно премина към процесорите Intel Atom. В тази връзка и героят на нашето ревю работи на базата на Intel Atom Z3745. Този процесор принадлежи към семейството Bay Trail-T и е произведен по 22-нм технология. Intel Atom Z3745 е снабден с четири ядра на тактова честота от 1.33 GHz и GPU Intel HD Graphics. По отношение на производителността, основният конкурент на този процесор е Qualcomm Snapdragon 600. За съжаление обаче не можем да оценим напълно възможностите на този чип поради доста нестабилния фърмуер. На тестото устройство не успяхме да подкараме Real Racing 3, но простите аркадни игрички работиха добре. Надяваме се, че това е проблем само на тестовия образец и при комерсиалната версия играта ще работи добре, тъй като изхождайки от тестовите резултати, производителността е достатъчна за пускането на почти всяка игра.

Също така, таблета е оборудван с 1 GB оперативна памет, от които след включването му остават налични 200 MB и 16 GB вградена памет, от които 10 GB са свободни. Разбира се не бива да забравяме и възможността за увеличаване на размера на паметта с помощта на microSD карта памет.

Устройството има поддръжка на GPS и GLONASS, но за съжаление беше невъзможно да оценим тяхната работоспособност поради доста нестабилния фърмуер. Но работата на Wi-Fi е доста похвална. Скоростта за трансфер на данните е възможно най-високата.

При проверката за възпроизвеждане на тестовите видео файлове, бяхме приятно изненадани от поддръжката на 4K-видео от стандартния плеър, а и при другите формати всичко мина добре с изключение на видеото с AC3 аудио запис. Така, че за по голяма сигурност си струва да си сложите външен видео-плейър. Също така трябва да споменем, че силата на звука е достатъчна за комфортното гледане на филм. Но при достигането на максималната сила на звука, последния започва да криви.Времето за автономна работа на таблета не е най-доброто, но причината за това може да се крие и в нестабилната версия на фърмуера на тестовото ни устройството, така че резултатът в комерсиалната версия да е различен. За това, времето за работа на батерията може и леко да се различава от показаното по-долу.

Камера
ASUS Memo Pad 8 е оборудван с две камери – предна 2-мегапикселова и 5-мегапикселова основна. Основната камера може да записва видео с Full HD резолюция, а предната – само HD. В основната има режими, като HDR, панорама, нощен, миниатюр, интелигентно отстраняване и други. Сред екстрите присъства и възможност за създаването на GIF-анимации.

За съжаление, нито предната нито основната камера могат да правят снимки с добро качество. Основният недостатък на създадените изображения е зърнестите снимки.

Интерфейс
Както бе споменато и по-рано, таблета работи на базата на актуалната операционна система Android 4.4.2 KitKat. В ролята на потребителски интерфейс се използва ASUS ZenUI. На пръв поглед, външния вид на интерфейса е само леко променен от стандартния на Android KitKat. Хващат окото малко по-различно стилизираните икони на приложенията.

На екрана за заключване може да се показва датата, часа, времето, времето на алармата и т.н. Малко по-долу има бърз достъп до камерата, електронната поща и браузъра.

При отключването на устройството попадаме на работния плот. Там няма нищо ново, всичко изглежда познато. Броя на работните плотове е девет. Но менюто за приложенията се е променило до известна степен. Да, то е разделено на два раздела – приложения и джаджи, но освен тези пунктове има и такива за  търсене, пряк път за приложенията в Google Play и допълнително меню, което включва неща като настройки за заключване на приложенията, заключване на параметрите на приложенията, скриване на приложенията, сортиране по управление на приложенията и т.н.

В пункта за заключването на приложенията първо трябва да създадете парола, и след това изберете приложението, което искате да блокирате. Заключената апликация ще има малка икона във формата на катинар. Освен гореописаното меню, приложенията имат още три раздела – всички изтеглени и чести. Тези раздели са разположени в долната част.

Обобщение
И така, ASUS Memo Pad 8 – това е таблет с достатъчно добър 8-инчов IPS-дисплей, четириядрен процесор Intel Atom Z3745, 1 GB оперативна памет и актуална версия на операционната система Android KitKat. Неговите недостатъци са лесно замърсяващия се и недостатъчно твърд корпус. И разбира се надяваме се, че при комерсиалната версия на таблета няма да има такива проблеми със стабилността, както при нашия тестов образец. Нивото на производителността на таблета би трябвало да е достатъчно за лесното справяне с тежките игри и възпроизвеждането на 4K-видео.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за