Авторите на популярно приложение за намиране на Wi-Fi точки за достъп са направило видими за всички паролите на над 2 000 000 мрежи, предава Techcrunch, позовавайки се на доклад на GDI Foundation.

Wi-Fi Finder, приложение с над 100 000 сваляния в магазина на Android, помага на всеки да търси безжични мрежи в близост. Освен това, приложението позволява на потребители да качват паролите за достъп на устройствата си в база данни, така че да помагат на други. Самата база данни обаче, съдържаща над два милиона пароли, била оставена незащитена и открита, така че всеки желаещ да може да я достигне и я свали свободно. От GDI обясняват пред медията, че са прекарали две седмици в напразни опити да се свържат с китайския разработчик на Wi-Fi Finder. Това, което са успели да направят е да осъществят контакт с Digital Ocean, които помещават въпросната база данни. Те са реагирали своевременно и са я свалили от интернет пространството.

GDI съобщават, че всеки запис в базата съдържал мрежовото име на безжичната мрежа, точното ѝ географско местоположение, нейният BSSID номер и паролата за мрежата, съхранена в открит вид и незащитена. Макар и създателите на приложението да заявяват, че то осигурява само пароли за публични точки за достъп, преглед над базата данни показало, че то съдържа информация и за многобройни домашни мрежи. Това, което за щастие не присъствало поне в базата било истинската самоличност на собственика на точката за достъп.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
4 Отговори на коментарите
9 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
10 Автори на коментарите
ТахтунШакаронНямаКьорав конbure_s_barut Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Arebe
Arebe

Паролите на 2 млн. рутера не е същото като паролите на 2 млн. WiFi мрежи! А напънете си малко сивото като превеждате!

Чооо
Чооо

Омен си дейба. Добре че си ти, иначе никой нямаше да разбере какво говорят в статията..

Шакарон
Шакарон

И двата коментара ме кефят, да сте живи и здрави!

mitkom1
mitkom1

Поне дайте линк да си ги изтеглим

_nib_
_nib_

Free internet!!!

Ozzy
Ozzy

Китайци значи?

bure_s_barut
bure_s_barut

„китайския разработчик на Wi-Fi Finder“ … Какво да кажеш повече?

Кьорав кон
Кьорав кон

Няма какво да се каже повече, но аз като им критикувам производителите на телефони и любителите на ниско бюджетни смартфони ми слагат минуси 🙂

Няма
Няма

Споко пичове, с какъвто и рутер да сте, с какъвто и телефон да сте хАмериканцитье ви четат и следят…

Тахтун
Тахтун

Не са само американците – всички слушат и четат, и винаги е било така, само средствата с които го правят са се сменяли! Да са живи и здрави да ги прослушват и анализират с години! Служба, какво да правиш!